Βραβείο… εφευρετικότητας διεκδικεί ένας τύπος στην Θεσσαλονίκη που έκανε το εσώρουχό του μάσκα για να προστατευτεί από τον κορονοϊό.
Οι εποχές που ζούμε δίνουν αρκετό χώρο για νέες καινοτόμες ιδέες που μπορούν να πάνε τον κόσμο μπροστά… Κάτι τέτοιο θα σκέφτηκε ένας τύπος στην Θεσσαλονίκη.
Αυτός, όπως αποκαλύφθηκε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη είναι περίπου 40 ετών και αποφάσισε να φτιάξει μία ιδιαίτερη μάσκα για να προστατευτεί από τον κορονοϊό.
Τι το ιδιαίτερο είχε αυτή; Ήταν φτιαγμένη από εσώρουχο, όπως είπε ο οδηγός του ΟΑΣΘ, Γιώργος Νταής.
Στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ
Έξι το πρωί στον ανατολικό σταθμό του ΟΑΣΘ (ΙΚΕΑ), τα μάτια ανοίγουν με δυσκολία, όμως το δρομολόγιο με το αστικό λεωφορείο συγκεκριμένο και επαναλαμβάνεται κάθε μέρα. Οι φιγούρες γνώριμες, τα πρόσωπα όμως διαφορετικά. Η επιστροφή στη νέα κανονικότητα επιβάλει νέες τακτικές. «Αποστασίωση», όπως προτείνει να αναφέρουμε την τήρηση των αποστάσεων, ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης, αντισηπτικό, συχνό πλύσιμο των χεριών και οπωσδήποτε μάσκα. Μάλιστα, η τελευταία τείνει να γίνει η βασική «πρωταγωνίστρια» στην καθημερινότητά μας…
Ο οδηγός του ΟΑΣΘ Σάββας Νταής περιέγραψε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τις παράξενες εικόνες που αντίκρισε τις τελευταίες ημέρες μέσα στο αστικό λεωφορείο. «Κανένας δεν μπαίνει στο λεωφορείο δίχως μάσκα. Πολλοί βέβαια χρησιμοποιούν αυτοσχέδιες μάσκες- σηκώνουν τον γιακά επάνω, τις κουκούλες και τα φούτερ και τα “βαφτίζουν” μάσκες. Πολλοί τις φτιάχνουν μόνοι τους με πάνινα υφάσματα, φοράνε στο πρόσωπο κασκόλ. Έχουμε δει και πολλά ευτράπελα… Ένας κύριος, μάλιστα, έκανε κάτι εξωφρενικό καθώς φόρεσε για μάσκα το εσώρουχό του! Καταλαβαίνετε τι έγινε μέσα στο λεωφορείο…», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε δε, πως «υπάρχουν και δύσκολες καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Σε τρεις περιπτώσεις αναγκάστηκα να κατεβάσω κόσμο. Μάλιστα, ήταν μία κυρία άρρωστη, έβηχε και δεν φορούσε μάσκα και της ζήτησα να κατέβει από το λεωφορείο. Αν και η ίδια δήλωνε άρρωστη, δεν ήθελε να κατέβει διότι μου έλεγε ότι πρέπει να πάει να πληρωθεί. Τελικά αναγκάστηκε να κατέβει άμεσα, καθώς και οι υπόλοιποι επιβάτες άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα. Ο ίδιος ο κόσμος την κατέβασε.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πολίτες ζητούν από όσους δεν φοράνε μάσκα, να μην εισέλθουν στο λεωφορείο και αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό. Υπάρχουν και αυτοί βέβαια που αντιδρούν έντονα και μας λένε: “δεν το ξέραμε”. Δεν μπορεί όμως να μην γνωρίζουν ότι πρέπει να φοράνε μάσκα, με τόση ενημέρωση από τα μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά κ. Νταής.
«Λίγοι είναι αυτοί που ανεβαίνουν στο λεωφορείο δίχως μάσκα», επισήμανε, από την πλευρά του, ο Αριστοτέλης Γεροθανάσης, εργαζόμενος του ΟΑΣΘ, τονίζοντας πως «σε κάποιες περιπτώσεις που του έτυχαν, κατέβηκαν οι επιβάτες και προμηθεύτηκαν μάσκες για να συνεχίσουν τη διαδρομή. Δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τον χωροφύλακα για να κρατούν τις αποστάσεις μεταξύ τους και ευτυχώς οι περισσότεροι ακολουθούν από μόνοι τους τις οδηγίες του ΕΟΔΥ».
Η Μαρία Πάνου, καθημερινά χρησιμοποιεί το αστικό λεωφορείο για να πάει στη δουλειά της. Θεώρησε, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το κόστος για να προμηθευτεί μάσκες είναι αρκετά μεγάλο και έτσι αποφάσισε να βρει πιο οικονομική λύση. «Ενημερώθηκα από το διαδίκτυο και έφτιαξα μια μάσκα μόνη μου. Υπάρχουν οδηγίες από επιστήμονες που ακολούθησα και σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, έφτιαξα μια διπλή βαμβακερή μάσκα, με θήκη για να τοποθετώ μέσα και το φίλτρο», περιέγραψε.
Σχολιάζοντας τη νέα καθημερινότητα είπε ότι «είναι όλα διαφορετικά αλλά προσπαθούμε οι περισσότεροι να προσαρμοστούμε». Βέβαια, όπως σημείωσε, «είναι και αυτοί που αντιστέκονται και τους βλέπουμε. Υπάρχει ανασφάλεια και φόβος, αλλά ελπίζω να πάνε όλα καλά».
(?)
Tags: Θεσσαλονίκη