Τα prints της σεζόν ήρθαν για να μπερδέψουν τα μάτια σου!
Η μόδα, ως ακόμη μία μορφή τέχνης, χρησιμοποιεί την ψευδαίσθηση για να πετύχει το αποτέλεσμα που αναζητά, παίζοντας με το πραγματικό και αυτό που θεωρούμε ότι βλέπουμε. Πολλές φορές αυτό ίσως μας παραξενεύει και στις πιο edgy εκδοχές του μας σοκάρει, όταν μιλάμε για σχεδιαστές καλλιτέχνες, όπως ο Lee Alexander McQueen, Martin Margile και John Galliano, που ξέρουν πολύ καλά να μπερδεύουν τα όρια του πραγματικού και του ψεύτικου.
Στην περίπτωση του Jean Paul Gaultier, έναν από τους πρώτου σχεδιαστές που κοιτούσαν στο μέλλον, και στην συλλογή που παρουσίασε το 1995, με τίτλο «The Cyber Collection», είδαμε ίσως τα πρώτα σκοτεινά futuristic prints, με το cyber dot, το signature τύπωμα της σειράς να μεγεθύνει ή να συρρικνώνει αντίστοιχα την γυναικεία σιλουέτα, και επιλεγμένα σημεία του γυναικείου σώματος, αγκαλιάζοντας τον κάθε σωματότυπο. Ένα πολύχρωμα dot print βάφτηκε στα πιο τομληρά neon χρώματα και αναπαριστούσε την θηλυκή φιγούρα, μέσα από δημιουργίες που μας σύστηναν στην τότε πρώιμη ψηφιακή εποχή.
Τώρα, λοιπόν, με όλο το τεράστιο comeback των 00s και της αισθητικής του 2000, δεν θα μπορούσαμε να μην ξαναδούμε και τα σχέδια εκείνης της πρώιμης ψηφιακής εποχής, όταν ακόμη το internet θεωρούνταν πολυτέλεια των λίγων και η digital γενιά που θα ερχόταν αμέσως μετά, θα ήταν αρκετά κάτι το τελείως διαφορετικό. Στο σήμερα η νοσταλγία είναι πλέον τάση και τρόπος ζωής, αποδεικνύοντας πως αυτά που φανταζόμαστε για το μέλλον είναι πολύ διαφορετικά στην πραγματικότητα.
Ψυχεδελικά και φουτουριστικά prints στα show των SS22 συλλογών.
Τα ψυχεδελικά τύπου prints, τα φουτουριστικά στοιχεία και τα χρώματα της πρώιμης ψηφιακή εποχής, όπως το lime, το κόκκινο, το μπλε και το μωβ έκαναν την εμφάνιση τους στα catwalks της φετινής άνοιξης. Ο Paco Rabbane με ξεκάθαρο refernence την cyber συλλογή του Jean Paul Gaultier παρουσίασε μικρά και μεγάλα πουά, τρίγωνα και άλλα γεωμετρικά σχέδια τυπωμένα σε bold χρωματικούς συνδυασμούς. Οι όγκοι παρουσίασαν τεράστιο ενδιαφέρον με τα prints να αγκαλιάζουν το σώμα και να δημιουργούν νοητές γραμμές.
Το ίδιο είδαμε και στους Coperni, Moura και Brandon Maxwell. Όλη αυτή η αναφορά στα illusion prints συνδέεται άμεσα με το κύμα του body positivity, αφού γιορτάζει και αναδεικνύει κάθε ξεχωριστό σωματότυπο μέσω του digital printing. Τα all over printed φορέματα που δίνουν την ψευδαίσθηση του γυμνού σώματος έχουν ήδη αρχίσει να βρίσκονται και στο street style, δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να πειραματιστούν και να γίνουν το κέντρο της προσοχής με ένα extravagant κομμάτι που μπερδεύει τα μάτια μας και ενργοποιεί την φαντασία.
moda
Tags: Instagram, Internet, street style, style, μάτια, μόδα