Επειδή οι συσπάσεις γενικά σηματοδοτούν την έναρξη του τοκετού, μπορούν να ιδωθούν ως ευκαιρία να ρωτήσετε το σύντροφό σας «Αγάπη μου, έχεις συναρμολογήσει την κούνια;»…
Ωστόσο, οι συσπάσεις δεν είναι απαραίτητο να σημαίνουν ότι το μωρό είναι έτοιμο να κάνει την εμφάνισή του. Διαβάστε όσα πρέπει να ξέρετε για την αίσθηση των συσπάσεων — όποτε κι αν εμφανιστούν.
(Πολύ) Πρόωρες συσπάσεις
Συσπάσεις μπορεί να κάνουν την –ενοχλητική- τους εμφάνιση κατά το πρώτο τρίμηνο , όσο το σώμα σας ακόμα προσαρμόζεται στην εγκυμοσύνη. Η διαστολή των γύρω από τη μήτρα συνδέσμων μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις, όπως και δυσκοιλιότητα ή εντερικούς πόνους. «Η έγκυος νιώθει σαν να έχει κράμπα στη μήτρα. Ίσως δεν πρόκειται για σύσπαση, απλά νοιώθει το μωρό να τεντώνεται ή τη μέση της να πονά και μπερδεύει αυτή την αίσθηση με τη αίσθηση των συσπάσεων πριν τον τοκετό. Αυτοί οι πόνοι μπορεί να προκληθούν από κούραση και ταλαιπωρία ή να δηλώνουν την ύπαρξη κάποιου προβλήματος» λέει ο Αλέξανδρος Αρμενιάκος, Μαιευτήρας Γυναικολόγος. Σε κάθε περίπτωση, για να εξαλειφθεί η πιθανότητα εξωμήτριας κύησης ή αποβολής, καλό είναι η έγκυος να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό της, αν νιώσει πόνο στην κοιλιακή χώρα.
Πώς θα καταλάβετε αν οι συσπάσεις είναι αληθινές: Το να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πρέπει να είναι πάντοτε η πρώτη σας επιλογή. Πριν σηκώσετε το τηλέφωνο, όμως, μπορείτε να δοκιμάστε να ξαπλώσετε αγγίζοντας την κοιλιά σας, στην περιοχή της μήτρας. Αν, κατά τη διάρκεια της σύσπασης, νιώθετε ολόκληρη τη μήτρα σας σκληρή, τότε πιθανότατα πρόκειται για αληθινή σύσπαση. Αν νιώθετε πώς η μήτρα σας έχει σκληρύνει μόνο σε ένα σημείο, τότε ίσως απλά το μωράκι σας νιώθει άβολα και αποφάσισε να αλλάξει θέση. «Οι συσπάσεις που δεν προκαλούν διαστολή του τραχήλου, είναι σχετικά ανώδυνες και δεν έχουν περιοδικότητα», λέει ο Α λ. Αρμενιάκος.
Πρόωρες συσπάσεις ή Βraxton Hicks
Πολλές συσπάσεις που απαντώνται μετά την τριακοστή τέταρτη βδομάδα της κύησης είναι τυχαίες και άτακτες χρονικά. Αυτές είναι γνωστές ως «Braxton — Hicks». «Άλλες συσπάσεις προάγουν τοκετό κι άλλες όχι. Σε κάθε περίπτωση, η έγκυος πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό της, για να δει αν οι συσπάσεις δηλώνουν την αρχή ενός προβλήματος -συχνότερη περίπτωση είναι οι μολύνσεις- ή την πιθανότητα πρόωρου τοκετού». Οδηγός σας είναι και πάλι η περιοδικότητα και η ένταση του πόνου. «Αν ο πόνος που νιώθει η έγκυος είναι σκελετικός, τότε θα είναι μόνιμος. Αν πονάει επειδή το μωρό μετακινείται μέσα στην κοιλιά της, ο πόνος δεν θα είναι περιοδικός. Δεν γίνεται το μωρό να τεντώνεται σε τακτά διαστήματα, κάθε 10 ή 15 λεπτά αυστηρά, όπως με τους πόνους πριν τη γέννα», ξεκαθαρίζει ο γιατρός.
Πώς θα ανακουφιστείτε από τους πόνους αυτούς: Αν δεν έχετε τακτικές συσπάσεις που προμηνύουν πρόωρο τοκετό, δοκιμάστε να πιείτε πολύ νερό, να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, να αδειάσετε την κύστη σας ή να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες αργά, προκειμένου να καταπραΰνετε τον πόνο.
Έγκαιρες συσπάσεις
Στην περίπτωση που «είστε στις μέρες σας» και νιώθετε συσπάσεις, είναι καλό να σημειώνετε πόσο διαρκούν και ποια είναι η περιοδικότητά τους (μετρήστε τον χρόνο από την αρχή της σύσπασης έως την αρχή της επόμενης). Εμφανίζονται σε τακτικά διαστήματα με μικρά κενά ανάμεσά τους; Είναι τόσο επώδυνες που μετά βίας μπορείτε να μιλήσετε όσο διαρκούν; Έχουν διάρκεια ενός λεπτού και τις νιώθετε κάθε πέντε λεπτά ή συχνότερα; Τότε, ίσως, πραγματοποιούνται αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας και το σώμα σας προετοιμάζεται για τον τοκετό.
Βασική συμβουλή: μην αγχωθείτε. Οι πρόωρες συσπάσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές: είτε το σώμα σας προσαρμόζεται στην εγκυμοσύνη, είτε το μωράκι σας είναι ανήσυχο, είτε έχετε καταπονηθεί. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, μετρήστε την απόσταση μεταξύ των πόνων για να διαπιστώσετε αν έχουν κάποιο συγκεκριμένο ρυθμό και ενημερώστε τον γιατρό σας. «Η έγκυος θα υποβληθεί σε εξετάσεις, και, αν δεν βρεθεί τίποτα ανησυχητικό, ο γιατρός της θα την παρακολουθήσει για κάποιο διάστημα, μέχρι να βεβαιωθεί ότι όλα κυλούν φυσιολογικά.»