Θεσσαλονίκη: 300 φοιτητές Αμερικανικών πανεπιστημίων ενισχύουν την τοπική οικονομία

 ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ενισχύουν την τοπική οικονομία οι τριακόσιοι φοιτητές Αμερικανικών πανεπιστημίων που υποδέχεται το American College of Thessaloniki – ACT (το μεταλυκειακό μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του Κολλεγίου Ανατόλια) το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο μέσα από το πρόγραμμα Study Abroad. Από το 1997 που ξεκίνησε το Study Abroad έχει προσελκύσει 3000 ξένους φοιτητές στην πόλη μας για σπουδές. Όλοι τους έζησαν ως φοιτητές και επιστρέφοντας στην πατρίδα τους γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας.

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2014- 2015 το ACT φιλοξένησε 500 συνολικά φοιτητές, τον μεγαλύτερο αριθμό Αμερικανών φοιτητών που έχει έρθει μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, και την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε μία ακαδημαϊκή χρονιά. Τον ίδιο αριθμό φοιτητών από Πανεπιστήμια της Αμερικής αναμένεται να φιλοξενήσει και φέτος.

Σε ένα πρόγραμμα που έχει προσφορά 7000 ωρών εθελοντικής εργασίας σε 30 οργανισμούς της πόλης (νοσοκομεία, εκκλησίες, κέντρα νεότητας, σχολεία), ενώ έχει και οφέλη στην οικονομία. «Υπολογίζεται πως 7.000.000 ευρώ είναι το κέρδος από την παρουσία των ξένων φοιτητών στο Ανατόλια, εκ των οποίων τα οποία περισσότερα από τα μισά πηγαίνουν στην πόλη για την διαμονή, διατροφή και μεταφορά τους» σημείωσε ο Πρόεδρος του Κολλεγίου κ. Πάνος Βλάχος σε συνάντηση που έγινε το μεσημέρι με εκπροσώπους των ΜΜΕ στην βιβλιοθήκη Bissel του Ανατόλια. Ωστόσο όπως τόνισε πρύτανης του ACT κ. Στάμος Καραμούζης στο θέμα του εθελοντισμού υπάρχει δυσκολία στο να τοποθετηθούν οι φοιτητές σε διάφορους οργανισμούς, «γιατί το νομικό πλαίσιο δε βοηθά».

Επίσης κάποια προβλήματα που αντιμετωπίσουν οι φοιτητές όπως για το θέμα έκδοσης εκπαιδευτικής βίζας συνεχίζουν να υπάρχουν, αν και έγιναν κάποιες βελτιώσεις.

Πάντως μέσω του προγράμματος δημιουργείται μια εκπαιδευτική γέφυρα με τις ΗΠΑ.

Εξάλλου στο ACT υλοποιούνται δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας  με τη στήριξη του The Hellenic Initiative από τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στη χρονιά θα ξεκινήσει campus επιχειρηματικότητας για παιδιά από 11 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν και υποτροφίες για τους μαθητές με βάση όχι μόνο την οικονομική ανάγκη αλλά και τις επιδόσεις των υποψηφίων. Φέτος ο οργανισμός παρουσίασε νέα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης για αποφοίτους Λυκείων και Έλληνες φοιτητές που διαμένουν εκτός Θεσσαλονίκης.

Και όλα αυτά εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου με το ζήτημα της φορολογίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο 23% να αποτελεί πονοκέφαλο για τα ιδιωτικά σχολεία και για τους γονείς. «Είναι ένα μέτρο άδικο και δύσκολο να εφαρμοστεί. Αμφιβάλλω αν θα φέρει αποτελέσματα και πιστεύω ότι θα επιβαρύνει τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς», σημείωσε ο κ. Βλάχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ έκανε έκκληση να αλλάξει η νοοτροπία που κυριαρχεί για τα ιδιωτικά σχολεία. Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα για τη φορολογία του 23% αναμένεται να συζητηθεί  στη Βουλή με ενδεχόμενο ανάκλησής του.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: