Πραματευτάδες και περιηγητές καταλύουν στα χάνια στη δυτική είσοδο της πόλης. Η καλή κοινωνία διασκεδάζει στις αίθουσες χορού στα κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία. Ένα “ταξίδι” στην ιστορία της Θεσσαλονίκης των δύο τελευταίων αιώνων αποτελεί το βιβλίο του Βασίλη Κολώνα “Εκατό χρόνια φιλοξενίας. Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης (1914-2014)», (University Studio Press) που παρουσιάστηκε στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.
Η έκδοση αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση, στις 3 Δεκεμβρίου του 2014, 100 χρόνων από την ίδρυση της, ως Συντεχνία των εν Θεσσαλονίκη Ξενοδόχων Ύπνου.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αριστοτέλης Θωμόπουλος επισήμανε, μιλώντας στην εκδήλωση της παρουσίασης ότι το βιβλίο ήταν όνειρο αρκετών χρόνων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ένωση διάλεξε τον σωστό συγγραφέα.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης υπογράμμισε ότι έχει περισσότερες απαιτήσεις από τους ξενοδόχους και τους ζήτησε να λειτουργήσουν ως διαφημιστές της πόλης και να μεταφέρουν το μήνυμα ότι “η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη όπου μπορείς να περάσεις καλά”.
Αναφέρθηκε, ακόμη, στις δικές του εμπειρίες από την περίοδο που διατηρούσε δύο ξενοδοχεία στο Νυμφαίο και επισήμανε ότι με την τότε σύζυγο του, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, δοκίμαζαν τα παπλώματα, που ήταν διαφορετικά για το καλοκαίρι και το χειμώνα. Όπως επισήμανε, οι ξενοδόχοι, όπως και οι οινοποιοί έχουν ένα κοινό στοιχείο “προσφέρουν απόλαυση”. “Ποτέ δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι”, είπε.
Τόνισε, δε, ότι όποτε ανοίγει καινούργιο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, κλείνει δωμάτιο για ένα βράδυ, για να ξέρει αν πρέπει να το συστήσει.
Σε ότι αφορά το βιβλίο, υπογράμμισε ότι ο συγγραφέας καταφέρνει να μας “ταξιδέψει” στην ιστορία της πόλης μας.
Ως μια εξαιρετική, επίμονη και επίπονη μελέτη χαρακτήρισε το βιβλίο ο δημοσιογράφος Νίκος Μέρτζος και πρόσθεσε ότι ο συγγραφέας έβαλε “ψώνιο” και αγάπη.
Τα ξενοδοχεία, πρόσθεσε, αποτελούν συστατικό τμήμα της ταυτότητας, της διαδρομής, της φυσιογνωμίας, της αύρας, της ανάσας, της κοινωνίας και της οικονομίας της πόλης .
Ο κ. Μέρτζος θυμήθηκε στιγμές της ζωής του και της επαγγελματικής του διαδρομής που έχουν συνδεθεί με ξενοδοχεία, όπως όταν έκανε κοπάνα από το σχολείο και έπαιζε ξερή στο “Αίγυπτος” ή όταν, το 1964, ο Γεώργιος Παπανδρέου ενημέρωσε τον ίδιο και άλλους δημοσιογράφους για το σχέδιο Άτσεσον για την επίλυση του Κυπριακού στο «Μεντιτερανέ».
Νοσταλγία για εποχή που χάθηκε αποπνέει το βιβλίο υπογράμμισε η προϊσταμένη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας, Περσεφόνη Τρίχα, η οποία, όπως είπε ο κ. Κολώνας, βοήθησε πολύ στη συγγραφή του, καθιστώντας προσβάσιμα τα αρχεία του ΕΟΤ.
Ο κ. Κολώνας υπογράμμισε ότι το θέμα των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης δεν εξαντλείται με το βιβλίο του και θα μπορούσαν να γραφούν δεκάδες άλλα από διαφορετική επιστημονική σκοπιά.
typosthes.gr-topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ