Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ της Εκκλησίας και του υπουργού Παιδείας, με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταλλάσοντας ανακοινώσεις και επιστολές, ένα ζήτημα που έχει δημιουργήσει και κυβερνητικό ρήγμα, καθώς και την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέστειλε νέα επιστολή, αυτή τη φορά με παραλήπτη τον ίδιο τον Νίκο Φίλη, μετά και τις νέες δηλώσεις στις οποίες προέβη προχθές.
Ο Αρχιεπίσκοπος στην επιστολή του επισημαίνει ότι «η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός Λαού και όχι βεβαίως ενός Υπουργού» και κάνει λόγο για παραβίαση του Συντάγματος με τις αλλαγές που προωθεί ο Νίκος Φίλης στο μάθημα των θρησκευτικών.
Παράλληλα ο κ. Ιερώνυμος τονίζει ότι είναι αβάσιμες και πλασματικές οι επικρίσεις των οποιονδήποτε πολεμίων της εκκλησίας ότι δήθεν η εκκλησία συνεργάστηκε με την δικτατορία.
«Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, γι’ αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της» υπογραμμίζει ο κ. Ιερώνυμος απαντώντας στο ερώτημα του κ. Φίλη «πού ήταν η Εκκλησία στη χούντα;»», παραθέτοντας και πέντε επιχειρήματα.
Απάντηση Φίλη στον Ιερώνυμο
Όπως αναμενόταν η απάντηση από τον υπουργό Παιδείας δεν άργησε να έρθει. Έτσι, ο κ. Φίλης σε επιστολή- απάντηση στον Αρχιεπίσκοπο, επισημαίνει ότι πληροφορήθηκε δια του ηλεκτρονικού τύπου το περιεχόμενο της επιστολής που του απηύθυνε σχετικά με τις σχέσεις της Διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος με το δικτατορικό καθεστώς της επταετίας.
«Τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας», αναφέρει ο υπουργός Παιδείας και προσθέτει: «Ως προς τα θεσμικά ζητήματα όπως με το μάθημα των Θρησκευτικών, είναι ωφέλιμο να συζητούνται όχι με ανταλλαγή επιστολών αλλά στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας, όπως αυτή υλοποιήθηκε και υλοποιείται και με τη σειρά τακτικών συναντήσεων μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων. Γνωρίζετε ότι είμαι πάντοτε ανοιχτός στο διάλογο και βεβαίως για συνάντηση μαζί σας».
Στο πλευρό του Φίλη ο πρόεδρος της Βουλής
Στο πλευρό του Νίκου Φίλη στην κριτική που δέχεται για το μάθημα των θρησκευτικών, στέκεται ο Νίκος Βούτσης. Με συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» διαφωνεί ότι το θέμα αυτό οδηγεί σε «αποχριστιανοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας και σημειώνει ότι η συζήτηση για τα θέματα αυτά εν έτη 2016 θα έπρεπε να είχε προχωρήσει.
«Δεν συμμερίζομαι αυτούς τους προβληματισμούς, τους ακούω και με θορυβούν. Θεωρώ ότι θα έπρεπε η συζήτηση για αυτά τα θέματα, εν έτη 2016, σε μια κοινωνία ώριμη όπως είναι η δική μας να έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο. Μερικές φορές απορώ κιόλας από τους τόνους που σηκώνονται», υποστήριξε.
Μιλά για αποφάσεις της κυβέρνηση και κάνει λόγο για «ουσιαστικές και θετικές τομές σε προοδευτική κατεύθυνση, χωρίς ακρότητες και εμμονές και μονομέρειες από πλευράς του υπουργείου Παιδείας».
Η απάντηση Ιερώνυμου
Βιβλίο για την δράση της Εκκλησίας το 1940 και την Κατοχή απέστειλε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον πρόεδρο της Βουλής. Το βιβλίο έχει εκδοθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος το 2001 και έχει τίτλο «Μνήμες και μαρτυρίες από το ’40 και την Κατοχή».
Ουσιαστικά πρόκειται για έμμεση «απάντηση» του αρχιεπίσκοπου στα σχόλια για την στάση της Εκκλησίας στην Κατοχή και στην δικτατορία, που εκφράστηκαν αρχικά από τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη.
Κυβερνητικός «εμφύλιος» – Στο πλευρό Ιερώνυμου ο Π. Καμμένος
Το ζήτημα έχει προκαλέσει και κυβερνητικό ρήγμα, καθώς ο Υπουργός Παιδείας δέχθηκε «σφοδρή επίθεση και από τους ΑΝΕΛ» για τον “ιερό πόλεμο με την Εκκλησία”. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα που έχει προκύψει με το μάθημα των Θρησκευτικών.
«Οι ΑΝΕΛ με δημόσια τοποθέτησή τους έχουν ταχθεί υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών» αναφέρει το κόμμα.
Ο Πάνος Καμμένος θα έχει συνάντηση με τον κ. Ιερώνυμο την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου πριν από την τοποθέτησή του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα Παιδείας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
ΠΑΣΟΚ: η Κυβέρνηση επιλέγει τον διχασμό και την πόλωση
Πυρά κατά του Νίκου Φίλη εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «επιλέγει για λόγους πολιτικού αντιπερισπασμού και με αιχμή την διδασκαλία των Θρησκευτικών, την όξυνση και την σύγκρουση με την Εκκλησία της Ελλάδος», σημειώνοντας ότι έτσι ο κ. Φίλης επιδιώκει «να «χρησιμεύσει» ως το επίκεντρο αλλαγής της πολιτικής ατζέντας».
«Για άλλη μια φορά δυστυχώς γίνεται σαφές πως η Κυβέρνηση επιλέγει τον διχασμό και την πόλωση, για να υπηρετήσει το στενό και ευκαιριακό κομματικό της συμφέρον. Κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να παίζει εν ου παικτοίς….», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.
ΚΚΕ: ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί
Για νέο αποπροσανατολιστικό καβγά ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών κάνει λόγο το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αφού ψήφισαν χεράκι-χεράκι την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού κι ετοιμάζονται να ψηφίσουν μαζί πολλά από τα νέα μέτρα της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης, βρήκαν νέο θέμα για να τσακωθούν: το μάθημα των θρησκευτικών».
ΔΗΜΑΡ: Απαραίτητος ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας
Για ανάγκη διαχωρισμού των σχέσεων εκκλησίας και κράτους κάνει λόγο η Δημοκρατική Αριστερά σχολιάζοντας την αντιπαράθεση του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών.
«Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών» σημειώνει, ενώ προσθέτει την ξεκάθαρη στάση της που είναι υπέρ της αναβάθμισης του μαθήματος από ομολογιακό μάθημα σε μάθημα γνώσης των θρησκειών. «Στο ζήτημα αυτό δεν χωρούν «ναι μεν… αλλά».
Η αναγκαία αυτή αλλαγή πρέπει να προχωρήσει παρά τις κραυγές του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να σταματήσει από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η απαξίωση του ρόλου της Εκκλησίας και να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο που απαιτούν τα θέματα αυτά μακριά από την τεχνητή πόλωση», υπογραμμίζει.
typosthes.gr-Politiki