Εντολή να στηριχθεί ο κλάδος της εστίασης, στον οποίο συγκαταλέγεται το 30% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία λόγω κορονοϊού, ο οποίος απασχολεί 350.000 εργαζόμενους και ο οποίος παίζει και σημαντικό ρόλο στον τουρισμό, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψηγια την προετοιμασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων σε ό,τι αφορά εστιατόρια, μπαρ και καφέ.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί και στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός αφορά σε άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης την 1η Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χθεσινή σύσκεψη ετέθη πάντως το ενδεχόμενο να ανοίξουν τελικά μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου. Το Μαξίμου δεν έχει δώσει το πράσινο φως όμως, παρότι εξετάζεται προφανώς αυτό το σενάριο, καθώς προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να έχουν εξελιχθεί όλα ομαλά και φυσικά να δώσουν την έγκριση τους και οι ειδικοί επιστήμονες.
Το σχέδιο άλλωστε που αναμένεται να ανακοινωθεί σε μία εβδομάδα, θα περάσει πρώτα από τον έλεγχο της επιτροπής υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης έχει ετοιμάσει το προσχέδιο ανοίγματος της εστίασης και αφού λάβει σήμερα και τις προτάσεις του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου και των δημάρχων Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, θα συντάξει μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο το τελικό κείμενο, το οποίο θα δοθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
Βασικές γραμμές του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την εστίαση είναι πάντως οι εξής:
- Περισσότερα «τραπεζάκια έξω», χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών
- Μείωση των δημοτικών τελών για όσα καταστήματα αδυνατούν για πρακτικούς λόγους να αυξήσουν τα τραπεζοκαθίσματα.
- Τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων, διαφορετικών για τα τραπέζια των τεσσάρων και τα τραπέζια των δύο ατόμων, τουλάχιστον 1,60 μ.
- Να επιτρέπεται η χρήση τμήματος του εσωτερικού χώρου στο μπροστά μέρος του καταστήματος, που θα θεωρηθεί ημιυπαίθριος εφόσον «φύγει» η τζαμαρία. Το βάθος που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί, σχετίζεται με το άνοιγμα του καταστήματος μπροστά, ώστε να διασφαλίζεται φυσικός αερισμός και φωτισμός σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, καθώς δεν θα επιτρέπεται κλιματισμός.
- Τα μέτρα θα είναι προσωρινά και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο διάστημα, δηλαδή εν προκειμένω για τους θερινούς μήνες.
- Οι δήμοι χωρίς γραφειοκρατία από το υπουργείο ή έγκριση από την περιφέρεια, θα λαμβάνουν τις αποφάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα και θα έχουν την ευθύνη της εφαρμογής με ευελιξία του νέου προσωρινού πλαισίου.
- Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν και κλείσιμο ορισμένων δρόμων πχ από τις 8 το βράδυ, ώστε να τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα και στο οδόστρωμα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη ο κ.Ζέρβας εξετάζει την προσωρινή πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού Νίκης συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.
- Θα διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους, με 1,50 – 1,80 μ ελεύθερο χώρο για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.
Βασικό κριτήριο στο σχεδιασμό του Ανάπτυξης, πέραν προφανώς του υγειονομικού, είναι το πλαίσιο ανοίγματος της εστίασης να προσπεράσει γραφειοκρατικές διαδικασίες, πάνω στο μοντέλο που εφαρμόστηκε και στις παραγωγικές βιομηχανίες και επέτρεψε τη γρήγορη παραγωγή αντισηπτικών και μασκών. Στόχος είναι οι δήμαρχοι να παίρνουν τις αποφάσεις άμεσα και οι μαγαζάτορες να μην χρειάζεται να περιμένουν υπογραφές και άδειες, ώστε να ξεκινήσουν γρήγορα οι επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Στο ίδιο μοντέλο θα κινηθεί και ο σχεδιασμός για τα ξενοδοχεία. Για αυτό άλλωστε η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή και τα αποτελέσματα του κάθε μέτρου και θα προχωρά στο επόμενο στάδιο, εφόσον θα έχει επιτύχει το προηγούμενο.
«Στο μυαλό όλων είναι να πάμε καλά και να μπορούμε να πούμε σε δυο βδομάδες ότι όλα πήγαν καλά και μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά την εστίαση και τα εμπορικά. Αλλά προέχει να κάνουμε πρώτα τα βήματα που προηγούνται στο σχέδιο που έχουμε ανακοινώσει με ασφάλεια» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ακούει πάντα τους ειδικούς.
Πολιτική
Tags: Θεσσαλονίκη, καταστήματα, κορονοϊός