Στο μέγιστο επίπεδο συναγερμού βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη νόσο της οζώδους δερματίτιδας που πλήττει τα βοοειδή.
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, Ιωάννης Ταχματζίδης, επισημαίνει ότι «μετά το κρούσμα στην Καβάλα την περασμένη εβδομάδα, το βασικότερο μέλημα των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να μην εξαπλωθεί η νόσος και στην Κεντρική Μακεδονία». Για το λόγο αυτό συνεργεία πραγματοποιούν ελέγχους σε κάθε σταβλική εγκατάσταση ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή της αστυνομίας για την πραγματοποίηση ελέγχων σε οχήματα που μεταφέρουν ζώα ή ζωοτροφές από την Ανατολική στην Κεντρική Μακεδονία.
«Παράλληλα απευθυνθήκαμε στα αρμόδια υπουργεία για τον εμβολιασμό των ζώων. Ήδη κάναμε έναν προϋπολογισμό για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε 20.000 εμβόλια για κάθε μία από τις επτά περιφερειακές ενότητες και περιμένουμε την άδεια ώστε να προχωρήσουμε στους εμβολιασμούς» αναφέρει ο κ. Ταχματζίδης.
Μεταφέρει δε και τον προβληματισμό που υπήρξε για το θέμα της διάθεσης του γάλακτος που θα παράγουν τα ζώα που θα εμβολιαστούν. «Πληροφορήθηκα ότι το ζήτημα αυτό μεταφέρθηκε στα ευρωπαϊκά όργανα και η ενημέρωση που έχω είναι ότι μπορεί να διατίθεται στις γαλακτοβιομηχανίες» πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι η νόσος εμφανίστηκε τον Αύγουστο και στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία. Καθώς, όμως, μεταδίδεται στα ζώα με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με την άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό, ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την τοπική κτηνοτροφική οικονομία στον τομέα της βοοτροφίας. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
typosthes.gr-topika
Tags: ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, Έβρο, Καβάλα, κουνούπια, ΤΟΠΙΚΑ, τουρκια