Σύνοδος Βιέννης για το Προσφυγικό: «Ο έλληνας πρωθυπουργός ζητά αλληλεγγύη»

Στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης για το Προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη, γράφει εισαγωγικά σε σημερινό δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα «Τιρόλερ Τσάιτουνγκ», σημειώνοντας πως, σύμφωνα με είδηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), ο ίδιος επισήμανε πως «είναι απαράδεκτο να πέφτει το βάρος στην πρώτη χώρα εισόδου» και πως η μεταναστευτική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί «με αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η διαδικασία κατανομής πρέπει να επιταχυνθεί – από την Ελλάδα μετεγκαταστάθηκαν, μέχρι σήμερα, σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις περίπου 4.000 από τους 66.000 πρόσφυγες, όπως είχε συμφωνηθεί, και ο ίδιος ζήτησε επίσης να επιταχυνθούν οι επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία, τονίζοντας πως «τα ελληνικά σύνορα είναι επίσης σύνορα και της ΕΕ».

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και όποιες χώρες έχουν επιφυλάξεις και θεωρούν πως οι πρόσφυγες πρέπει να επαναπροωθηθούν στη θάλασσα, θα πρέπει «να το πουν ανοικτά» στους θεσμούς της ΕΕ και στην υπηρεσία FRONTEX.

Επίσης, όπως γράφει η «Τιρόλερ Τάγκεστσαιτουνγκ», ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει υποστήριξη στο θέμα του ασύλου και το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Άσυλο, EASO, είχε υποσχεθεί την αποστολή 400 εξειδικευμένων στελεχών στα ελληνικά νησιά, αλλά μέχρι σήμερα έχουν έλθει μόνον 19.

DW: Τσίπρας; «Ο καλύτερος, αλλά όχι αρκετά καλός»

Εξάλλου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ορκωμοσία της δεύτερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου φιλοτεχνεί ένα πολιτικό πορτρέτο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με …αντιφάσεις.

Στο σχετικό σχόλιο αναφέρεται: «Ο περιπετειώδης συνασπισμός του Τσίπρα με το κόμμα των δεξιών λαϊκιστών ΑΝΕΛ δεν διαθέτει παρά ισχνή πλειοψηφία τριών εδρών στο κοινοβούλιο. Όμως ο πρωθυπουργός υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλουν οι δανειστές, αν και συνήθως όχι με την ταχύτητα που θα επιθυμούσαν στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, όλοι εκπλήσσονται με την ικανότητα του Τσίπρα να μεταμορφώνεται».

Πάντως, το συμπέρασμα του σχολιογράφου δεν είναι θετικό: «Ο Τσίπρας δεν είναι ένας πολιτικός που έχει κάνει πραγματικά καλό στη χώρα. Φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι δεν αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα. Το 2015, με επιπολαιότητα, είχε βαυκαλίσει τον λαό του με την ιδέα ότι υπάρχει εύκολη έξοδος από την κρίση, γι αυτό οι άνθρωποι τον ψήφισαν».

typosthes.gr-Politiki

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: