«Δυστυχώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να βάλουμε άλλο πλάτη όταν οι αυξήσεις φτάνουν ακόμη και το 20%»
Τα αίτια των αυξήσεων που ξεκίνησαν ήδη μέσα στην εβδομάδα και αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη, αναλύουν στο GRTimes, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), Σάββας Κεσίδης, καθώς επίσης και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ του Ν. Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.
«Όταν η πρώτη ύλη της κτηνοτροφίας έχει ανέβει στα ουράνια, όταν τα τιμολόγια της ενέργειας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, όταν οι ανατιμήσεις στις μεταφορές έχουν πάρει την ανιούσα λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα, πώς είναι δυνατόν όλα αυτά, να μη συμπαρασύρουν άμεσα όλα τα προϊόντα που έχουν να κάνουν με τη διατροφή μας;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ.
Προσθέτει δε, ότι ενώ μέχρι πρότινος η τιμή του χοιρινού κρέατος παρέμενε σταθερή, αυτή την εβδομάδα η αύξηση που σημειώθηκε ήταν θεαματική. «Μέχρι σήμερα είχαμε μεν σταδιακές αυξήσεις, αλλά η τιμή κρατούνταν σε σταθερό επίπεδο. Αυτή την εβδομάδα, είχαμε μια απότομη αύξηση του χοιρινού κρέατος η οποία κυμάνθηκε από 50 έως 60 λεπτά το κιλό, ενώ 30 λεπτά αύξηση είχαμε και στο κοτόπουλο».
Ο καταναλωτής πληρώνει το τίμημα
«Ξέρετε και εμείς δουλεύουμε με κάποιο ποσοστό κέρδους για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα. Μπορώ όμως να σας πω, ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε συμπιέσει τόσο πολύ το κέρδος αυτό, σε βαθμό που δεν βγαίνει πλέον μεροκάματο για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Και δυστυχώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να βάλουμε άλλο πλάτη όταν οι αυξήσεις φτάνουν ακόμη και το 20%. Το τίμημα θα το πληρώσει πάλι ο καταναλωτής. Όπου καταναλωτής βάζω και τον εαυτό μου μέσα» συμπληρώνει ο κ. Κεσίδης.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, κάνει λόγο για έναν οικονομικό Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος στη χώρα μας έχει ξεκινήσει από την κρίση του 2008. «Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να πάρουμε ανάσα. Αυτή τη στιγμή έχουμε πόλεμο και αυτό σημαίνει ότι η αυριανή ημέρα θα είναι δυσκολότερη από τη σημερινή. Ξεκινήσαμε με την οικονομική κρίση, έπειτα ήρθε η Covid-19 και τώρα έχουμε τη σύρραξη στην Ευρώπη».
Αναπόφευκτες οι αυξήσεις στην εστίαση
Οι αυξήσεις στις τιμές όπως για παράδειγμα στο παραδοσιακό σάντουιτς με γύρο ήταν «μονόδρομος» για τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ του Ν. Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Επιτροπίδη, ειδικότερα μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στην εστίαση.
«Οι αυξήσεις στον χώρο της εστίασης, ήταν και είναι αναπόφευκτες. Όταν δεν υπάρχει καμία βοήθεια από το κράτος στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στο αέριο, δε γίνεται διαφορετικά. Ήδη κάποια ψητοπωλεία προχώρησαν σε αυξήσεις 30 λεπτών στο σάντουιτς με γύρο και άλλα 30 λεπτά θα αυξηθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό εάν κάποιος πωλούσε το εν λόγω σάντουιτς 3,30, αυτή την εβδομάδα τον πήγε στα 3,60 και την επόμενη θα φτάσει τα 4 ευρώ παρά 10 λεπτά» τονίζει ο κ. Επιτροπίδης.
Συμπληρώνει δε, ότι «οι περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν συσσωρεύσει χρέη από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και σταμάτησε η βοήθεια του κράτους στον τομέα της επιδότησης του ενοικίου από την εποχή ακόμη που είχαμε την κρίση της Covid-19. Τώρα σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν οι αυξήσεις σε ρεύμα/αέριο με αποτέλεσμα επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος πλήρωναν 1.700 ευρώ το μήνα και για τα δύο, τώρα πληρώνουν ποσά που φτάνουν ακόμη και τα 5.500 ευρώ και με επιδότηση μόλις 65 /1000 ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό, ακόμη και με τις αυξήσεις αυτά τα ποσά είναι αδύνατο να μαζευτούν από τους επιχειρηματίες, ωστόσο δε γίνεται να μη κάνουν και κάτι».
Πηγή: GrTimes
.
Πηγή: Protothema.gr