Μια λεμονόπιτα με γιαούρτι και σιρόπι λεμονιού που σίγουρα θα απολαύσετε.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 8 αυγά
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 φλ. τσαγιού καλαμποκέλαιο [+ λίγο για άλειμμα]
- 2 κάψουλες βανιλίνη
- 4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 440 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- ξύσμα 2 μεγάλων λεμονιών
- Για το σιρόπι:
- 1 φλ. τσαγιού νερό
- 4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 φλ. τσαγιού χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 2 μικρά ακέρωτα λεμόνια
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º C, στον αέρα, ξετυλίγουμε τα φύλλα πάνω σε ένα μεγάλο ταψί και τα βάζουμε στον φούρνο να ξεραθούν. Αφού ξεραθούν τα φύλλα, τα αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσουν. Θρυμματίζουμε με τα χέρια τα φύλλα σε πολύ μικρά κομμάτια.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο και τη βανιλίνη και τα χτυπάμε για 10 λεπτά, στη γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να γίνουν αφρός.
- Στο μεταξύ ανακατεύουμε χωριστά το μπέικιν πάουντερ με το γιαούρτι και τα αφήνουμε στην άκρη για 2 – 3 λεπτά. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι. Ανακατεύουμε αργά και απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και λίγα-λίγα τα θρυμματισμένα ξερά φύλλα. Ανακατεύουμε απαλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180º C και λαδώνουμε καλά τη μεγάλη, βαθιά λαμαρίνα του φούρνου. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 4 – 5 λεπτά και τοποθετούμε τη λεμονόπιτα στον φούρνο για 35 – 40 λεπτά.
Για το σιρόπι:
Στη μισή ώρα ψησίματος ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, τα ανακατεύουμε και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 7 λεπτά (ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που θα κοχλάσει το μείγμα).
Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα καλαμάκι ή με μαχαίρι και περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Ιδανικά, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για περισσότερο από 2 ώρες προτού σερβίρουμε. Έτσι θα απορροφηθεί πιο καλά το σιρόπι.
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό