Για pancakes αρκετά για 4 χρειαζόμαστε:
- 1 και 3/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 και ¼ φλιτζ. γάλα
- 4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 2 ώριμες μπανάνες κομμένες σε λεπτές φέτες
Βγάζουμε στον πάγκο δύο μεσαία μπολ. Στο πρώτο ανακατεύουμε όλα τα ξηρά συστατικά, αλεύρι, μπέικιν, αλάτι, ζάχαρη. Στο δεύτερο όλα τα υγρά, γάλα, βούτυρο, αυγά. Τα αδειάζουμε στο πρώτο μπολ και προσθέτουμε τις φέτες μπανάνας. Με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε ήπια αλλά επίμονα, μέχρι το αλεύρι να μη φαίνεται και να σχηματιστεί χυλός αραιός.
Δεν ανακατεύουμε για πολλή ώρα, δεν θέλουμε η ζύμη να σφίξει, πρέπει να θυμίζει σε υφή εκείνη των χτυπημένων αυγών που προορίζονται για ομελέτα. Αν υπάρχουν μικρά κομμάτια από τη μπανάνα που δεν έχουν διαλυθεί ως τώρα, δεν επιμένουμε, θα αφρατέψουν σίγουρα τα pancakes και θα τους δώσουν πιο ενδιαφέρουσα γεύση.
Διαλέγουμε ένα άνετο αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά (πετώντας μερικές σταγόνες νερού σιγουρευόμαστε πως καίει). Ρίχνουμε μία κουταλιά του γλυκού βούτυρο, περιμένουμε να λιώσει και με αρκετό χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε το σκεύος. Σκοπός μας είναι και να απορροφηθεί το περίσσιο βούτυρο και να λιπάνουμε όλη την επιφάνεια του τηγανιού απλώνοντάς το με το χαρτί.
Με μια βαθιά κουτάλα παίρνουμε ζύμη — περίπου μισό φλιτζάνι τη φορά — και την ρίχνουμε στο καυτό τηγάνι. Θα απλώσει αρκετά από μόνη της. Το πρώτο pancake είναι πάντοτε κακοψημένο και σίγουρα με ακανόνιστο σχήμα. Δεν πετάμε τίποτα, πηγαίνει υπέρ του μάγειρα με ό,τι έχει δίπλα του: μἐλι, πραλίνα, μαρμελάδα ή ζάχαρη. Όσο συνεχίζουμε στα επόμενα, σχήμα και χρώμα βελτιώνονται. Μόλις ψηθούν από τη μία μεριά, γυρίζουμε από την άλλη για περίπου τον ίδιο χρόνο (ή κατά τι λιγότερο) και συνεχίζουμε μέχρι να εξαντληθεί το μίγμα. Από το δεύτερο κιόλας pancake χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ανανεώνουμε με μισή κουταλιά βούτυρο όποτε δούμε πως το τηγάνι στεγνώνει.
Σερβίρουμε απευθείας, ή, αν θέλουμε να τα ετοιμάσουμε μεμιάς όλα, ανάβουμε τον φούρνο στους 120 βαθμούς και βάζουμε εκεί όσα ετοιμάζονται, σε πιάτο, για να μη κρυώσουν. Για το σερβίρισμα, φέρτε πραλίνες, μαρμελάδες, μέλι, σιρόπια, γλυκά του κουταλιού ή απλώς λίγο βούτυρο που θα λιώσει πάνω τους. Αδυναμία μου η πραλίνα σοκολάτα που δένει περίφημα με την μπανάνα της ζύμης.
της Αμάτας Σκουλούδη
Originally posted 2016-06-05 10:00:13.
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό