Τα 7 σημάδια ότι ο πονοκέφαλος δεν… είναι αθώος

Όπως συμβαίνει με σχεδόν όλες τις ασθένειες ή τις καταστάσεις που έχουν ως σύμπτωμα τον πόνο, έτσι και οι πονοκέφαλοι δύσκολα κατηγοριοποιούνται.

Ένας πονοκέφαλος που για ένα άτομο θεωρείται ανυπόφορος, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι ήπιος.

Σε γενικές γραμμές ένα άτομο που υποφέρει συχνά από πονοκεφάλους πρέπει να συμβουλεύεται γιατρό. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που εκδηλώσετε ξαφνικά πονοκεφάλους ή διαπιστώνετε ότι κάθε φορά η έντασή τους αυξάνεται.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι πονοκέφαλοι δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι μπορεί να σχετίζονται με κάποιο όγκο στον εγκέφαλο, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πονοκέφαλος είναι πάντα «αθώος» και δεν πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό.

Δείτε 7 τύπους πονοκεφάλων που χρήζουν ιατρικής φροντίδας:

Πονοκέφαλος σαν κεραυνός

Ένας πονοκέφαλος που εκδηλώνεται ξαφνικά σαν κάποιος να σας χτυπάει με ένα σφυρί στο κεφάλι, μπορεί να είναι ένδειξη υπαραχνοειδούς αιμορραγίας. Πρόκειται για ένα τύπο εγκεφαλικής αιμορραγίας που συνήθως εκδηλώνεται αιφνιδιαστικά, σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα και που χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση. Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ρήξης ανευρύσματος εγκεφάλου γι’ αυτό το άτομο πρέπει επειγόντως να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Με ένταση που αυξομειώνεται

Εάν αντιμετωπίζετε συχνά ημικρανίες ή πονοκεφάλους τάσης, είστε λίγο-πολύ εξοικειωμένοι και γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε. Αν όμως ο πονοκέφαλος αλλάζει ένταση και είναι διαφορετικός απ’ ότι συνήθως, μπορεί να είναι ένδειξη ανευρύσματος ή κάποιας άλλης επείγουσας ιατρικής κατάστασης.

Όταν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα

Ένας έντονος πονοκέφαλος που συνοδεύεται από πυρετό είναι ανησυχητικός, καθώς μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη του εγκεφάλου, όπως η μηνιγγίτιδα, Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη εγκεφαλίτιδας ή φλεγμονής στον εγκέφαλο. Αν εκτός από πονοκέφαλο και πυρετό, το άτομο έχει κενά μνήμης ή αλλόκοτη συμπεριφορά πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως σε νοσοκομείο.

Πόνος πίσω ή γύρω από τα μάτια

Ο πονοκέφαλος που εστιάζει στα μάτια σε συνδυασμό με αλλαγές στην όραση αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς μπορεί να οφείλεται σε οξύ γλαύκωμα ή σε απότομη αύξηση της πίεσης του ματιού που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.

Πόνος που εστιάζει στους κροτάφους

Αν είστε πάνω από 50 ετών και ο πονοκέφαλος είναι οξύς και επικεντρώνεται στον ένα ή τους δύο κροτάφους, ενδέχεται να οφείλεται σε κροταφική αρτηρίτιδα, μια κατάσταση κατά την οποία προσβάλλονται οι μεγάλες και μεσαίες αρτηρίες, αλλά κυρίως οι κρανιακοί κλάδοι των αρτηριών που εκφύονται από το αορτικό τόξο. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η κροταφική αρτηρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης.

Λόγω αντιπηκτικής αγωγής μετά από χτύπημα στο κεφάλι

Αν χτυπήσατε στο κεφάλι και παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, ο έντονος πονοκέφαλος πιθανώς οφείλεται σε κάποιο αιμάτωμα ή κάποια αιμορραγία του εγκεφάλου που λόγω των αντιπηκτικών δεν σταματά. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποβεί θανατηφόρα γι’ αυτό χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης.

Μεταδοτικός πονοκέφαλος

Αν και άλλα μέλη της οικογένειάς σας ή η συνάδελφοί σας διαμαρτύρονται για ασυνήθιστο πονοκέφαλο ταυτόχρονα με εσάς, αυτό ενδέχεται να αποτελεί σημάδι δηλητηρίασης με διοξείδιο του άνθρακα. Εάν βγείτε σε εξωτερικό χώρο και ο πονοκέφαλος υποχωρήσει, προειδοποιήστε και τους άλλους, ανοίξτε πόρτες και παράθυρα και ελέγξτε για το ενδεχόμενο διαρροής.

onmed

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: