Σύρος δουλέμπορος: «Κερδίζω 20 χιλ. δολάρια την εβδομάδα»

«Είναι η μοίρα, κανείς δεν ξέρει πότε θα πεθάνει. Κάποιοι θα τα καταφέρουν, κάποιοι όχι». Με έναν κυνισμό αφοπλιστικό ο 25χρονος Μοχάμεντ διηγείται στον Guardian πώς κάθε εβδομάδα αναζητά τους πελάτες, εκατοντάδες πρόσφυγες που θα περάσουν με τα φουσκωτά από τις τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά. Ίσως δεν θα υπήρχε story πίσω από αυτή την διήγηση εάν ο ίδιος δεν ήταν πρόσφυγας, αν ο ίδιος δεν προερχόταν από τα ματωμένα χώματα της Συρίας.

Όταν εγκατέλειψε τη Συρία για να σωθεί πέρασε μαζί με χιλιάδες άλλους στην Τουρκία. Προσπάθησε να βρει δουλειά ως ηλεκτρολόγος στη μαύρη αγορά καθώς ως Σύρος δεν μπορούσε να εργαστεί νόμιμα. Στάθηκε αδύνατον. Ζούσε με φίλους στη Σμύρνη και καθημερινά σκεφτόταν εάν έπρεπε να μπει στη βάρκα με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί και μετά την βόρεια Ευρώπη. Δεν το αποφάσισε. Ένα χρόνο μετά όλα άλλαξαν. Ο Μοχάμεντ κερδίζει 20 χιλιάδες δολάρια την εβδομάδα ως διακινητής και η δουλειά του είναι να βρίσκει αυτούς που θα ταξιδέψουν με τα φουσκωτά και που θα αποφασίσουν να κάνουν το ταξίδι της ζωής ή του θανάτου.

Ο Μοχάμεντ ζει μακριά από τη Σμύρνη σε ένα ακριβό διαμέρισμα μαζί με τη γυναίκα του. Zει μια πλούσια ζωή.Ο ίδιος μπήκε στη δουλειά… της διακίνησης τον περασμένο Μάιο όταν ένας συγγενής του που είναι ένας από τους τοπικούς αρχηγούς των δικτύων των διακινητών χρειάστηκε βοήθεια. Τότε κανείς δεν πίστευε ότι το ταξίδι από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα θα ήταν η βασική οδός των προσφύγων προς την Ευρώπη. Το 2014 μόλις 43 χιλιάδες άνθρωποι είχαν περάσει με φουσκωτά στην απέναντι όχι, το 2015 πάνω από 800 χιλιάδες τόλμησαν… το ταξίδι.

Ο Μοχάμεντ απαντά λακωνικά όταν ο δημοσιογράφος του Guardian τον ρωτά για τον θάνατο του Aϊλάν Κουρντί του μικρού που έγινε σύμβολο της ανείπωτης τραγωδίας. Δεν είναι δικό μας λάθος, είναι η μοίρα, αυτό που αποφασίζει ο Θεός. Μόνο αυτός ξέρει ποιοι θα τα καταφέρουν και ποιοι όχι»

Ο Μοχάμεντ broker του δικτύου του διακινητών αναζητά και βρίσκει τους πελάτες. Το κάθε κεφάλι για μια θέση κοστίζει 1000 δολάρια. Από αυτά τα 200 δολάρια καταλήγουν στην τσέπη του. Η κάθε βάρκα χωρά 40 άτομα. Τις εβδομάδες που υπήρχε πολύ δουλειά κέρδιζε έως και 20.000 δολάρια. Το λιγότερο είναι τα 1000 δολάρια την εβδομάδα.

Τι λέει για τους ελέγχους; Έγιναν πέντε έφοδοι της τουρκικής αστυνομίας το 2015. Μετά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία στις αρχές Δεκεμβρίου, οι τουρκικές δυνάμεις προχώρησαν σε νέες συλλήψεις διακινητών αλλά και προσφύγων. Κανείς όμως δεν μπορεί να το σταματήσει. Όπως λέει ο Μοχάμεντ «κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν επτά, οκτώ φορές έως ότου περάσουν απέναντι… Οι ίδιοι οι Σύροι είναι αποφασισμένοι να κάνουν το ταξίδι, οι άνθρωποι που αποφασίζουν να ρισκάρουν εγκαταλείποντας τη Δαμασκό». thetoc.gr

 

karfitsa.gr-Diethni

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: