Τα μεταναστευτικά πουλιά ίσως να μην υπάρχουν στο μέλλον!

Εννέα στα δέκα μεταναστευτικά πουλιά του πλανήτη αντιμετωπίζουν απειλές που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους την επιβίωση, όπως η έλλειψη τροφής και η λαθροθηρία, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι θανάσιμες απειλές εκδηλώνονται στους τόπους όπου τα μεταναστευτικά πουλιά σταματούν το ταξίδι τους για να βρουν τροφή, να ξαποστάσουν ή να αναπαραχθούν. Περισσότερα από τα μισά είδη μεταναστευτικών πουλιών έχουν δει τους πληθυσμούς τους να μειώνονται κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, λόγω απειλών όπως το παράνομο κυνήγι και η καταστροφή των φυσικών τους ενδιαιτημάτων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κλερ Ράνγκε του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», μελέτησαν 1.450 είδη μεταναστευτικών πουλιών. Διαπίστωσαν πως μόνο το 9% απολαμβάνουν πλήρους προστασίας στη διάρκεια του ταξιδιού τους. Το αντίστοιχο ποσοστό προστασίας για τα μη μεταναστευτικά πουλιά φθάνει το 45%.

Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Βενεζουέλα προσφέρουν προστασία σε πάνω από το 80% των μεταναστευτικών πουλιών, ενώ σε άλλες, όπως η Ινδία και η Κίνα, το ποσοστό προστασίας δεν ξεπερνά το 10%. Το πρόβλημα είναι οξύτερο στη Βόρεια Αφρική, στην Κεντρική και στην Ανατολική Ασία. Σημειώνεται ότι ορισμένα μεταναστευτικά πουλιά κατά τη διάρκεια της ζωής τους διανύουν τρεις φορές την απόσταση Γης-Σελήνης και πίσω. Ορισμένα ταξιδεύουν πάνω από 10.000 χιλιόμετρα χωρίς στάση. Οι επιστήμονες ζητούν να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερα προστατευόμενες περιοχές προστασίας κατά μήκος των κυριότερων μεταναστευτικών οδών των πουλιών.

Υπενθυμίζεται ότι στη «γειτονιά» μας, στη Λεκάνη της Μεσογείου, θανατώνονται παράνομα δεκάδες εκατομμύρια πουλιά σύμφωνα με έκθεση της BirdLife International. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση στις θανατώσεις πουλιών στη Μεσόγειο με 704.000 πουλιά κάθε χρόνο. Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης μερικές από τις απάνθρωπες μεθόδους θανάτωσης που χρησιμοποιούνται σε όλη τη Μεσόγειο, όπως: η λαθροθηρία με όπλα, η παγίδευση με δίχτυα, η χρήση ξόβεργων και η χρήση ηχομιμητικών συσκευών για την προσέλκυση πουλιών σε τοποθεσίες παράνομης παγίδευσης.

econews.gr

typosthes.gr-Paraxena

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: