Μήπως είναι ένας φίλος που ήρθε με την μπάλα στα χέρια και ο μικρός σας (κάθε ηλικίας), αντί να είναι στο δωμάτιό του και να διαβάζει, προτίμησε να… σουτάρει κανένα τρίποντο; Μήπως η μικρή σας (επίσης κάθε ηλικίας) έχει να πάει στα αγγλικά της, αλλά το μυαλό της είναι στο TikTok; Το σύστημα ασφαλείας που έχετε εγκαταστήσει στο σπίτι σας μπορεί να σας βοηθήσει να επέμβετε και να… επαναφέρετε την τάξη!
Φυσικά, δεν συζητάμε για σοβαρά ζητήματα ασφαλείας, όπου τα οικιακά συστήματα έχουν κομβικό ρόλο, αλλά για το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών, που μπορεί εύκολα να ανατραπεί και ίσως χρειάζεται η επέμβαση των γονιών. Ουσιαστικά, σε αυτές τις περιπτώσεις, το οικιακό σύστημα ασφαλείας ή μεμονωμένα μέρη του είναι ένα επιπλέον… ζευγάρι μάτια για τα παιδιά, που μπορεί να βοηθήσει με τη δική τους ανατροφή και το δικό σας άγχος.
Το πρώτο θέμα αφορά το πότε μπαίνει και το πότε βγαίνει ένα παιδί από το σπίτι. Αυτό μπορεί να γίνει είτε από την πόρτα (την κύρια είσοδο) είτε από το παράθυρο. Εδώ άκρως αποτελεσματικοί είναι οι συναγερμοί θυρών και παραθύρων, που ηχούν όταν ανοίγει η πόρτα ή το παράθυρο, έτσι ώστε να ειδοποιείστε κάθε φορά που κάποιος βγαίνει ή μπαίνει στο σπίτι σας.
Ουσιαστικά υπάρχουν δύο επιλογές γι’ αυτά τα συστήματα συναγερμού. Μπορείτε να αποκτήσετε ένα σύστημα ασφαλείας για το σπίτι που ελέγχεται από έναν πίνακα με κωδικό και να μη δώσετε στο παιδί σας τον κωδικό. Ωστόσο, εάν το παιδί τον χρειάζεται για να μπαίνει και να βγαίνει από το σπίτι όταν δεν είστε εσείς στο σπίτι (λ.χ. για να πάει στο σχολείο ή στο φροντιστήριο), θα χρειαστεί αυτόν τον κωδικό για να απενεργοποιήσει και να ενεργοποιήσει τον συναγερμό. Εάν συμβαίνει αυτό, μια άλλη επιλογή είναι να αποκτήσετε ένα σύστημα συναγερμού που ελέγχεται εξ αποστάσεως από εσάς. Με αυτόν τον τρόπο, ελέγχετε ανά πάσα στιγμή και απ’ οπουδήποτε πότε είναι ενεργοποιημένο το σύστημα, χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση του παιδιού. Αν δεν έχετε εγκαταστήσει ολοκληρωμένο σύστημα οικιακού συναγερμού, μπορείτε να εγκαταστήσετε αισθητήρες πόρτας και παραθύρων, οι οποίοι είναι μια καλή εναλλακτική λύση σε σχέση με ένα πλήρες σύστημα ασφαλείας σπιτιού.
Ένα δεύτερο θέμα αφορά το τι γίνεται στο σπίτι όταν λείπετε. Εδώ η απάντηση βρίσκεται στις κάμερες ασφαλείας. Μπορείτε να έχετε τις κάμερες ενεργοποιημένες διαρκώς ή μόνο σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή της νύχτας, όταν πρέπει να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Μπορεί να βλέπετε αν είναι στο δωμάτιό του ή σε κάποιον άλλο χώρο του σπιτιού, αν διαβάζει ή αν παίζει, αν τρώει το φαγητό του βλέποντας τηλεόραση ή αν παίζει κάποιο βιντεοπαιχνίδι. Επίσης, με τις κάμερες εξωτερικών χώρων μπορείτε να βλέπετε τη δραστηριότητά του στον κήπο ή στην αυλή και να επέμβετε ή να καλέσετε σε βοήθεια αν δείτε ότι κάτι δεν πάει καλά.
Τέλος, ένα τρίτο θέμα αφορά τις δραστηριότητες του παιδιού εκτός σπιτιού. Εδώ μια καλή λύση είναι οι εφαρμογές (apps) γονικού ελέγχου. Αυτά τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να εμποδίζουν το παιδί να αποκτά πρόσβαση σε κακόβουλο και ακατάλληλο διαδικτυακό περιεχόμενο, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν λειτουργίες παρακολούθησης GPS. Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε ένα παιδί που βγαίνει κρυφά από το σπίτι ή να σας επιτρέψουν να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές εάν για κάποιον λόγο έχει αργήσει να επιστρέψει στο σπίτι από το σχολείο.
.
Πηγή: Protothema.gr