Αμερικανικό ενδιαφέρον υπάρχει για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία μεγάλου εμπορευματικού σταθμού logistics δίπλα στο λιμάνι της πόλης.
Την αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος. Αναφερόμενος στους τομείς ενδιαφέροντος για επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, κατονόμασε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι αμερικανικές εταιρείες διαβλέπουν ευκαιρίες στη δημιουργία logistics centers στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.
Το τάιμινγκ θεωρείται κατάλληλο, τόσο ενόψει της ολοκλήρωσης του εν εξελίξει διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ που τοποθετείται για την Ανοιξη του 2016, όσο και επειδή έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αμερικανικά κεφάλαια για κέντρο logistics δίπλα στο λιμάνι.
Η όλη πρωτοβουλία βρίσκεται κάτω από το συντονισμό του ΤΑΙΠΕΔ που για το σκοπό αυτό συζητά με τη ΓΑΙΑΟΣΕ, τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την παραχώρηση τριών εκτάσεων ιδιοκτησίας τους, που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι, προκειμένου να διατεθούν για τη δημιουργία ενός μεγάλου εμπορευματικού κέντρου.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Ο πρόεδρος στο Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος σε συνάντησή του με δημοσιογράφους δήλωσε πως υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, από αμερικανικές εταιρείες, για τον κλάδο του τουρισμού και της ενέργειας στη χώρα μας.
Όπως δήλωσε, από τα μέσα του 2016 «θα μπορούμε να συζητάμε με μεγάλους μακροπρόθεσμους επενδυτές από τις ΗΠΑ για να επενδύσουν στην Ελλάδα» υπό την προϋπόθεση ότι -παράλληλα με τις υποχρεώσεις της συμφωνίας που έχει αναλάβει η χώρα μας- προωθηθούν άμεσα και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, όπως είπε.
Οι κλάδοι του τουρισμού και της ενέργειας κρατούν ζεστούς τους Αμερικανούς και τους επενδυτές εν συνόλω. Ειδικότερα, όσον αφορά το κομμάτι της ενέργειας, σύμφωνα με στελέχη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρεις αμερικανικούς ομίλους για τη δημιουργία τερματικού σταθμού και εγκαταστάσεων αποθήκευσης και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα.
Επίσης ο κ. Αναστασόπουλος εκτίμησε πως αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ κατά τον επόμενο γύρο παραχώρησης των θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη, αλλά και για τη δημιουργία logistics centers στα μεγάλα λιμάνια της χώρας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Αυτοί που σκέφτονται να αποχωρήσουν
Υπάρχουν βέβαια και αρνητικά. Όπως είπε υπάρχουν εταιρείες-μέλη του συνδέσμου που εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την έδρα ή και τις εγκαταστάσεις στους σε γειτονικές χώρες όπως στην Κύπρο που εφαρμόζει ένα νέο φιλικό φορολογικό σύστημα, στη Ρουμανία στη Βουλγαρία και αλλού. «Είμαστε πλέον όχι στο παρά πέντε αλλά και στο και πέντε», και σημείωσε ότι αποτέλεσμα της κατάστασης που διαμορφώνεται στη χώρα ενδέχεται να φέρει ένα νέο κύμα αποεπένδυσης».
Ως παράδειγμα ανέφερε ότι η επένδυση της Microsoft, για τη δημιουργία περιφερειακού κέντρου υποστήριξης στην Αθήνα, δεν ήρθε τελικά στη χώρα μας, μετά από δύο χρόνια συζητήσεων, αλλά έγινε στη Ρουμανία.
typosthes.gr-topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ