Ο ανταγωνιστικός
Άλλο συναγωνισμός, άλλο ανταγωνισμός. Είναι πολύ υγιές όταν δύο άνθρωποι συν-εξελίσσονται και πετυχαίνουν τους στόχους τους και παρέχουν αμοιβαία στήριξη και ώθηση. Υπάρχουν όμως και αυτοί οι άνθρωποι, που λόγω δικών τους ανασφαλειών, αδυνατούν να χαρούν με τη χαρά των φίλων τους και το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι πώς θα ξεπεράσουν την επιτυχία των άλλων. Το θέμα όμως δεν είναι να μπαίνουμε σε μία μόνιμη σύγκριση με τους άλλους. Το θέμα είναι να χαιρόμαστε με τις επιτυχίες και να στηρίζουμε στις λύπες, με όποιον τρόπο μπορούμε.
Δες κι αυτό: Οι 6 φράσεις που δεν πρέπει να πεις ποτέ στην κολλητή σου
Ο ασυνεπής
Δεν εννοώ αυτόν το φίλο που σε στήνει μονίμως μισή ώρα στα ραντεβού (αν και αυτό είναι ένα πρόβλημα), αλλά εκείνον που δεν τηρεί καμία υπόσχεση, είναι απρόθυμος να σε βοηθήσει και όλο απουσιάζει όταν τον χρειάζεσαι. Είναι η περίπτωση του ανθρώπου που συνήθως απαιτεί τη δική σου παρουσία, αλλά δείχνει ασυνέπεια όταν εκείνος καλείται να προσφέρει κάτι (πρακτικό ή συναισθηματικό).
Ο επικριτικός
Κατά καιρούς, όλοι είχαμε (ή έχουμε) ένα φίλο που έχει άποψη επί παντός επί στητού, δίνει συμβουλές χωρίς να ερωτηθεί και μας κρίνει πολύ αυστηρά όταν δε συμφωνεί με τις επιλογές μας. Αν θεωρείς ότι η σκληρή αγάπη είναι μία μορφή υγιούς αγάπης, τότε μάλλον κάνεις λάθος. Ναι, οι φίλοι δεν υπάρχουν μόνο για να μας «χαϊδεύουν τα αυτιά», αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχει κανείς το δικαίωμα να είναι επικριτικός και σκληρός με τα δικά μας λάθη. Όταν επιλέγεις αυτό το μοτίβο φιλίας, έρχεται κάποια στιγμή που σε κουράζει και αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που χρειάζεσαι περισσότερο, είναι η αγάπη.
Διάβασε κι αυτό: Το πιο μεγάλο λάθος που κάνεις στις σχέσεις σου
Ο φίλος με διαφορετικό σύστημα αξιών
Είναι πολύ φυσιολογικό και αρκετά εποικοδομητικό να έχουμε φίλους που είναι διαφορετικοί από εμάς, έχουν άλλα ενδιαφέρονται και λειτουργούν με τρόπο που εμείς δε θα σκεφτόμασταν καν, αλλά υπάρχει μία λεπτή γραμμή. Το σύστημα αξιών είναι πολύ σημαντικό για κάθε άνθρωπο και υπάρχουν πράγματα που γενικά θεωρείς ανεπίτρεπτα. Αν δε μοιράζεσαι την ίδια άποψη με τους δικούς σου ανθρώπους, δημιουργείται μία εσωτερική «πάλη» για το αν μπορείς να τους συναναστραφείς.
Πώς θα το χειριστείς
Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα που σου δημιουργεί ο φίλος σου και να δεις καθαρά το πώς φέρεται σε εσένα συγκεκριμένα.
Στη συνέχεια, οφείλεις να αναλάβεις το δικό σου μερίδιο ευθύνης για την επιλογή που έχεις κάνει, σε ποιο σημείο βρίσκεστε πια και να αναγνωρίσεις ότι έχει έρθει η ώρα να τερματίσεις τη σχέση. Όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και εδώ, δεν πρόκειται για μία «ανώδυνη» διαδικασία. Όταν όμως αντιληφθείς ότι πρέπει να απαλλαγείς από τους ανθρώπους που σε γεμίζουν τοξικότητα ή σε κρατούν πίσω, ακολουθεί μία ανακούφιση και ένας ανοιχτός δρόμος με πολύ πιο ουσιαστικές σχέσεις.
sxeseis