Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μεριδιούχοι της Αχαϊκής Τράπεζας – Αχαΐα

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μεριδιούχοι της Αχαϊκής Τράπεζας   Αχαΐα

Την Τετάρτη 24.6.15 πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Μεριδιούχων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας με συμμετοχή σημαντικού αριθμού μελών του Συλλόγου.

Τα μέλη το ΔΣ του Συλλόγου ενημέρωσαν τους μεριδιούχους για τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις που υπήρξαν στην τελευταία δωδεκάμηνη περίοδο σχετικά με το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης και ειδικότερα για την πορεία της μεγάλης προκαταρκτικής εξέτασης που συνεχίζει επί τρία χρόνια ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος.

Όπως αναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μεριδιούχων της Αχαϊκής τράπεζας:

«Η έρευνα αυτή σχετίζεται με την συγκέντρωση στοιχείων για την επί πολλά έτη κακοδιοίκηση της Αχαϊκής Τράπεζας από τη διοίκηση της, που είχε σαν αποτέλεσμα την άρση λειτουργίας της από την Τράπεζα της Ελλάδας το Μάρτιο του 2012 και την αντίστοιχη απώλεια από τους μεριδιούχους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2012, δηλαδή λίγους μήνες μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αχαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα της Ελλάδας, με σκοπό την προστασία των μελών και όλων των μεριδιούχων γενικότερα από τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης.

Οι 15.000 μεριδιούχοι έχασαν πλήρως την αξία των μεριδίων τους και η ζημιά που υπέστησαν ήταν τεράστια αφού αγγίζει το ποσό των 45 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ, επιπλέον, ευθύνονται και με το τριπλάσιο της αξίας των μεριδίων τους, γεγονός που μπορεί να ανεβάσει τελικά τη συνολική ζημιά τους στα 90 εκατ. ευρώ περίπου.

Mετά από μεθοδική εργασία πολλών μηνών, ο Σύλλογος κατόρθωσε να ολοκληρώσει μια σημαντική έρευνα σχετικά με τη διαχείριση της Αχαϊκής Τράπεζας που κατέληξε στην κατάθεση τριών μηνυτήριων αναφορών κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

Με βάση την έρευνα των μεριδιούχων προέκυψαν συνταρακτικά στοιχεία εκτεταμένης και συστηματικής κακοδιαχείρισης της Τράπεζας από τους διοικούντες τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια πριν την ανάκληση της αδείας λειτουργίας της που συνοψίζονται στα εξής:

1) Τη χορήγηση από την Τράπεζα δεκάδων δανείων μεγάλου ποσού (από ένα έως πέντε εκατομμύρια ευρώ το καθένα) σε επιχειρήσεις και ομίλους μελών του ΔΣ της Τράπεζας με πολύ χαμηλή ή μηδενική φερεγγυότητα, με ζημιογόνο λειτουργία και έντονα οικονομικά προβλήματα και χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις.

2) Την απόκρυψη ζημιών δεκάδων εκατομμυρίων και τη δημοσίευση στις οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας ανύπαρκτων κερδών.

3) Τη μη σύννομη εμφάνιση στον ισολογισμό της Τράπεζας 70000 μεριδίων που είχαν ρευστοποιηθεί και θα έπρεπε η διοίκηση να τα είχε διαγράψει και να απεικονίσει λογιστικά την αντίστοιχη ζημιά (4,7 εκατ. ευρώ).

4) Την έλλειψη διαφάνειας ως προς τη διαχείριση ακινήτων μεγάλης αξίας, η οποία σε μερικές περιπτώσεις συνδέεται και με εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων μελών του ΔΣ της Τράπεζας.

Μετά από αυτές τις καταγγελίες, πραγματοποιήθηκε κατ’ εντολή του οικονομικού εισαγγελέα πραγματογνωμοσύνη που ανατέθηκε σε ανεξάρτητο πραγματογνώμονα και παραδόθηκε σε αυτόν το Μάιο του 2014.

Κατά πληροφορίες των Μεριδιούχων η πραγματογνωμοσύνη επιβεβαιώνει πανηγυρικά τις καταγγελίες τους και αναφέρεται σε δεκάδες περιπτώσεις δανείων πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έγιναν σε μέλη της διοίκησης της Τράπεζας χωρίς την τήρηση των πιστωτικών κανόνων ή χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις.

Επίσης, περιλαμβάνει σωρεία άλλων παραβάσεων σχετικά με την απόκρυψη ζημιών της Τράπεζας, τη διαχείριση ακινήτων και τις παράνομες ρευστοποιήσεις μεριδίων από τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων

Στη συνέχεια, ο οικονομικός εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος απέστειλε την 3.10.2014 στον Πταισματοδίκη Πατρών παραγγελία για τη διενέργεια συμπληρωματικής προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ληφθεί κατάθεση των εγκαλούντων και εξηγήσεις των υπαιτίων.

Στην εξέταση αυτή κατέθεσαν τα μέλη του ΔΣ των Μεριδιούχων, καθώς και δεκάδες μέλη της διοίκησης της Αχαϊκής Τράπεζας, στελέχη, μέλη επιτροπών χορήγησης δανείων κοκ.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης σε απάντηση του προς τη βουλευτή Αχαΐας κ. Σία Αναγνωστοπούλου, που κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή το Μάιο του 2015, η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε την 2.2.2015 και η δικογραφία επεστράφη στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και χρεώθηκε εκ νέου στην επίκουρη Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Ελένη Μιχαλοπούλου.

Μετά τις παραπάνω σημαντικές εξελίξεις και την κινητικότητα που σημειώθηκε στο θέμα της Αχαϊκής από πλευράς δικαιοσύνης στην περίοδο 2014-15 (ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης, πρόσθετη έρευνα από τον Πταισματοδίκη Πατρών κλπ), η εκτίμηση του Συλλόγου είναι ότι η υπόθεση έχει ωριμάσει σημαντικά και θα πρέπει κανονικά να βαίνει προς την τυπική ολοκλήρωση της επί τρία χρόνια συνεχιζόμενης προκαταρκτικής έρευνας και την προώθηση της στην επόμενη φάση.

Οι μεριδιούχοι επαναβεβαίωσαν, στη διεξαχθείσα γενική συνέλευση τους, την απόφαση τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αφενός για να επιτύχουν με νομοθετική ρύθμιση την απαλλαγή τους από την ευθύνη του τριπλασίου και αφετέρου για την καταδίκη των υπαιτίων ως προς την κακοδιαχείριση της Τράπεζας και την απώλεια τεράστιου ύψους κεφαλαίων».

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: