Το πρωί του Σαββάτου 2 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο GRECOTEL ΕΓΝΑΤΙΑ-ΑΣΤΗΡ στην Αλεξανδρούπολη, το τελικό Συνέδριο του Προγράμματος με την επωνυμία «Common Religious Cultural Pathways» (Κοινές θρησκευτικές και πολιτιστικές διαδρομές) και το ακρωνύμιο CORECT, που πραγματοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013».
Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο κοινό θρησκευτικό αίσθημα και στην ορθόδοξη πίστη ως μέσο ενότητος των ομοδόξων λαών της Ελλάδος και της Βουλγαρίας. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικολάου, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Περιφερείας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης κ. Γεώργιο Γερομάρκο και τον Αντιδήμαρχο κ. Νικόλαο Γκότση. Στην συνέχεια ο διαχειριστής του προγράμματος κ. Άλκης Σταυρίδης ανέλυσε επιγραμματικά τους σκοπούς και τους στόχους του προγράμματος CORECT.
Η πρώτη εισήγηση του Συνεδρίου έγινε από τον κ. Χρήστο Εμμανουηλίδη, κύριο ερευνητή του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» ο οποίος ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα «Ψηφιακά εργαλεία για την προβολή της θρησκευτικής κληρονομιάς και του θρησκευτικού τουρισμού» και αναφέρθηκε στις εφαρμογές και στα εργαλεία μέσω του διαδικτύου που θα χρησιμοποιηθούν από το Πρόγραμμα.
Ακολούθησε η εισήγηση του πρωτοπρ. π. Αναστασίου Αλεξίου, θεολόγος-εκπαιδευτικός της Μητροπόλεώς μας, με θέμα «Θρησκευτικά μονοπάτια της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως», στην οποία αναφέρθηκε εν τάχυ στα θρησκευτικά μνημεία της Μητροπόλεώς μας.
Τον λόγο στην συνέχεια πήρε η κ. Δέσποινα Τσιαφάκη, αρχαιολόγος και ερευνήτρια του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», η οποία στην εισήγησή της «CORECT: Τα μνημεία που παρουσιάζονται», αναφέρθηκε στις Ιερές Μονές, στους Ιερούς Ναούς και στα λοιπά μνημεία που αναδεικνύονται μέσω του Προγράμματος.
Επόμενος εισηγητής ήταν ο κ. Preslav Dimitrov, Αντιπρύτανης και Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου «Νeofit Rilski» του Blagoevgrad της Βουλγαρίας, ο οποίος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην συμμετοχή του SW University «Νeofit Rilski» ως επιστημονικού αρωγού και συνεργάτη στην επίτευξη των στόχων του Προγράμματος CORECT. Ακολούθησε ολιγόλεπτο διάλειμμα.
Μετά το διάλειμμα τον λόγο πήρε ο κ. Μιχαήλ Αναστασιάδης, θεολόγος-φιλόλογος ο οποίος στην εισήγησή του με θέμα «Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης: Μια εκπαιδευτική προσέγγιση της θρησκευτικής μας κληρονομιάς» αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υπάρχουν στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλεώς μας και απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Ακολούθησε η εισήγηση από την κ. Marya Stankova, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου «Νeofit Rilski» του Blagoevgrad της Βουλγαρίας η οποία αναφέρθηκε στα πνευματικά μονοπάτια του Πολιτιστικού και Θρησκευτικού τουρισμού.
Επόμενη εισήγηση έγινε από τον αρχιμ. π. Βασίλειο Κορώση, αρχαιολόγο-κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου, ο οποίος μίλησε για την ιστορία και την μνημειακή παρακαταθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου, μέσω του προγράμματος CORECT.
Ο κ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Δρ. Επιστημολογίας του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» μίλησε ακολούθως για το «Το οδοιπορικό ενός προσκυνητή» και αναφέρθηκε στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών εφαρμογών για τη θρησκευτική πολιτιστική κληρονομιά με εργαλεία Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Ακολούθησε η εισήγηση από τον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Νικόλαο Τουτό, Φιλόλογο και Υποψήφιο Διδάκτορα Βυζαντινής Ιστορίας στο Α.Π.Θ, ο οποίος παρουσίασε μία «Ιστορική και Αρχαιολογική περιήγηση στους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς ναούς της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως».
Τελευταία εισήγηση ήταν αυτή του αρχιμ. π. Σωφρονίου Γκουτζίνη, κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και εξωτερικού συνεργάτη του προγράμματος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ο προσκυνηματικός τουρισμός ως μέσον ορθοδόξου ενότητος».
Μετά το τέλος των εισηγήσεων οι σύνεδροι δεξιώθηκαν σε γεύμα και αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση και διάλογος στον οποία έλαβαν τον λόγο εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων της Αλεξανδρουπόλεως, της Δράμας, της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού. Κοινή τοποθέτηση όλων ήταν ότι πρέπει να υπάρξει μία σύμφωνη γραμμή και παράλληλη πορεία των θρησκευτικών και πολιτειακών ταγών κυρίως στην πατρίδα μας, για την προσέλκυση τουριστών που σαν αντικείμενο επίσκεψης έχουν τους Ιερούς Ναούς, τις Ιερές Μονές και τα θρησκευτικά μνημεία στην πατρίδα μας.
Το Συνέδριο έκλεισε ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος ο οποίος μίλησε για την ανάγκη αλλαγής σκέψης και αντίληψης στο θέμα του θρησκευτικού τουρισμού, καθώς η μεν Εκκλησία, που κατέχει τα μνημεία, δεν έχει την τεχνογνωσία για να τα προβάλλει, η δε Πολιτεία, σε περίοδο κρίσης, δεν έχει ως προτεραιότητα την προβολή των θρησκευτικών μνημείων. Η ευθύνη, λοιπόν, βαραίνει κυρίως την Εκκλησία για την προβολή του θρησκευτικού της πλούτου και πρέπει να αναζητούνται οι κατάλληλοι τρόποι για να προωθούνται τέτοιες ιδέες, πράγμα που κατορθώνει το πρόγραμμα CORECT. Τελειώνοντας, ο Μητροπολίτης μας είπε πως αν η Εκκλησία δεν φροντίσει για την προβολή των μνημείων της, τότε θα είναι σαν να έχει ένα θησαυρό, αλλά θησαυρό κρυμμένο στη γη. Και αυτός ο κρυμμένος θησαυρός είναι άχρηστος στον κόσμο.
Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα CORECT
Ο κύριος στόχος του Προγράμματος είναι να γίνει μια συστηματική προσπάθεια προβολής της κοινής θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Το έργο CORECT αντλεί τη δυναμική του από το γεγονός ότι η θρησκευτική συγγένεια έχει αναδειχθεί ως ένας από τους ισχυρότερους πολιτιστικούς παράγοντες που φέρνουν πλησιέστερα τους γειτονικούς πληθυσμούς.
Η συστηματικότερη προβολή της πλούσιας κοινής θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για την αναβάθμιση της περιοχής και την ανάδειξή της ως έναν ελκυστικό προορισμό θρησκευτικού τουρισμού αλλά και αναζήτησης της γνώσης και της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.
Το έργο CORECT αποτελεί μια σύμπραξη που φέρνει μαζί τη γνώση και την εμπειρία γύρω από τη θρησκευτική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες και δεξιότητες που μπορούν να υποστηρίξουν τη συστηματικότερη επεξεργασία και ανάδειξη αυτής. Δράσεις ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης, συνδυασμένες με την ανάπτυξη μιας πλειάδας εργαλείων πληροφορικής καθώς και εστιασμένων δράσεων δημοσιότητας θα συντελέσουν στην καλύτερη αξιοποίηση, την αποτελεσματικότερη προβολή και την εμβάθυνση της γνώσης σε σχέση με τη θρησκευτική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η Ιερά Μητρόπολή μας, ενώ οι υπόλοιποι εταίροι είναι οι Ιερές Μητροπόλεις Δράμας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Ζιχνών και Νευροκοπίου από την Ελλάδα και η Μητρόπολη Νευροκοπίου του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας, συνεπικουρούμενες επιστημονικά από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου- Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά», που εδράζεται στην Ξάνθη και το Πανεπιστήμιο «Neophit Rilski» από το Blagoevgrad της Βουλγαρίας.
Tags: Αλεξανδρούπολη, Βουλγαρία, Ελλάδα, εργασία, έργο, ζήτηση, Θεσσαλονίκη, ΘΡΑΚΗ, κρίση, Μητροπολίτης, Ξάνθη, προβολή, Πρόγραμμα, πρόσωπο, τουρισμος, τρόποι