«Βλέπουμε πόσο ευάλωτη είναι η Ευρώπη και τα κράτη μέλη καθώς δεν ενσωματώθηκαν μεγάλα κομμάτια των μουσουλμανικών πληθυσμών. Υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί που προέρχονται από πρώην αποικίες και Συρία. Γνωρίζουμε ότι μεγάλα πληθυσμιακά τους κομμάτια δεν έχουν ενσωματωθεί στον κοινωνικό ιστό της χώρας είτε γιατί διατήρησαν τις δικές τους κοινότητες είτε περιθωριοποιήθηκαν. Από αυτές τις ομάδες έχουμε δει γκέτο και χρήση βίας κατ’ επανάληψη. Άτομα αυτού του τύπου ακούνε με μεγάλη ευκολία τα καλέσματα του εξτρεμισμού», είπε στον Alpha 989 η Μαίρη Μπόση, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας Πανεπιστημίου Πειραιώς
«Δεν είναι η πρώτη φορά τέτοιου είδους χτυπημάτων, είχε προηγηθεί η Ισπανία και η Αγγλία . Η Ευρώπη δεν είναι άμοιρη ευθυνών, η αδιαφορία και ασάφεια των ευρωπαϊκών κρατών επέτρεψε να μεγαλώσει το ισλαμικό μη- κράτος. Μέσα σε αυτό το γεγονός και τη δυναμική πανευρωπαϊκά, το πιο σύντομο αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και μεγάλωμα των ακροδεξιών κομμάτων», τόνισε η κα Μπόση .«Επειδή τα κοινωνικά μέσα είναι ανεξέλεγκτα, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να τα ελέγξουν. Η έννοια της ασφάλειας έχει υποστεί πολύ μεγάλη μετάλλαξη, για πρώτη φορά η Ευρώπη βιώνει αυτόχειρες, θα βιώσουμε καινούρια ζητήματα τρομοκρατίας», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στο ποιοι τροφοδοτούν ένα τρομοκρατικό κίνημα, η κα Μπόση εκτίμησε ότι «ένα σημαντικό ποσοστό μαχητών είναι προερχόμενοι από δυτικά κράτη, συντριπτικά τα πλούσια πετρελαιοπαραγωγικά κράτη Ιορδανία-Τουρκία. Η Τουρκία όχι μόνο τους παρέχει χώρους ασύλου αλλά έχει δώσει και αρκετούς μαχητές», προσθέτοντας ότι «τη στιγμή που μιλάμε, το παιχνίδι έχει χαθεί. Μιλάμε για δίκτυα πια. Είναι σαν να δημιουργούμε κι έπειτα τρέχουμε εκ του αρνητικού αποτελέσματος».
Στην ερώτηση ποια πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας, η κα Μπόση απάντησε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν οι ροές, οι ροές θα συνεχίσουν και δεν είναι τυχαίο ότι έρχονται προς Ευρώπη. Αν η Ευρώπη υψώσει τα σύνορα, οι χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα γίνονται εξαιρετικά ευάλωτες», ενώ για το αν ο τρομοκράτης έφτασε στη Γαλλία μέσω της Λέρου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια διεθνούς ασφάλειας εκτίμησε ότι «μου κάνει φοβερή εντύπωση ότι κάνεις τρομοκρατική επίθεση και έχεις στην τσέπη το διαβατήριο… Οι αναλύσεις δίνονται με μια ευκολία».
«Αρχίζουν και μιλάνε για ζώνες προστασίας και μπαίνεις με μεγάλη ευκολία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Νομίζω ότι τα νέα μέτρα που θα ληφθούν.. φανταστείτε στρατοκρατία. Αυτό δίνει πράγματι την αίσθηση της ασφάλειας στον πολίτη τον Ευρωπαίο;» διερωτήθηκε.
karfitsa.gr-Diethni
Tags: alpha, Γαλλία, Ισπανία, κράτος, μάτια, Συρία, τουρκια, τρομοκρατια