Λ.Β.
Την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό σχεδιασμού, κατασκευής και αγώνα ταχύτητας μικρών μοντέλων αγωνιστικών αυτοκινήτων Formula 1 «F1 in Schools 2016″ κατέκτησαν τα παιδιά της μαθητικής ομάδας από τη Θεσσαλονίκη “Infinite Racing”, των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.
Η «Infinite Racing» κυριάρχησε ανάμεσα σε 39 ομάδες από 23 χώρες, συγκεντρώνοντας συνολικά 852,3 βαθμούς έναντι 837,8 της δεύτερης ομάδας από την Αυστραλία και 770,5 της τρίτης από τη Γερμανία.
«Είναι τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα, για το σχολείο μας και για τα ίδια τα παιδιά. Ήταν μεγάλη η συγκίνηση που ακούστηκε ο εθνικός μας ύμνος, και που στο υψηλότερο βάθρο ανέβηκε μια ελληνική ομάδα. Είναι ένας διαγωνισμός υψηλού επιπέδου. Τα παιδιά δούλεψαν πολύ και ως ομάδα και ατομικά, και εγώ τα στήριξα στην προετοιμασία τους. Αυτή η βράβευση είναι καρπός μιας προσπάθειας που διήρκησε ένα χρόνο, συμπεριλαμβανομένου και του καλοκαιριού. Ο διαγωνισμός έχει πολλές πτυχές: είναι και μάρκετινγκ, παρουσίαση, έχει διάβασμα, εξέταση. Σε όλα τα πήγαν εξαιρετικά και είχαν μεγάλη διαφορά από τον επόμενο», δήλωσε τηλεφωνικώς στο typosthes.gr ο υπεύθυνος καθηγητής Ιωάννης Νταουντάκης που βρίσκεται στις ΗΠΑ μαζί με τους μαθητές Κυριάκο Θεοφανίδη, Χαράλαμπο Κάλφα, Βασιλεία Νιαβή, Στυλιανό Μαυρομάτη κι Αγγελική Σαμαρά οι οποίοι απαρτίζουν την ομάδα.
Παραλαμβάνοντας τα μετάλλιά τους οι μαθητές ευχαρίστησαν για την ευκαιρία που τους δόθηκε, η οποία, όπως είπαν, άλλαξε τις ζωές τους και τους βοήθησε να εξελιχθούμε ως προσωπικότητες, ενώ υπογράμμισαν και το γεγονός ότι «με ομαδική εργασία και πάθος μπορεί κανείς να φθάσει στην κορυφή».
Η Βασιλεία Νιαβή που συμμετέχει για 3η χρονιά στο διαγωνισμό και έχει περάσει φέτος στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ μάς δήλωσε από την πλευρά της ότι η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από τον Σεπτέμβρη του 2015. «Για την επιτυχία αυτή συνεργάστηκαν πολλοί άνθρωποι. Έπρεπε να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο στο πρότζεκτ», σημείωσε.
Η ίδια φέτος ασχολήθηκε με το μάρκετινγκ, τη διαχείριση των social media και τη διαχείριση της ομάδας. Τις προηγούμενες χρονιές είχε ασχοληθεί με τον τομέα του αυτοκινήτου. Όμως αυτό το οποίο σπουδάζει τώρα στο ΑΠΘ φαίνεται να έχει κερδίσει περισσότερο την καρδιά της. «Με αυτό θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά και αν γίνεται μετά να αξιοποιήσω τη βράβευση για ένα μεταπτυχιακό».
Να σημειώσουμε ότι οι βραβευθέντες κερδίζουν μια υποτροφία στο University College of London. «Αυτό είναι μεγάλη ανακούφιση για τα παιδιά που είναι ακόμη στο Λύκειο. Και πέρα από αυτό η Ελλάδα δεν είχε ανέβει ποτέ ξανά στο βάθρο σε ένα διαγωνισμό που οι άλλες ομάδες είναι τόσο δυνατές», σημείωσε η Βασιλεία Νιαβή.
Πώς δούλεψαν οι ομάδες
Στο F1 in Schools οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες των τριών έως έξι ατόμων με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους ο καθένας (αρχηγός ομάδας, σχεδιαστής F1 μοντέλου, κατασκευαστής F1 μοντέλου, γραφίστας, υπεύθυνος marketing & επικοινωνίας, υπεύθυνος διαχείρισης πόρων, υπεύθυνος σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδας και εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης). Κάθε ομάδα προετοιμάζει ένα αναλυτικό πλάνο ενεργειών και διαχείρισης πόρων.
Η «Infinite Racing» κατασκεύασε και παρουσίασε στον Όστιν τρία μοντέλα (δύο που αγωνίζονται και ένα εκθεσιακό), τα οποία κόστισαν συνολικά 7.500 ευρώ. Το μικρό μοντέλο της Formula 1 που κατασκεύασε η «Infinite Racing» έχει μήκος 18 εκατοστών. Kινείται με ταχύτητα 20 μέτρα το δευτερόλεπτο. Την κίνησή του ωθεί η δύναμη που παράγει μία αμπούλα πεπιεσμένου διοξειδίου άνθρακα.
typosthes.gr-topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ