Ικανοποίηση επικρατεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πλειάδα προτάσεων που κατατέθηκαν αναφορικά με την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Στην αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατατέθηκε τριπλάσιος αριθμός από τις ήδη εγκατεστημένες μονάδες της χώρας, στο πλαίσιο του τελευταίου κύκλου υποβολής αιτήσεων για έκδοση βεβαιώσεων παραγωγού.
Έτσι, λίγο πριν κλείσει ο κύκλος, χθες τα μεσάνυχτα, είχαν υποβληθεί συνολικά 1.200 αιτήσεις που αφορούν μονάδες συνολικής ισχύος 24 γιγαβάτ. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το σύνολο των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι περίπου 7,5 γιγαβάτ. Παρά το γεγονός ότι ο όγκος των αιτήσεων δεν συνεπάγεται αυτομάτως και σε υλοποίηση των επενδύσεων, ο αριθμός των αιτήσεων αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη για το υψηλό ενδιαφέρον που υπάρχει.
Οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν τα την κάλυψη φωτοβολταϊκών καθώς έχουμε πάνω από 850 αιτήσεις για συνολική ισχύ περίπου 16,8 γιγαβάτ. Ακολουθούν οι αιτήσεις για εγκατάσταση αιολικών μονάδων οι οποίες είναι περίπου 250 και αφορούν συνολική ισχύ 6,9 γιγαβάτ. Η υπόλοιπη ισχύς κατανέμεται σε υδροηλεκτρικές μονάδες, σε μονάδες βιομάζας, υβριδικές καθώς επίσης και μονάδες συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, διαψεύδει τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες τα μέτρα που ελήφθησαν για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (μεταξύ αυτών και η επιβολή ειδικής εισφοράς σε παλιές μονάδες ΑΠΕ), θα έπλητταν την ελληνική αγορά και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει ότι «η πραγματικότητα εκδικείται όσους έκαναν εύκολη κριτική στην πολιτική μας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Πολιτική