Τα βασικά κριτήρια για την εκλογή των διευθυντών στα σχολεία

Προθεσμία «ολίγων ημερών» δίνει το υπουργείο Παιδείας στους υποψηφίους για τις θέσεις των νέων στελεχών στην εκπαίδευση.

Όσοι ενδιαφέρονται λοιπόν για τις θέσεις Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους από σήμερα, έως και την Τρίτη 15-12-2015.

Το νέο σύστημα εκλογής των διευθυντών, που ψηφίσθηκε στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια, τίθεται έτσι άμεσα σε εφαρμογή, ενώ η σχετική προκήρυξη στάλθηκε ήδη στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Βασικά κριτήρια για την επιλογή των νέων στελεχών αποτελούν πλέον η προσωπική συνέντευξη και η ψήφος των διευθυντών των σχολείων, με το δεύτερο να ακυρώνεται εάν δεν έχει ψηφίσει το 65% των εκλεκτόρων σε κάθε περιφέρεια.

Οι αιτήσεις υποψηφιότητας, όπως αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο, συνοδεύονται από δικαιολογητικά τα οποία υποβάλλονται ομαδοποιημένα σε υποενότητες, όπως αυτές αναλύονται στο βιογραφικό σημείωμα και περιλαμβάνουν:

1. Πλήρες πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών σύμφωνα με τις προϋποθέσεις υποψηφιότητας.

2. Βιογραφικό σημείωμα

3. Αντίγραφα τίτλων σπουδών και μετεκπαίδευσης

4. Αποδεικτικά γνώσης ξένων γλωσσών

5. Πιστοποιητικό επιμόρφωσης στις Τ.Π.Ε.

6. Αντίγραφα άλλων σχετικών τίτλων που τυχόν έχει αποκτήσει ο υποψήφιος

7. Βεβαιώσεις ή υπηρεσιακά έγγραφα που αφορούν στην υπηρεσιακή κατάσταση, στην καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία καθώς και τη συμμετοχή σε υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία πρέπει να αναφέρουν χρόνο έναρξης και λήξης, κατά περίπτωση.

8. Όλα εκείνα τα στοιχεία που προβλέπονται στην παρ.5ββ του άρθρου 46 του ν. 4351/2015, τα οποία πρέπει να λάβει υπόψη το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής κατά τη διαδικασία της συνέντευξης.

9. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με την οποία βεβαιώνεται ότι α) ο εκπαιδευτικός δεν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό παράπτωμα με την ποινή της προσωρινής ή της οριστικής παύσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 109 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007 Α΄ 26) και β) δεν συντρέχουν τα κωλύματα διορισμού της παρ. 1 του άρθρου 8 του ίδιου κώδικα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 17 του ν. 4327/2015.

10. Δήλωση και σειρά προτίμησης Διευθύνσεων Εκπαίδευσης όπου θέτει υποψηφιότητα ο εκπαιδευτικός, σύμφωνα με την παρ. 7 του ν.4351/2015.
Ακόμη, όλοι οι τίτλοι σπουδών που προέρχονται από ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. / ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.), ή το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών (Σ.Α.Ε.Ι.). Τυχόν ξενόγλωσσες βεβαιώσεις ή έγγραφα πρέπει να έχουν επίσημα μεταφραστεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ή άλλο αρμόδιο κατά νόμο όργανο.

Οι αιτήσεις υποψηφιότητας: α) των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο εσωτερικό συμπεριλαμβανομένων των Σχολικών Συμβούλων, των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Προϊσταμένων Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκει οργανικά ο υποψήφιος και β) των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των συντονιστών εκπαίδευσης, μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου, στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις οποίες ανήκαν οι υποψήφιοι πριν την απόσπαση.

Ως Διευθυντές Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας, με τουλάχιστον δωδεκαετή εκπαιδευτική υπηρεσία στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα για τουλάχιστον δέκα έτη, από τα οποία τουλάχιστον επτά σε σχολεία της οικείας βαθμίδας.

Όλες οι προϋποθέσεις επιλογής, αλλά και η διαδικασία εκλογής των νέων στελεχών της εκπαίδευσης περιλαμβάνονται στην σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: