«Θα διαλυθεί η Ευρώπη, αν μία χώρα αποκλειστεί από την Σένγκεν»

Για τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της στάσης κάποιων χωρών στην προσφυγική κρίση προειδοποιούν ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και χαρακτηρίζουν «ψευδολύσεις» ενδεχόμενο επίσημο ή de facto αποκλεισμό μιας χώρας από την Σένγκεν.

Καλούν δε όλους να εργαστούν προκειμένου καμία χώρα να μην εξωθηθεί εκτός Ευρωζώνης ή Σένγκεν, αλλά και προκειμένου οι Βρετανοί πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ.

Σε κοινή επιστολή τους προς τους σοσιαλδημοκράτες αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους σοσιαλδημοκράτες υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, τους προέδρους των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης και προς τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ευρώπης και με κοινοποίηση προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον α ´ αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και προς τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων και των υπουργών Εξωτερικων των Δυτικών Βαλκανίων, τους σοσιαλδημοκράτες προέδρους των κομμάτων των ίδιων χωρών και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι κύριοι Γκάμπριελ και Σταϊνμάιερ τονίζουν ότι «πρέπει να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι ικανή για δράση και ικανή για δυναμικές κοινές λύσεις» και επισημαίνουν ότι η Ευρώπη «βρίσκεται ενώπιον της μάλλον μεγαλύτερης πρόκλησης της ιστορίας της». Απορρίπτουν τα αιτήματα για μια πλήρη «απομόνωση» της Ευρώπης και ζητούν την βελτίωση του ελέγχου της προσφυγικής κίνησης και τη μείωση του αριθμού των προσφύγων. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, ομολογούν, για να προσθέσουν: «Χρειαζόμαστε περισσότερη ειλικρίνεια στη συζήτηση. Σε αυτή την ειλικρίνεια περιλαμβάνεται και το ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Μια επίσημη αποβολή ενός κράτους-μέλους από την Ζώνη Σένγκεν ή ένας de facto αποκλεισμός είναι ψευδολύσεις που δηλητηριάζουν την ευρωπαϊκή συζήτηση. Δεν μπορείς έτσι απλά να καθορίσεις εκ νέου τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης χωρίς να λάβεις υπ´ όψιν τα κράτη-μέλη που τα αφορά (…) Η Ευρώπη δεν μπορεί μόνο να απαιτεί, αλλά πρέπει και να βοηθά. Ειδικά στην φύλαξη των συνόρων είναι απαραίτητη επιπλέον στήριξη – υλική, οικονομική και σε προσωπικό «. Στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης, επισημαίνουν, πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα ώστε «να καταστεί δυνατός ένας καλύτερος έλεγχος και μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών (…) Τέτοια μέτρα πρεπει να συμφωνηθούν από κοινού και δεν πρέπει να στρέφονται μονομερώς εναντίον ενός κράτους-μέλους», χωρίς όμως αυτό να συμβεί σε βάρος των γειτόνων, αλλά υπηρετώντας την αποκατάσταση της τάξης στα σύνορα και την καλύτερη ταυτοποίηση των προσφύγων.

Όπως αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung που δημοσιεύει αποσπάσματα της επιστολής, η Γερμανία είναι πρόθυμη να ενισχύσει ουσιαστικά την συνεισφορά για την στήριξη των εταίρων με εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Μεσόγειο, αλλά η FRONTEX έλαβε ως τώρα μόνο το ένα τρίτο των μέσων που ζήτησε- αυτό πρέπει να αλλάξει, λένε οι δύο σοσιαλδημοκράτες. «Ταυτόχρονα, περιμένουμε από την Ελλάδα να δεχθεί πλήρως και χωρίς γραφειοκρατία την επιπλέον προσφερόμενη βοήθεια», τονίζουν οι δύο Γερμανοί αξιωματούχοι και προσθέτουν ότι «όλα τα σχεδιασμένα Hotspots πρέπει να είναι λειτουργικά μέχρι την Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα», ενώ πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η χωρίς κενά καταγραφή όλων όσοι φθάνουν εκεί. Ως την άνοιξη πρέπει να είναι διαθέσιμες αρκετές θέσεις για την στέγαση των προσφύγων, ώστε να καταστεί πραγματικά εφικτή η κατανομή ενός μεγάλου αριθμού, κάτι που ως τώρα σχεδόν δεν γίνεται, εξηγούν και υπογραμμίζουν ότι πρόσφυγες χωρίς προοπτική παραμονής, πρέπει η Ελλάδα να τους επαναπροωθεί άμεσα πίσω στην Τουρκία, αναφέρεται.

Οι κκ. Γκάμπριελ και Σταϊνμάιερ ζητούν να μειωθεί «αισθητά και άμεσα» ο αριθμός των παράνομων συνοριακών διελεύσεων από την Τουρκία. «Για αυτό περιμένουμε η Τουρκία να δράσει συνολικά εναντίον των διακινητών στην τουρκική ενδοχώρα, οι οποίοι δρουν εν μέρει ελεύθερα», επισημαίνουν και ζητούν την σημαντική ανακούφιση της χώρας, μέσω της κατανομής προσφύγων, «εν ανάγκη στο πλαίσιο μιας συμμαχίας των προθύμων».

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι μεταξύ των παραληπτών της επιστολής βρίσκεται ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, του οποίου ο συντηρητικός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ του κλεισίματος της Βαλκανικής Οδού και υπέρ μιας λύσης εν ανάγκη και χωρίς την Ελλάδα και αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ενοχλημένη με την στάση των χωρών της ομάδας «Visegrad», οι οποίες επίσης τάσσονται υπέρ του κλεισίματος των συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η SZ, ο κ. Σταϊνμάιερ έδωσε εντολή στους πρέσβεις σε Βαρσοβία, Πράγα, Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα να επισημάνουν με διαβήματα ότι η γερμανική κυβερνηση απορρίπτει κάθε λύση η οποία βασίζεται σε «μοναχικους δρόμους» και σε απομόνωση. «Μια πλήρης απομόνωση έναντι ανθρώπων που αναζητούν προστασία, θα ερχόταν σε αντίθεση με τις βασικές αξίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτό δεν μπορεί να είναι ο δρόμος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας», τονίζεται στην επιστολή, στην οποία γίνεται ακόμη λόγος για την ανάγκη βελτίωσης της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, της μείωσης του αριθμού των μεταναστών που έρχονται από την Τουρκία και της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας των προσφυγικών ροών στα εσωτερικά σύνορα. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την συνοχή της Ευρώπης (…) Έχουμε τεράστιο κοινό συμφέρον για την συνοχή του συνόλου της ΕΕ σε καιρούς βαριάς πρόκλησης. Ας εργαστούμε από κοινού με όλη μας την πολιτική δύναμη και την καλη μας πίστη, ώστε καμία χώρα της ΕΕ να μην εξωθηθεί από το ευρώ ή την Ζώνη Σένγκεν, αλλά και ώστε οι Βρετανοί πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της ΕΕ και η Βρετανία να παραμείνει μέλος της Ένωσης», καταλήγει η επιστολή.iefimerida.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: