Δύο ετερόκλητοι δημιουργοί παρουσίασαν τις Spring/Summer 2023 συλλογές τους και έδωσαν το δικό τους παλμό στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού.
Ήταν το πρώτο show που η Stella McCartney πραγματοποίησε σε υπαίθριο χώρο και ως γνήσιο παιδί ενός «σκαθαριού», αυτό που την απασχολούσε, όπως δήλωσε, ήταν αν θα υπάρχει καλός ήχος. Ο ήχος, λοιπόν, ήταν καλός, το ίδιο και η Spring/Summer 2023 συλλογή της Βρετανίδας σχεδιάστριας, που έκανε μία μικρή αναδρομή στην καριέρα της, ξαναφέρνοντας στη μνήμη μας όλες εκείνες τις στιγμές που μας είχε χαρίσει, πριν δημιουργήσει το δικό της label.
Όπως ήδη κατάλαβες, μιλάμε και πάλι για Y2K επιρροές, και κάποια 90s flashes, από τα iconic σχέδια που είχε κάνει για τον οίκο Chloé, όπου και έμεινε για μόλις τέσσερα χρόνια, σηματοδοτώντας, ωστόσο, ένα ολόκληρο νέο στυλ της τότε νέας γυναίκας στη δεκαετία του 2000. Τα girly, flirty φορέματα της έχουν περάσει στην ιστορία. Αυτή, τη φορά μπορεί να μην είδαμε τα iconic φορέματα της, αλλά η Stella επανάφερε το chain top της, φορεμένο με ένα λευκό tank top από μέσα, τα παντελόνια με χαμηλή μέση, τα φορέματα με τις ασύμμετρες μύτες, τα μικροσκοπικά γιλέκα και τα low waisted pants με embellished μέση, όπως αυτό που μας παρουσίασε η Bella Hadid.
Απόλυτο highlight ήταν φυσικά, η ολόσωμη, sparkly, naked φόρμα με turtleneck, τα motomami jackets και τα κοστούμια σε στυλ cargo. Μία από τις πιο όμορφες λεπτομέρειες ήταν και τα prints του Ιάπωνα καλλιτέχνη Yoshitomo Nara, τα οποία η Stella McCartney χρησιμοποίησε σαν κύριο μοτίβο της συλλογής της. To 87% της συλλογής της δημιουργήθηκε από βιώσιμα υλικά, καθώς η Βρετανίδα σχεδιάστρια ήταν μία από τις πρώτες που ασχολήθηκε ενεργά με τον τομέα της βιωσιμότητας στη μόδα. Στόχος της, όπως λέει, είναι να καταφέρει να πλησιάσει το 100%, χωρίς τα ρούχα να στερούνται σε κανένα βαθμό κάτι λόγω της βιωσιμότητας, γράφοντας έτσι τη δική της ιστορία.
Τα highlights από το show της Stella McCartney:
Thom Browne: Μια παράσταση για τη σύγχρονη Σταχτοπούτα.
Τα παραμύθια είναι μία διαχρονικά αγαπημένη πηγή έμπνευσης για κάθε καλλιτέχνη. Έτσι και οι όλοι οι κορυφαίοι designers δεν αποτελούν κάποια εξαίρεση. Ο Thom Browne θέλησε να κάνει μία μεταφορά της Σταχτοπούτας πάνω στο catwalk, φέρνοντας στοιχεία από την παριζιάνικη όπερα και τη βρετανική παντομίμα, σε ένα μείγμα απόλυτα θεατρικό και extravagant. Το όλο concept ξεκίνησε με μία σειρά από μοντέλα, που περπάτησαν το runway με πανομοιότυπα, oversized, maxi πανωφόρια με βολάν, κεντήματα, preppy γιακάδες, μεγάλα μανίκια, ruffles και τεράστια τριαντάφυλλα κατασκευασμένα από το ίδιο ύφασμα, που συνοδεύτηκαν από το ίδιο θεατρικό μακιγιάζ και πανύψηλα updos, κρεπαρισμένα και δεμένα με τούλια και κορδέλες. Ένα είδος μιας σουρεαλιστικής Μαρίας Αντουανέτας.
Αμέσως μετά, τα ίδια μοντέλα επανεμφανίστηκαν στη σκηνή βγάζοντας τα πανωφόρια τους και αποκαλύπτοντας τα ιδιαίτερα κοστούμια, που φορούσαν από μέσα. Είχαμε και εντυπωσιακές tutu skirts, mini top coats με όγκο, καπέλα και φορέματα με cut outs, που από μέσα είχαν συνδυαστεί με full body suits. Το κεντρικό θέμα της συλλογής ήταν το πουά, ενώ όλη η συλλογή έδωσε τη δική της μικρή αφήγηση, θυμίζοντας όντως το τέχνασμα της κάλυψης-απόκρυψης, που βλέπουμε στο γνωστό παραμύθι της Σταχτοπούτας.
Το απόλυτο highlight ήταν φυσικά η εμφάνιση ενός 3D αυτοκινήτου πάνω στο catwalk, με τέσσερα μοντέλα να το κρατάνε από τις τέσσερις άκρες. Στη συνέχεια το σήκωσαν και αποκάλυψαν ένα ανδρόγυνο look με το πουκάμισο και tailored παντελόνι, που έκλεισε και το show.
Τα highlights από το show του Thom Browne:
.
Moda