Γράφει η Ευγενία Κουτούβελα
Μπορεί τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων να ήταν στην πραγματικότητα κίτρα αλλά τα μήλα της Ζαγοράς Πηλίου είναι κατακόκκινα και καλλιεργούνται από τους Πηλιορείτες εδώ και αμέτρητα χρόνια. Ο δικός τους κήπος της Εσπερίας είναι γαντζωμένος επάνω στην εύφορη πλαγιά του Πηλίου και τα καρπερά δέντρα ατενίζουν με περηφάνια τη θάλασσα και αναζωογονούνται από την αύρα της, αυτό άλλωστε το χαρακτηριστικό μικροκλίμα είναι που κάνει τα μήλα της Ζαγοράς τόσο ξεχωριστά.
Το γευστικό ημερολόγιο των μήλων!
Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που ξεκινάει η συγκομιδή των μήλων και συνεχίζεται μέχρι τον Οκτώβριο αναλόγως την ποικιλία. Μέσα Σεπτέμβρη, του Σταυρού, το χορό ανοίγουν τα Starkin που είναι κατακόκκινα, λαμπερά, κατοχυρωμένα ως προϊόν Π.Ο.Π. με την ονομασία «Μήλα Ζαγοράς Πηλίου», φέρουν το χαρακτηριστικό αυτοκολλητάκι και αντιπροσωπεύουν το 80% της παραγωγής. Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί αρχές με μέσα Οκτωβρίου (αναλόγως τη χρονιά) με το κομψό μικρόκαρπο «Φιρίκι Πηλίου» Π.Ο.Π που –εικάζεται ότι- μας ήρθε από τον Εύξεινο Πόντο.
Ο ακριβής χρόνος συγκομιδής κάθε χρονιάς καθορίζεται από τους Γεωπόνους του Συνεταιρισμού που ελέγχουν το βαθμό ωριμότητας των φρούτων. Μ’ αυτό τον τρόπο ελέγχεται η ποιότητα του συγκομιζόμενου προϊόντος και αποφεύγονται σε μεγάλο ποσοστό οι φυσιολογικές – μετασυλλεκτικές ασθένειες κατά τη διάρκεια της αποθήκευσής τους. Η Ιουλία Παπούλια, που είναι η υπεύθυνη γεωπόνος στον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων που έρχονται στον συνεταιρισμό, ελέγχει κάθε παραγωγό, κάθε κτήμα και το ημερολόγιο του που φαίνονται όλοι οι ψεκασμοί που έχουν κάνει πριν την παραλαβή.
Στα πλαίσια των ελέγχων που γίνονται, λαμβάνονται δείγματα για υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Γίνεται τυχαία επιλογή κάθε μέρα από μήλα και στέλνονται κάθε χρόνο 60 – 70 τεμάχια για αναλύσεις.
Στους ίδιους ελέγχους προβαίνει και η LIDL πριν από κάθε παραλαβή και αφορά τα σάκχαρα και το άμυλο.
Το χειμώνα ακολουθεί το χειρονακτικό κλάδεμα των δέντρων σε ελεύθερο κύπελλο και η λίπανση των δέντρων. Όλες οι καλλιεργητικές εργασίες γίνονται υπό τη στενή επίβλεψη του γεωπόνου του συνεταιρισμού Παναγιώτη Γουβιώτη, γεωπόνο του συνεταιρισμού Ζαγοράς, υπεύθυνος στο κομμάτι της φυτοπροστασίας και της υποστήριξης του παραγωγού στον αγρό. Όπως μας δήλωσε, έχοντας στόχο τα μηδενικά υπολείμματα «Ο συνεταιρισμός εφαρμόζει πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρακολούθησης και έχει εγκαταστήσει σύστημα 13 μετεωρολογικών σταθμών, οι οποίοι μετράνε θερμοκρασία, υγρασία, βροχόπτωση, υγρασία φύλλου, σύμφωνα με τους οποίους δίνουν στους παραγωγούς τη σωστή στιγμή που πρέπει να ψεκάσουν». Η επικοινωνία γίνεται μέσω μηνύματος που στέλνεται σε όλους ανεξαίρετος. Υπάρχουν 100 παγίδες με τις οποίες παρακολουθούν τα έντομα και κυρίως τη καρπόκαψα. Ενώ φέτος, έχουν σχεδόν φτάσει σε ένα ποσοστό 100% να εφαρμόζουν νέες μεθόδους – νέες τεχνολογίες. Επίσης έχουν καταφέρει οι ψεκασμοί να ολοκληρωθούν από το τέλος του Ιουλίου, δηλαδή δυο μήνες πριν αρχίσει η συγκομιδή. Την άνοιξη εφαρμόζουν το αραίωμα των καρπών όταν τα μήλα είναι στο κατάλληλο στάδιο «μέγεθος καρυδιού» ούτως ώστε οι εναπομείναντες καρποί να αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος χρώμα και άρωμα.
Η συνταγή επιτυχίας του μακροβιότερου συνεταιρισμού
Ο επιτυχημένος συνεταιρισμός της Ζαγοράς Πηλίου είναι ο μακροβιότερος στην Ελλάδα και φέτος κλείνει τα 100 χρόνια συναπτής λειτουργίας αριθμώντας αισίως πάνω από 677 μέλη τα οποία αντιπροσωπεύουν το 99% των παραγωγών της περιοχής. Η συμμετοχή στο συνεταιρισμό είναι εκούσια αλλά υπάρχουν δύο απαράβατοι κανόνες που είναι οι πυλώνες στους οποίες στηρίζεται η επιτυχία τους. H προσκόμιση όλης της παραγωγής τους και η παραμονή στην «οικογένεια» του συναιτερισμού για δέκα τουλάχιστον χρόνια ούτως ώστε να υπάρχει σταθερότητα και να μπορούν να είναι ισχυροί στις διαπραγματεύσεις για να επιτυγχάνουν δυνατές συμφωνίες. Η επιτυχία του συνεταιρισμού είναι τόσο μεγάλη που φυσικά κανένας δεν αποχωρεί μετά το πέρας της δεκαετίας και τα μέλη ολοένα και αυξάνονται εκπροσωπώντας την συνολική παραγωγής της Ζαγοράς Πηλίου και Πουρί που «ζωγραφίζουν» τα στενά όρια του Δήμου Ζαγοράς.
Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του συνεταιρισμό Διονύσης Βαλασσάς, «η συνεργασία με την LIDL ξεκίνησε με την είσοδο της εταιρείας στην ελληνική αγορά το 1999 αλλά η έγινε πιο εντατική τον Μάρτιο του 2007 και μάλιστα με όγκους και τζίρο που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται. Είναι ένας απαιτητικό συνεργάτης με απαιτήσεις αυστηρών προδιαγραφών στα προϊόντα και εμείς προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτές, το αποτέλεσμα είναι μια πολύ αξιόλογη συνεργασία αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να είναι στη κορυφή των συνεργατών του συνεταιρισμού». Για τη νέα χρονιά συζητάμε για την εισαγωγή δύο νέων κωδικών στα καταστήματα της εταιρείας, βιολογικό μήλο και προϊόν πετιμέζι από φιρίκι Πηλίου ένα νέο προϊόν μεταποίησης που κάναμε αυτή τη χρονιά.
Τις ευχαριστίες του απεύθυνε ο διευθυντής αγορών στα φρούτα και λαχανικά Γιώργος Αγγελούλης, για τη φιλοξενία στον υπέροχο χώρο και ευχήθηκε σε κάθε περίπτωση τα 100 χρόνια αυτά να είναι μόνο η αρχή. Ανέφερε πρόσθετα, ότι «η LIDL Ελλάς σε κάθε περίπτωση στηρίζει συνεργασίες με έλληνες παραγωγούς όπως η συνεργασία με τη Ζαγορά, ένα 80% του κύκλου εργασιών μας στηρίζεται στα φρούτα και λαχανικά με έλληνες παραγωγούς και εμπόρους».
Η σωστή και συντονισμένη δουλειά μέσα και έξω από το χωράφι, η καινοτομία, η εξωστρέφεια και οι δυνατές συνεργασίες είναι συνταγή που έχει οδηγήσει το συνεταιρισμό να κλείνει με επιτυχία των πρώτο αιώνα λειτουργίας τους και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία!
Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου
Με τα αγνότερα των υλικών που παράγει το βουνό των Κεντάυρων και συνταγές που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά ο Γυναικείος Αγροτικός Συναιτερισμός Πηλίου φουρνίζει καθημερινά (τώρα το χειμώνα) λαχταριστή ζεστή μηλόπιτα, βράζει γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες και μας τα παρέχει στο κατάστημά του συνεταιρισμού.
Για τις μερακλούδες και τους μερακλήδες τις παρέας ρωτήσαμε και μάθαμε την συνταγή από την Ιουλία για απλή μα εντυπωσιακή μηλόπιτα και το γλυκό του κουταλιού φιρίκι. Ξεφλουδίστε τα μήλα σας ανακατέψτε τα με αλεύρια και ζάχαρες, στολίστε τα με παγωτά και κρέμες (αλλά όχι πολύ συχνά) και απολαύστε ελεύθερα!
ΜΗΛΟΠΙΤΑ
Υλικά
5 μήλα
6 αυγά
6 φλιτζάνια του καφέ ζάχαρη
6 φλιτζάνια του καφέ αλεύρι
1 μπέικεν
Λίγα καρύδια
Για την καραμέλα:
1 βιτάμ
Κανέλα
1 ποτήρι ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα υλικά για την καραμέλα στο ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσουν και να γίνουν καραμέλα. Χτυπάμε τα υπόλοιπα στο μίξερ. Κόβουμε τα μήλα σε ροδέλες και μόλις ετοιμαστεί η καραμέλα τα τοποθετούμε στο ταψί και ρίχνουμε το μίγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 40 λεπτά. Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Έπειτα την αναποδογυρίζουμε και σερβίρουμε ζεστή!
ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΦΙΡΙΚΙ
Υλικά
1kg φιρίκια
1,400 ζάχαρη
0,400 ml νερό
0,10γρ. ξινό
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε – καθαρίζουμε και κόβουμε το φιρίκι. Βράζουμε το φρούτο με την ζάχαρη για 30΄ (μετρώντας από την ώρα βρασμού). Στο τέλος ρίχνουμε το ξινό και το αλάτι. Το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα. Σερβίρουμε σε πιατάκι του γλυκού με γιαούρτι στραγγιστό ή παγωτό και ελληνικό καφέ!
Καλή μας όρεξη!
typosthes.gr-Oikonomia