Σύγχυση επικράτησε χθες στην αγορά της Θεσσαλονίκης και στους καταναλωτές, καθώς είδαν πολυκαταστήματα αλλά και μαγαζιά ή σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης να είναι ανοιχτά, παρόλο που ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) είχε ενημερώσει από την προηγούμενη Παρασκευή, με ανακοίνωσή του, περί υποχρεωτικής αργίας των καταστημάτων τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.
Για το μπάχαλο στην αγορά της Θεσσαλονίκης, απαντά σήμερα με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για «εύκολη κριτική» σε βάρος του και ενημερώνοντας ότι το κλείσιμο των καταστημάτων «δεν ήταν απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αλλά απόφαση της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, «η οποία βάσει πρόσφατης ενημέρωσης του Υπουργείου Εργασίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να ισχύει».
Ουσιαστικά δηλαδή, το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε αργοπορημένα τον ΕΣΘ πως η εν λόγω απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την ΠΚΜ και η ΠΚΜ ανέτρεξε στην απόφαση της Νομαρχίας του 2002!
«Αφού ανακαλύψαμε την εγκυρότητα της συγκεκριμένης απόφασης και με τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα για το κλείσιμο της Αγοράς τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, θεωρώντας την εορτή του Αγίου Πνεύματος ως μία μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ως όφειλε συνδικαλιστικά και δεοντολογικά, ανακοίνωσε την σχετική απόφαση, προς ενημέρωση της Αγοράς και όλων των Αρμοδίων Φορέων», τονίζεται ακόμη στην ίδια ανακοίνωση ενώ προστίθεται ότι ο ΕΣΘ δεν έχει αρμοδιότητα άσκησης ελέγχου παραβίασης της νομοθεσίας.
Το typosthes.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΣΘ κ. Παντελή Φιλιππίδη για το συγκεκριμένο θέμα.
Απαντώντας στην κριτική για το χρόνο στον οποίο εκδόθηκε η ανακοίνωση της Παρασκευής, ο κ. Φιλιππίδης τονίζει ότι δεν μπορούσε να βγάλει ανακοίνωση χωρίς χαρτιά και ντοκουμέντα από τις υπηρεσίες και σημειώνει ότι η σχετική ενημέρωση από την ΠΚΜ ήρθε την Παρασκευή (17/6) λίγα λεπτά πριν βγει η ανακοίνωση του Συλλόγου. «Το ενημερωτικό σημείωμα από το υπουργείο Εργασίας ήρθε στον Σύλλογο στις 16/6 δηλαδή την Πέμπτη. Η απάντηση της ΠΚΜ στο ερώτημα αν είναι ενεργή η απόφαση του Νομάρχη εκείνης της εποχής, του κ. Παπαδόπουλου, ήρθε στις 17/6 στις 15.33 και στις 15.50 ο ΕΣΘ έβγαλε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση», τονίζει χαρακτηριστικά.
Όπως επεξηγεί, η απόφαση για ορισμό της ημέρας του Αγίου πνεύματος ως αργία για την αγορά της Θεσσαλονίκης έβγαινε από τον εκάστοτε Νομάρχη, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να ορίζει ο ίδιος πέντε ημέρες το χρόνο ως αργίες. Όμως, το 2010 όλες οι αρμοδιότητες των Νομαρχών πέρασαν λόγω του Καλλικράτη στις Περιφέρειες και το 2011 με τον Ν. 3396 που εκδόθηκε, αφαιρούταν από τον Περιφερειάρχη η δυνατότητα να ορίζει ο ίδιος 5 ημέρες τον χρόνο ως αργίες. «Ο νόμος αυτός του αφαιρούσε το δικαίωμα να εκδώσει νέες αργίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν σε ισχύ μια απόφαση η οποία δεν είχε αναιρεθεί ποτέ», σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης.
«Εμείς λοιπόν την Παρασκευή (17/6) ζητήσαμε από την Περιφέρεια να μάθουμε αν η συγκεκριμένη απόφαση του Νομάρχη του κ. Παπαδόπουλου, του 2002, ισχύει ή όχι. Μας απάντησε λοιπόν στις 15.33 κάνοντας μεγάλο αγώνα, ψάχνοντας με την νομική της υπηρεσία, στα αρχεία κλπ και μας ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει ανακληθεί. Κατ επέκταση λοιπόν, υποχρέωση του ΕΣΘ ήταν να ενημερώσει όλον τον κόσμο για το τι ακριβώς συνέβαινε την συγκεκριμένη στιγμή. Διότι αν άνοιγε η αγορά τη Δευτέρα θα λειτουργούσε παρανόμως», τονίζει ο ίδιος.
Όταν τον ρωτάμε γιατί τότε επικράτησε αυτό το αλαλούμ στην αγορά τη Δευτέρα, μας προτρέπει να το ψάξουμε «σε αυτούς που έχουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και όχι σε μας».
«Εμείς βγήκαμε ευθέως και αναγγείλαμε ότι υπάρχει απόφαση. Αναδείξαμε εγκαίρως το θέμα. Βγήκε στις 4 η ανακοίνωση, γιατί την απόφαση την είχαμε στα χέρια μας στις 4 παρά 25. Δεν θα έβγαζα ανακοίνωση χωρίς χαρτιά και ντοκουμέντα από τις υπηρεσίες», αναφέρει.
Κατά τον ίδιο, σήμερα η ερώτηση είναι πώς άνοιξαν όλοι αυτοί και ένα δεύτερο πού ήταν ο ελεγκτικός μηχανισμός.
«Το τι έγινε την Δευτέρα το πρωί και για ποιον λόγο αυτές οι εταιρίες παρανόμησαν ή δεν παρανόμησαν γιατί μπορεί να υπάρχει και άλλη άποψη. Δεν την ακούσαμε. Απλά άνοιξαν χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν. Αυτοί λοιπόν που έχουν την ευθύνη καλό είναι να απολογηθούν όχι εγώ», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ.
«Ή εμείς παρανόμως κλείσαμε την αγορά ή αυτοί παρανόμως άνοιξαν. Κάτι δεν πήγε καλά σε αυτήν την ιστορία. Όταν ένα 97% της αγοράς πειθάρχησε στο νόμο, ένα 3% προσπαθεί να επιβάλλει τους δικούς του κανόνες. Και ρωτάω εγώ, αυτό σε ποια ευνομούμενη πολιτεία θα μπορούσε να γίνει», λέει σε άλλο σημείο ο κ. Φιλιππίδης.
Περαιτέρω, σημειώνει ότι ο ΕΣΘ δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις επιχειρήσεις. «Δεν μας δίνει κανένας αυτό το δικαίωμα. Εκείνο που έχουμε το δικαίωμα εμείς είναι να αναγγείλουμε κάποια πράγματα εάν και εφόσον υπάρχουν. Αυτό κάναμε. Τίποτα παραπάνω. Ούτε απόφαση πήραμε, όπως ακούστηκε όλο αυτό το τριήμερο», όπως λέει.
Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΣΘ
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι ο ΕΣΘ σχετικά με το θέμα
1. Για μια ακόμη φορά, τονίζουμε, ότι δεν ήταν απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αλλά απόφαση της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, η οποία βάσει πρόσφατης ενημέρωσης του Υπουργείου Εργασίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να ισχύει.
2. Αφού ανακαλύψαμε την εγκυρότητα της συγκεκριμένης απόφασης και με τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα για το κλείσιμο της Αγοράς τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, θεωρώντας την εορτή του Αγίου Πνεύματος ως μία μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ως όφειλε συνδικαλιστικά και δεοντολογικά, ανακοίνωσε την σχετική απόφαση, προς ενημέρωση της Αγοράς και όλων των Αρμοδίων Φορέων.
3. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν είναι Φορέας του Δημοσίου και δεν έχει ουδεμία αρμοδιότητα άσκησης ελέγχου παραβίασης της νομοθεσίας, αλλά ενημέρωσε κάθε αρμόδια Υπηρεσία για την ισχύ της σχετικής απόφασης. Η ευθύνη, λοιπόν, για την άσκηση ή μη ελέγχου παραβίασης της νομοθεσίας να αναζητηθεί αλλού (και να είστε σίγουροι ότι θα την αναζητήσουμε και εμείς).
4. Επειδή υπήρξαν σχόλια και διαμαρτυρίες για άνοιγμα των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων και κλείσιμο των mini markets, των φούρνων, κ.λ.π., θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις αυτές, αλλά εκπροσωπούνται από άλλους Συνδικαλιστικούς Φορείς, οι οποίοι, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έλαβαν ουδεμία θέση.
5. Παρά την «εύκολη κριτική» ορισμένων ελαχίστων, οι οποίοι, ενδεχομένως, δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να γνωρίζουν το ρόλο που διαδραματίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, θα θέλαμε να επισημάνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι δεν διστάζουμε και δεν φοβόμαστε στα δύσκολα να μπούμε μπροστά.
typosthes.gr-Oikonomia