Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για την αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας

Η Αυτοματοποίηση της Παραγωγικής Διαδικασίας με στόχο τη μείωση του κόστος και την αύξηση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, ήταν το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Διοικήσεως Παραγωγής Προϊόντων & Υπηρεσιών (ΕΙΔΙΠ) του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ, η οποία διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Πέμπτη 7 Απριλίου 2016, σε αίθουσα γνωστού Ξενοδοχείου.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη κ. Γιώργος Τσίκουλας στο χαιρετισμό του προς το πολυπληθές ακροατήριο, το ενημέρωσε για τη δράση της ΕΕΔΕ και του ΕΙΔΙΠ και αναφέρθηκε στην διαπιστωμένη πραγματικότητα ότι τελικά η αυτοματοποίηση αυξάνει την απασχόληση (παρά την εντύπωση για το αντίθετο), συμβάλλοντας στην δημιουργία υγιών επιχειρήσεων που παράγουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα. Ο κ. Απόστολος Αιγυπτιάδης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ, με τη σειρά του αναφέρθηκε στα βασικά «άξονες δράσης» της ΕΕΔΕ που είναι η μελέτη και η διάδοση του επιστημονικού management και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα εφαρμόζοντας τις τεχνικές αυτές και εκπαιδεύοντας τα στελέχη τους και πως όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.

Στη εναρκτήρια ομιλία του ο Διευθυντής Τεκμηρίωσης και Μελετών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Χρήστος Γεωργίου τόνισε ότι στην Ελλάδα συνεχίζουμε, ακόμη και σήμερα, να μη χρησιμοποιούμε, στην έκταση που χρειάζεται, την επιστημονική γνώση που υπάρχει γύρω μας, για να προάγουμε τη λειτουργία των οργανώσεών μας και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και αναφέρθηκε στη χρησιμότητα του έργου του ΣΒΒΕ «Cross Border Implementation of innovative cost cutting technologies» στο οποίο συμμετείχαν 8 φορείς και περισσότερες από 100 επιχειρήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Η Καθηγήτρια του ΑΠΘ και Ερευνητικός Εταίρος του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) κ. Ζωή Δουλγέρη και ο κ. Ιωάννης Μαριόλης, Ερευνητικός Εταίρος του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκαν στο ερευνητικό έργο «SaraFun» το οποίο γίνεται από το ΕΚΕΤΑ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για την κατασκευή και τον προγραμματισμό ενός φιλικού και έξυπνου ρομπότ για γραμμές συναρμολόγησης, το οποίο θα λειτουργεί δίπλα στον εργάτη, όχι σε περιφραγμένο χώρο και θα διδάσκεται από τον εργάτη.

Ο κ. Joerg Schmauder, Head of Country Management (n.s.m.) – International Sales της Trumpf Werkzeugmaschinen GmbH + Co. KG., παρουσίασε την Γερμανική εταιρία Trumpf, έναν γερμανικό όμιλο με 68 θυγατρικές και εργοστάσια σε 12 χώρες, με τζίρο 2,7 δις ευρώ, ο οποίος παράγει μηχανήματα και αυτοματισμούς για επεξεργασία φύλλων μετάλλου καθώς ηλεκτρονικά μηχανήματα και μηχανές laser. Αναφέρθηκε επίσης σε πραγματικά παραδείγματα εγκαταστάσεων αυτοματισμού σε μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης και ανέλυσε τα πολύπλευρα οφέλη των αυτοματισμών στην λειτουργία μίας επιχείρησης.

Δημήτρης Σαββίδης, Τεχνικός Διευθυντής της ΠΥΡΑΜΙΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΕΙΑ Α.Ε. και ομιλητής της εκδήλωσης, Αλέξανδρος Μπακατσέλος, Ντόρα Τόδη, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Γεώργιος Τσίκουλας, Πρόεδρος της Ομάδας Διοίκησης του Ελληνικού Ινστιτούτο Διοικήσεως Παραγωγής – Προϊόντων και Υπηρεσιών (ΕΙΔΙΠ) του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ, Απόστολος Αιγυπτιάδης, Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ, Γεώργιος Μητράκης, Δημοσιογράφος και συντονιστής της εκδήλωσης, Joerg Schmauder, ομιλητής της εκδήλωσης και Μαρίσα Σιγάλα, Προϊσταμένη των Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και ομιλήτρια της εκδήλωσης

Ο Τεχνικός Διευθυντής της ΠΥΡΑΜΙΣ Μεταλλουργία Α.Ε., κ. Δημήτρης Σαββίδης αφού  παρουσίασε την ελληνική εταιρία Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε., η οποία έχει δύο παραγωγικές μονάδες στην Λητή Θεσσαλονίκης και το Σταυροχώρι Κιλκίς καθώς και 9 θυγατρικές εταιρίες στο εξωτερικό, ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους η εταιρία αντιμετώπισε προβλήματα, εφαρμόζοντας λύσεις αυτοματισμού σε διάφορες φάσεις τις παραγωγής, αναφέρθηκε στα οφέλη της αυτοματοποίησης στο κόστος, στην ποιότητα και στην οργάνωση της εταιρίας και τόνισε την αύξηση του προσωπικού παράλληλα με την αυτοματοποίηση, λόγω της σημαντικής αύξησης της ανταγωνιστικότητας της εταιρίας.

Ο Μηχανολόγος Μηχανικός και Εκπρόσωπος της εταιρίας TΕΤΤΙΧ κ. Νίκος Μορένος μίλησε για τα ρομπότ γενικά και τις δυνατότητές τους και στη συνέχεια επικεντρώθηκε στα βιομηχανικά ρομπότ, παρουσιάζοντας πραγματικά παραδείγματα εγκαταστημένων ρομπότ σε διάφορες βιομηχανικές μονάδες. Έδωσε στατιστικά στοιχεία για την κατανομή των βιομηχανικών ρομπότ στον κόσμο και τους διάφορους βιομηχανικούς κλάδους καθώς και για τις προβλέψεις εξάπλωσής τους τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η Προϊσταμένη Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ κ. Μαρίζα Σιγάλα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα σπουδών του «Τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε.» της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα και περιέγραψε κάποιες από τις πτυχιακές εργασίες, κατοχυρώσεις ευρεσιτεχνιών και διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμούς των φοιτητών του τμήματος. Αναφέρθηκε επίσης στα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Σχολή με τίτλους: «Αυτοματισμός Παραγωγής και Υπηρεσιών», και – σε συνεργασία με το Kingston University of London – «Προηγμένα Βιομηχανικά Συστήματα», τονίζοντας ότι σκοπός των παραπάνω τμημάτων είναι η σύνδεση αγοράς με την εκπαίδευση και η εφαρμογή των αναγκών της αγοράς στην εκπαίδευση καθώς και η κατάρτιση ικανών στελεχών για την θέση των υπεύθυνων βιομηχανικής παραγωγής στις επιχειρήσεις.

Τις εργασίες της εκδήλωσης καθώς και τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο Δημοσιογράφος κ. Γιώργος Μητράκης, χορηγοί δε της εκδήλωσης ήταν οι εταιρίες: ATHENTIS, BIG BIG TOOLS, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ & ΚΟΠΗ, KLEEMANN, ΜΕΚ Κ. ΚΟΥΤΣΕΡΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ ΚΟΛΛΕΣ – ΡΗΤΙΝΕΣ – ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ – ΤΡΙΒΕΙΑ ΑΕΡΟΣ, ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ GRINDING + POLISHING MATERIALS, PYRAMIS, SKF ΒΥΡΩΝ και χορηγοί επικοινωνίας το ΚΑ-BUSINESS.GR και η VORIA.GR

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: