Συνάντηση Ομπάμα με τις οικογένειες των θυμάτων στο πανεπιστήμιο του Ορεγκον

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ταξίδεψε χθες στο Όρεγκον για να παρευρεθεί σε τελετή για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων από την αιματηρή επίθεση σε πανεπιστήμιο του Όρεγκον, που προκάλεσε για ακόμη μια φορά δημόσια αντιπαράθεση για αλλαγές της νομοθεσίας για τον περιορισμό της οπλοκατοχής.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος που έχει ανεπιτυχώς επιχειρήσει να αυστηροποιήσει τους νόμους περί οπλοκατοχής, έφτασε σε μια κοινότητα, τα μέλη της οποίας υποστηρίζουν έντονα το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, παρά την πρόσφατη αιματηρή επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, στην πλέον πολύνεκρη επίθεση σε αμερικανικό έδαφος τα τελευταία δύο χρόνια.

Καθώς η αυτοκινητοπομπή του έμπαινε στην πόλη, διαδηλωτές στήθηκαν στους δρόμους κρατώντας πλακάτ που μεταξύ άλλων ανέγραφαν: «Δεν παραδίνουμε τα δικαιώματα μας», «Σας παρακαλούμε, αφήστε μας στην ησυχία μας» και «Περιοχές χωρίς όπλα είναι για ανυπεράσπιστα θύματα».

Ο Ομπάμα είχε ιδιωτική συνάντηση διάρκειας μιας ώρας με τις οικογένειες σε ένα τοπικό λύκειο.

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση σε δημοσιογράφους τόνισε πως είχε «έντονα συναισθήματα» για το θέμα του περιορισμού της οπλοκατοχής και επισήμανε πως η χώρα χρειάζεται να σταθεί ενωμένη ώστε να αποτρέψει να συμβούν παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον. Παρόλα αυτά, δεν επέδειξε τον ίδιο θυμό που χαρακτήριζε τις δηλώσεις του σχετικά με το θέμα πρωτύτερα, υποστηρίζοντας πως η μέρα αφορούσε τις οικογένειες.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ομπάμα καταδίκασε με οργή την επίθεση, σημειώνοντας πως αποτελεί σύμπτωμα της πολιτικής επιλογής των Αμερικάνων βουλευτών να υποκύψουν στην πίεση που ασκεί το πανίσχυρο λόμπι της Εθνικής Ένωσης Όπλων, αντί να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις του νόμου οπλοκατοχής.

«Θα το πολιτικοποιήσω το θέμα, επειδή η αδράνεια μας είναι η πολιτική επιλογή που έχουμε πάρει», είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα έχει παρευρεθεί σε αρκετές κηδείες και μνημόσυνα για θύματα ενόπλων επιθέσεων στα επτά χρόνια της θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Έχει δηλώσει πως η μέρα της ένοπλης επίθεσης το Δεκέμβριο του 2012 στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, όταν ένας ένοπλος σκότωσε 20 μαθητές και 6 μέλη του διδακτικού προσωπικού στο Νιουτάουν της πολιτείας Κονέκτικατ, ήταν η πιο δύσκολη της θητείας του ως πρόεδρος.

Περίπου 250 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ρόζμπεργκ, αρκετοί ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο τους για ώρες για να διαδηλώσουν με την ευκαιρία της επίσκεψης του.

Όπως μάλιστα μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, πολλοί στο συγκεντρωμένο πλήθος που περίμεναν την άφιξη του προέδρου στο αεροδρόμιο, κρατούσαν και επιδείκνυαν τα όπλα τους.

«Η τροπή που έχει πάρει η επίθεση στο Σάντι Χουκ με τον πρόεδρο να κάνει αναφορές σε αυτές τις οικογένειες σε όλη τη χώρα ώστε να μου αφαιρέσει τα δικαιώματα μου στην οπλοκατοχή είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκομαι εδώ», δήλωσε ο 40χρονος Τζέισον Χάρτζου.

«Μας χρησιμοποιεί για να πολιτικοποιήσει αυτή την επίθεση. Προσπαθεί να μας κατασχέσει τα όπλα», δήλωσε ο 56χρονος Γουίλι Γουίντον, βετεράνος του αμερικανικού στρατού.

Ο Ομπάμα έχει αναθέσει σε νομικούς και συμβούλους του στον Λευκό Οίκο να βρουν νέους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εκτελεστικές του εξουσίες για να επιβάλει κανονισμούς στους υπάρχοντες νόμους περί οπλοκατοχής.

Πηγή: Το Εθνος

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: