Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Τα οφέλη που χαρίζει η κατανάλωσή του, αλλά και το γεγονός πως τα προϊόντα που παράγουν οι Μελισσοκόμοι είναι πιο αγνά και έχουν λιγότερη επεξεργασία από τα τυποποιημένα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, θέλουν να γνωστοποιήσουν στο κοινό οι διοργανωτές της «9ης γιορτής μελιού και προϊόντων κυψέλης» που ξεκινά από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016, στο Πάρκο του Πεδίου του Άρεως (Λεωφόρος Στρατού).
«Γιορτάζω, Δοκιμάζω, Ενημερώνομαι». Έτσι τιτλοφορείται η διοργάνωση που αποτελεί καρπό της συνεργασίας της 5ης Δημοτικής Κοινότητας, του Μελισσοκομικού Συλλόγου Νομού Θεσσαλονίκης και του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.. Και αυτούς τους τρεις άξονες θα υπηρετήσει η τριήμερη γιορτή. Θα δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να ενημερωθεί για το μέλι και τα προϊόντα του μέσα από ομιλίες και ανοικτές συζητήσεις, να διασκεδάσει με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και με ζωντανή μουσική, και να δοκιμάσει δωρεάν λιχουδιές με μέλι, όπως γιαούρτι και λουκουμάδες με μέλι.
Συνολικά 23 παραγωγοί θα συμμετέχουν με stand στην έκθεση. Θα εκθέτουν προϊόντα που παράγει η μέλισσα όπως πχ μέλι, αλλά και προϊόντα από παράγωγα της μέλισσας πχ κηραλοιφές, παστέλια κλπ.
«Ξέρετε κάθε χρόνο οι παραγωγοί αξιοποιούν την ευρηματικότητά τους και μας εκπλήσσουν. Και είμαστε σίγουροι ότι η φετινή έκθεση θα είναι πιο πλούσια από την περσινή», σχολίασε στο typosthes.gr η πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Θεσσαλονίκης κα Ελισσάβετ Λαζαρίδου.
Όσο για τους επισκέπτες; Τόνισε πως κάθε χρόνο η προσέλευση είναι μεγάλη. «Πέρυσι ήρθαν γύρω στα 20.000 άτομα το τριήμερο της γιορτής. Αναμένουμε να είναι πολλοί και αυτή τη χρονιά!».
Η πρώτη μέρα, και συγκεκριμένα το πρωινό της Παρασκευής είναι αφιερωμένο στα σχολεία. Μαθητές δημοτικού από όλη την πόλη θα έρθουν στη γιορτή και θα ενημερωθούν για το μέλι και για τη μέλισσα, ανάλογα πάντα με την ηλικία τους. Θα τους μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., κ. Ανδρέας Θρασυβούλου. Και στη συνέχεια ένας σεφ θα τους δείξει συμβουλές για το πώς να εντάξουν το μέλι στο πρωινό τους.
Κεράσματα με μέλι
Για τον «Μαγικό κόσμο του μελιού» θα μιλήσει απόψε στις 19.30 η Χρύσα Τανανάκη που διδάσκει στο Εργαστήρι Μελισσοκομίας του ΑΠΘ και έπειτα θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού, ενώ την Κυριακή στις 19.30 θα υπάρχει μουσική από τις Muses of Greece. «Μετά το πέρας των δύο εκδηλώσεων θα κεράσουμε στον κόσμο λουκουμάδες με μέλι από τους παραγωγούς, ενώ το Σάββατο την ίδια ώρα περίπου θα μπορούν να δοκιμάσουν γιαούρτι με μέλι», μάς δήλωσε η κα Λαζαρίδου.
Οι Muses of Greece
Επίσης την Κυριακή μικροί και μεγάλοι θα κάνουν «Διατροφικά μελήματα με δημητριακά». Ουσιαστικά χρησιμοποιώντας υλικά από τους παραγωγούς για να φτιάξουν χειροποίητα δημητριακά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, από τις 09.00 έως τις 21.00.
typosthes.gr-topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ