Ισχυρό μέτωπο των χωρών του Νότου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου επιβεβαιώθηκε στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στην Κορσική.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Μέτωπο που έχει τη γαλλική «σφραγίδα» καθώς άλλωστε στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ ιδίαν συνάντηση με το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, κατά την οποία επισφραγίστηκε η στρατηγική και αμυντική συμμαχία Ελλάδας- Γαλλίας, που αναμένεται να λάβει σάρκα και εξοπλιστικά οστά μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Μακρόν αποδείχθηκε για άλλη μία φορά ο πιο ένθερμος σύμμαχος της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, όμως όλες οι μεσογειακές χώρες που μετέχουν στη Σύνοδο (Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, εκτός από Ελλάδα και Γαλλία), στάθηκαν στο πλευρό της Αθήνας και της Λευκωσίας, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε ξεκάθαρα και στο κείμενο συμπερασμάτων.
«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της», σημείωναν κυβερνητικές πηγές.
Ο πρωθυπουργός άδραξε λοιπόν την ευκαιρία να αποστείλει μία τελική προειδοποίηση στην Άγκυρα. «Η Τουρκία έχει χρόνο πριν τη Σύνοδο Κορυφής να κάνει ένα βήμα πίσω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Και κάλεσε την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών που αποχώρησε το 2016, προσθέτοντας ότι “υπάρχει πάντα ο δρόμος της Χάγης και του Διεθνούς Δικαστηρίου».
Κατήγγειλε ότι η Τουρκία απροκάλυπτα απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια διαλόγου και σημείωσε ότι τα συμπεράσματα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου δείχνουν στην Άγκυρα το δρόμο: Εάν θέλει ειλικρινή διάλογο, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη και να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες.
Όπως διαμήνυσε για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός, όταν τελειώσουν οι προκλήσεις θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα αποτραπεί η απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη.
Από την πλευρά του ο κ. Μακρόν κάλεσε επίσης την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και στάθηκε στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο. Κατήγγειλε τις παράνομες γεωτρήσεις και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές απειλές σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο χωρών- μελών της ΕΕ. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του και για το ρόλο της Ρωσίας, εκτός από αυτόν της Τουρκίας.
Νωρίτερα κατά την κατ ιδίαν συνάντηση τους Μακρόν- Μητσοτάκης συμφώνησαν απόλυτα σε έξι λέξεις που είναι και το motto της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία και ενόψει της Συνόδου Κορυφής: «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις».
Ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ηγέτες της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας για την κατάσταση μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια και ευχαρίστησε Βερολίνο και Παρίσι για την κοινή πρωτοβουλία υποδοχής ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.
«Γερμανία και Γαλλία θα ενώσουν δυνάμεις. Θα αναλάβουμε και εμείς ασυνόδευτους ανηλίκους, ώστε να συμμετάσχουμε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», ανακοίνωσε ο Μακρόν.
Πολιτική
Tags: Ευρωπαϊκή Ενωση, Κυριάκος Μητσοτάκης, τουρκια