Θέμα με διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, εγείρουν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής. Η διάταξη ρυθμίζει θέματα επί της παραγραφής των αξιώσεων υπέρ και κατά των Εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ.
«Θέλουμε διευκρινίσεις για τα θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία των Νομικών Προσώπων της Εκκλησίας. Υπάρχουν και εκκλησιαστικές αντιπαραθέσεις σε αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι ο νόμος απελευθερώνει πλήρως τη δυνατότητα της εκκλησίας να διαχειριστεί τις οφειλές», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας νωρίτερα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Η κυβέρνηση πρέπει προηγουμένως να μας πει ποιοι είναι αυτοί που οφείλουν. Μπορεί να υπάρχει και συναλλαγή που είναι αθέμιτη. Θα έπρεπε και η ίδια η εκκλησία να δει το θέμα με ευαισθησία. Η διάταξη είναι γενική και ισοπεδωτική», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Λίγο αργότερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη διάταξη.
«To νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ να ρυθμίζουν τις οφειλές που έχουν προς αυτά άλλα ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και φυσικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, με έναν τρόπο αόριστο, με έναν τρόπον που είναι επικίνδυνος. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε για το χρόνο αποπληρωμής ούτε για το ύψος των εκπτώσεων.
Με απλή εκατέρωθεν συμφωνία, σα να είναι εσωτερικό θέμα, οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε ΝΠΔΔ. Η κοινωνία περνάει μια δύσκολη στιγμή και είναι διπλά επικίνδυνο και προκλητικό να θεσμοθετείται η αδιαφάνεια που συχνά συνιστά μήτρα σκανδάλων», είπε ο Νίκος Φίλης και παρατήρησε: «Η αντίληψη του νομοσχεδίου είναι πως τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ που διαχειρίζονται και δημόσιο χρήμα, μπορούν να λειτουργούν εκτός δημοσίου λογιστικού, αυτό επαναλαμβάνω είναι μήτρα σκανδάλων».
Ο Νίκος Φίλης είπε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση έχει και παρασκήνιο αφού αφορά ρύθμιση χρεών ύψους αρκετών εκατομμυρίων με ποιο σημαντικό εκείνο της Εκκλησίας της Τήνου προς την Αποστολική Διακονία, ύψους 3 εκατ. ευρώ.
«Το θέμα αφορά προφανώς τον Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου τον κ. Δωρόθεο ο οποίος προβάλλεται και ως διάδοχος για την Αρχιεπισκοπή, έχει απασχολήσει το πανελλήνιο και παλαιότερα και η Βουλή έχει προχωρήσει σε αλλαγή ρυθμίσεων για τη λειτουργία του Ιδρύματος της Τήνου. Είναι λυπηρό ότι προβάλλονται από ΜΜΕ ως επιχείρημα, γι΄αυτή τη ρύθμιση, οι προσωπικές σχέσεις που έχει ο κ. Δωρόθεος με την οικογένεια του πρωθυπουργού», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νίκος Φίλης κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει γιατί το νομοσχέδιο δεν υπογράφεται από την αρμόδια υπουργό και πως προχωράει αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία χωρίς απόφαση της Ιεράς Συνόδου.
«Μια απλή επιστολή του αρχιεπισκόπου αρκεί για να δεσμεύσει την εκκλησία; Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή σχέσεων Εκκλησίας- Πολιτείας. Γιατί προτρέχετε σήμερα σε αυτή τη ρύθμιση; Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα τύπου voucher κολλητών. Φοβάμαι ότι είμαστε μπροστά σε μια ανίερη συναλλαγή που προσβάλλει και την Εκκλησία και το Κράτος», είπε ο βουλευτής.
Και πρόσθεσε: «Αυτή η ρύθμιση που βγάζει από το δημόσιο λογιστικό τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ ανάμεσα στα οποία είναι ο ΟΔΕΠ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, το ΤΑΚΕ, Ταμείο Κληρικών που αφορά τη συνταξιοδότηση των κληρικών, είναι η Αποστολική Διακονία και άλλα εκκλησιαστικά ιδρύματα όπως το ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης.
Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με μια πολύ σοβαρή περιουσία που μένει εκτός του δημόσιου λογιστικού. Ανοίγετε με αυτό τον τρόπο θέμα σχέσεων εκκλησίας και κράτους ξεκινώντας από τα οικονομικά ζητήματα όταν το κράτος κάθε χρόνο δίνει 200 εκατ. και η εκκλησία αξιοποιεί χρήματα από το ΕΣΠΑ;
Η ρύθμιση πλήττει και την Εκκλησία και το Κράτος. Όταν όλοι οι πολίτες υπόκεινται σε ρυθμίσεις για το κράτος και τα χρέη τους, αυτό που γίνεται τώρα είναι διπλά προκλητικό για τη χειμαζόμενη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας».
Πολιτική
Tags: Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ