Γιατί τα ζευγάρια δεν έχουν υπομονή σήμερα και πολύ συχνά καταλήγουμε στο διαζύγιο;
Δεν ξέρω αν είναι το θέμα ότι δεν έχουμε λιγότερη υπομονή από προηγούμενες γενιές ή ότι έχουμε περισσότερη δυνατότητα επιλογής!
Η Λητώ Κατάκη, ψυχολόγος-οικογενειακή θεραπεύτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων μας λέει…
Έχουμε επιλογή και για το ποιον θα παντρευτούμε, και για το αν και πόσο θα μείνουμε μαζί του/της. Στις προηγούμενες γενιές δεν είχαν οι περισσότεροι. Οι σύντροφοι/σύζυγοι συχνά επιλέγονταν από άλλους και τις πολύ συχνά όχι με κριτήριο το πάθος και τον έρωτα.
Μεγάλη διαφορά σ’ αυτά έκανε η κοινωνική και οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών. Τα ζευγάρια αποφασίζουν πια να παντρευτούν από έρωτα, χωρίς όμως να έχουμε εμπειρία του ποιος και τι θα μας ταίριαζε για μια ζωή. Ο «τυφλός» και συνήθως βραχύβιος έρωτας δε μετασχηματίζεται πάντα σε αγάπη και συντροφικότητα. Και πολλά ζευγάρια δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν ούτε τις δυσκολίες του να συμφωνήσουν πως θα γίνει ο γάμος τους, πως θα ισορροπήσουν τις ανάγκες του καθενός από τους δύο αλλά και της ευρύτερης οικογένειας και των δυο που εμπλέκεται σε τέτοια γεγονότα.
Ίσως για καλό γιατί αν δεν μπορούν να συνεννοηθούν για το πώς θα παντρευτούν, πως θα συνεργαστούν για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους;
Από την άλλη, χωρίζοντας δεν είναι σίγουρο ότι λύνουν το πρόβλημα, γιατί αν ο καθένας δεν κατανοήσει το ΔΙΚΟ του ρόλο στη δημιουργία του προβλήματος θα διαπιστώσει αργά ή γρήγορα ότι θα επαναληφθούν τα ίδια και ότι ίσως δεν ήταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος το πρόβλημα αλλά η ελλιπής επικοινωνία στην οποία συνέβαλαν και οι δύο.
Αυτά δεν τα μάθαμε από τις προηγούμενες γενιές. Γιατί δεν τα ήξεραν για να μας τα διδάξουν. Εκείνοι επικοινωνούσαν μόνο για τα πρακτικά, ασχολούνταν με θέματα επιβίωσης και όχι με ανάγκες και συναισθήματα!
Υπάρχει τρόπος να σώσουμε ένα γάμο με προβλήματα; Ποια προβλήματα δεν ξεπερνιούνται και ποια μπορούν να ξεπεραστούν αν μάθουμε να επικοινωνούμε καλύτερα με την/ τον σύντροφό μας; Πώς μπορούμε να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία στη σχέση μας και να παρακάμψουμε τις δυσκολίες;;;
Δεν μπορώ να απαντήσω με ένα ναι ή ένα όχι σ’ αυτές τις ερωτήσεις. Σαφώς υπάρχει τρόπος να σώσουμε πολλούς γάμους, αλλά θέλουμε;
Υπάρχουν προβλήματα που ξεπερνιούνται και άλλα που δεν ξεπερνιούνται…. Και μπορεί κάποιος να θέλει ή να μη θέλει να προσπαθήσει.
Αν όμως θέλει σαφώς υπάρχουν πράγματα που ακόμα και ΕΝΑΣ από τους δυο μπορεί να κάνει για να δώσει μια ευκαιρία, να εξαντλήσει τα περιθώρια, ιδίως αν υπάρχουν και παιδιά που εμπλέκονται.
Πολλά ζευγάρια όπως είπαμε και προηγουμένως, χωρίζουν ή αποξενώνονται στις πρώτες δυσκολίες (λίγο πριν το γάμο, λίγο μετά ή με τη γέννηση του πρώτου παιδιού) γιατί δεν καταφέρνουν να επικοινωνήσουν ώστε να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν, να βρουν τις βέλτιστες λύσεις που καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες. Οι λύσεις αυτές είναι συχνά μπροστά στα «μάτια» τους αλλά δεν επικοινωνούν και διαφωνούν εν τη συμφωνία τους!!!
Αν έπρεπε να δώσω μια βασική συμβουλή θα έλεγα ΜΗΝ ΧΩΡΙΣΕΤΕ ΠΡΙΝ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΣΕΙΣ –ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΑΣ- ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ! Θέσετε ερωτήματα στον ΕΑΥΤΟ σας: Μήπως είστε επικριτικός/ή, ή ήρεμα περιφρονητικό/ή, μήπως είστε συνεχώς σε άμυνα ή κλείνεστε στον εαυτός σας; Γιατί επιλέξατε, γιατί θέλετε αυτόν τον άνθρωπο για σύντροφο της ζωής σας; Μήπως αυτό που συμβαίνει στη σχέση σας είναι γνώριμο, σας έχει συμβεί και άλλες φορές και με άλλες σχέσεις;
Έτσι, αν δεν ξέρετε γιατί είστε μαζί, τουλάχιστον να ξέρετε γιατί χωρίσατε!!!
sxeseis
Tags: χωρισμός