Θεσσαλονίκη: Αεροπλανάκια στην… υπηρεσία της ελληνικής γεωργίας

Τη στιγμή που η γεωργία ακριβείας κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη, με την τεχνολογία για την εφαρμογή της να καλπάζει, η κλιματική αλλαγή επιτάσσει την προσαρμογή των αγροτών σε νέα δεδομένα, ενώ σήμερα περισσότερο από ποτέ, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία εκείνου του γενετικού υλικού που θα οδηγήσει σε ευέλικτες ελληνικές ποικιλίες.

Στο μεταξύ, η πάταξη του παραεμπορίου σε τομείς του αγροτικού τομέα, αλλά και η παραδοχή ότι οι δυναμικές καλλιέργειες που αναζητούνται, βρίσκονται τελικά… στο παρελθόν, αποτελούν μερικά από τα συμπεράσματα του 4ου Ετήσιου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας με θέμα «Η Ελληνική Γεωργία με το Βλέμμα στο Μέλλον», οι εργασίες του οποίου έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο διοργάνωσε, σε αίθουσα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Μέχρι και με… αεροπλάνα

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες αγρότες φαίνονται πρόθυμοι να επιστρατεύσουν από λογισμικά μέχρι και… αεροπλάνα στις καλλιέργειές τους, υιοθετώντας έτσι την πρακτική της γεωργίας ακριβείας, αλλά εξακολουθούν να ζητούν δομές για την εκπαίδευση και κατάρτισή τους, όπως και έναν στρατηγικό σχεδιασμό που θα αποτυπώνει τον πρωτογενή τομέα σε βάθος τουλάχιστον 10ετίας.

Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα μπορεί και να ευνοηθεί από τις επερχόμενες αλλαγές του κλίματος, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεών τους στα εδάφη, διατύπωσε από το βήμα του συνεδρίου ο καθηγητής Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αθανάσιος Τσαυτάρης. Ωστόσο, όπως επισήμανε, απαιτείται εγρήγορση και να ενταθεί η έρευνα στον αγροτικό τομέα, που όπως υπογράμμισε θα πρέπει επικεντρώνεται σε περιοχές, αλλά και καλλιέργειες.

Βελτιωμένοι σπόροι

Μεταξύ άλλων ο ίδιος επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι οι αγρότες να χρησιμοποιούν βελτιωμένους σπόρους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το 50% της καινοτομίας που εισάγεται στον πρωτογενή τομέα αφορά στον σπόρο και το υπόλοιπο 50% στην τεχνολογία που επιστρατεύεται, αλλά και τις πρακτικές που ακολουθεί ο ίδιος ο παραγωγός. Ο ίδιος δε ανέφερε ότι αναφορικά με την κλιματική αλλαγή έρχεται νέα ανισότητα και τόνισε «θα πρέπει να ξεχάσουμε τις βροχές τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ενώ τους χειμερινούς και τους θερινούς μήνες θα είναι ακόμα λιγότερες και θα σημειώνονται την άνοιξη και το φθινόπωρο, που ναι μεν οι βροχοπτώσεις θα είναι λίγες, αλλά πολύ μεγάλης έντασης».

Σε παρέμβασή του μέσω Skype ο ανώτερος σύμβουλος σε θέματα πολιτικής, Γραφείο Γεωργικών υποθέσεων εξωτερικού, υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, Μάρκ Μάνις, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Συμμαχία που συγκροτήθηκε για την κλιματική ευφυή γεωργία, που αριθμεί 103 μέλη από 22 χώρες και κάλεσε την Ελλάδα να δηλώσει το ενδιαφέρον συμμετοχής της εφόσον επιθυμεί. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε ένα παγκόσμιο φόρουμ, τον Απρίλιο ή τον Μάϊο.

Δυνατότητες ανάπτυξης σε μία αγορά 170 εκατ.

Μεγάλες καταγράφονται οι δυνατότητες ανάπτυξης του τομέα σποροπαραγωγής στην Ελλάδα, με την αγορά να υπολογίζεται σε 170 εκατ. Ευρώ και τα διαφεύγοντα κέρδη, από το παραεμπόριο απιστοποίητου σπόρου να υπολογίζονται σε 40 εκατ. ευρώ, (στα 26 δισ. ευρώ η αγορά σποροπαραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο) όπως επισήμανε από το βήμα του συνεδρίου ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΟΣ, Ευθύμης Ευθυμιάδης.

Τονίζοντας ότι καταγράφεται μεγάλο το ποσοστό χρήσης μη πιστοποιημένου σπόρου στην Ελλάδα, -στα υβρίδια (καλαμπόκι, σιτάρια, ηλιάνθο και βαμβάκι ξεπερνά το 90%, όμως στις άλλες καλλιέργειες δεν υπερβαίνει το 50% η χρήση πιστοποιημένου σπόρου), ο κ. Ευθυμιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό ελληνικού γενετικού υλικού και ανέφερε ότι πολλοί διεθνείς οίκοι παράγουν στα ελληνικά εδάφη σπόρο και στη συνέχεια τον εξάγουν από τη χώρα μας.

Υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα της χώρας μας για την σποροπαραγωγή, ανέφερε τα εξής: πολλές απομονωμένες εκτάσεις, κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες, νοοτροπία και τεχνογνωσία καλλιεργητών και την ύπαρξη εξειδεικευμένων εταιρειών με σύγχρονες υποδομές.

Προτάσεις για τη στήριξη της σποροπαραγωγής

Για τη στήριξη της σποροπαραγωγής κατέθεσε τις εξής προτάσεις: επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των ερευνητικών πρωτοβουλιών για τη δημιουργία ελληνικών ποικιλιών, θεσμοθέτηση χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σε όλες τις βασικές καλλιέργειες, πάταξη παραεμπορίου, μείωση αντικινήτρων για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, θεσμοθέτηση πλαισίου για ελέγχους πιστοποίησης και από διαπιστευμένους ιδιωτικούς φορείς και επέκταση ειδικών κινήτρων στους αγρότες και για τη σποροπαραγωγή άλλων καλλιεργειών, όπως το βαμβάκι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Agris AE, Γιώργος Καρακόλης αναφέρθηκε στη σημασία των σποροφυτών στη λαχανακομία, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της American Genetics, Παύλος Ζουλιάμης, αφού σημείωσε ότι δεν έχει δει πουθενά στον κόσμο ελληνικό γενετικό υλικό, επισήμανε ότι δεν «πιστεύω στη δημόσια έρευνα, παρόλο που είναι επιτακτική για τον αγροτικό τομέα» και υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθούν ευέλικτες και ανθεκτικές ελληνικές ποικιλίες για να «σταματήσουμε να δαπανούμε κονδύλια στην εισαγωγή ξένων που τις περισσότερες φορές δεν ταιριάζουν στα εδάφη μας».

Σε παρέμβασή του ο αγρότης Φιλίππων Καβάλας, Θωμάς Καραστεργίου, επισήμανε «ενώ μιλάτε για το μέλλον και τον εκσυγχρονισμό του αγρότη και των καλλιεργειών, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχετε συνειδητοποιήσει ότι αν δεν ξεκινήσετε από τη βάση, φροντίζοντας για την εκπαίδευση των αγροτών και τη συνεχή ροή πληροφοριών και γνώσης προς αυτούς, δεν θα επιτύχετε τίποτα».

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: