Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με στόχο κοινή γραμμή για το προσφυγικό-Αναλυτικά οι θέσεις

Με στόχο να εμφανιστεί η Ελλάδα με κοινή θέση στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας για το προσφυγικό, συνδριάζει εδώ και μία περίπου ώρα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 12:05 έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ενώ αμέσως μετά στην αίθουσα της σύσκεψης μπήκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Λίγο πριν τις 12:00 πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο προσήλθε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και ακολούθησαν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ο Βασίλης Λεβέντης έφτασε μαζί με τον γιο του, ο Σταύρος Θεοδωράκης με συνεργάτες του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τους κ.κ. Κουμουτσάκο και Λαζαρίδη.
Λίγα λεπτά αργότερα έφτασαν στο Προεδρικό Μεγαρο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. O πρωθυπουρός πρόκειται να διατυπώσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών τις θέσεις που σκοπεύει να αναπτύξει στο Συμβούλιο Ε.Ε. – Τουρκίας και να ζητήσει συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας.
Βασικός άξονας των θέσεων αυτών είναι ότι η λύση στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο της ΕΕ με δεσμευτικό τρόπο. Θα ζητήσει, δηλαδή, από τους εταίρους στην ΕΕ τη συμμετοχή όλων των κρατών – μελών στην κατανομή προσφύγων, όχι σε εθελοντική, αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας.
Ακόμη, η κυβέρνηση επιζητά την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων, την καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, καθώς και την έγκριση της έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κομισιόν.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς, φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους. Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.
Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των τακτοποιήσεων. Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών. Με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την Ελλάδα, η κυβέρνηση δημιουργεί Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Τον συντονισμό θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.
Με ποιές θέσεις προσέρχονται οι αρχηγοί
O Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων αλλά και κλίμα δυσπιστίας απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του στο προσφυγικό.
Η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να ταχθεί υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, να επισημάνει ότι δεν βοηθούν τώρα οι εκλογές, καθώς και να ζητήσει να σταλεί από τον κ. Τσίπρα μήνυμα τόσο στους Ευρωπαίους για συνεργασία όσο και προς τους μετανάστες ότι οι παράνομοι θα απελαύονται.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προτείνει έναν υπερυπουργό, ο οποίος θα χειρίζεται το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών, χωρίς να αποκλείεται να αναφέρει και συγκεκριμένο εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν αναμένεται να υπογράψει τυχόν κοινό ανακοινωθέν γιατί διαφωνεί με τους χειρισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης θα επιμείνει, κατά τις πληροφορίες, στην πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: