«Έχουμε φοιτητές στην αίθουσα ή μόνο φοιτήτριες; Κάποιοι περίμεναν να δουν τζιχαντιστές». Ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Σκαλτής, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει όσα ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα για τη λειτουργία της «Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών» (ΕΚΜΣ), υποδέχεται τους πρωτοετείς φοιτητές του νέου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών (ΠΜΣ), ευχόμενος ένα καλό ταξίδι στην ακαδημαϊκή τους πορεία.
Τριάντα άτομα ήταν ο επιστημονικός περιορισμός για την πιλοτική λειτουργία της κατεύθυνσης, στην οποία διεκδίκησαν εισαγωγή 2.800 υποψήφιοι. Από τους 30 φοιτητές και φοιτήτριες, οι 29 είναι χριστιανοί και επέλεξαν το τμήμα, τόσο για τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης, που έκριναν ότι προσφέρει, όσο για λόγους που σχετίζονται με την αγάπη για τις γλώσσες και τη μελέτη των πολιτισμών και θρησκειών.
«Μου αρέσει πάρα πολύ να μαθαίνω γλώσσες. Από μικρή έχω αυτό το όνειρο, να ασχοληθώ με τις γλώσσες. Όταν πρωτοείδα το τμήμα στο μηχανογραφικό, μου φάνηκε κάπως περίεργο, μουσουλμανικές σπουδές στη Θεολογική Σχολή, αλλά αποφάσισα να το δηλώσω. Το δήλωσα ως 3η επιλογή και είμαι πολύ ικανοποιημένη και χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ», δήλωσε η φοιτήτρια Αθανασία Αδάμογλου, διευκρινίζοντας ότι επιθυμία της είναι να διδάξει το Κοράνι σε μουσουλμάνους μαθητές της Θράκης.
«Όταν κάτι είναι καινούριο και πρωτοποριακό, πάντα υπάρχουν αντιδράσεις, πάντα κάποιοι θα προσπαθήσουν να το καπελώσουν και να πουν ότι προσπαθούν να καταστρέψουν την χριστιανοσύνη», ανέφερε η φοιτήτρια Μαρκέλλα Χεντιλάκη, με τη συμφοιτήτριά της Νίκη Χονδρογιάννη, να συμπληρώνει ότι «χρειάζεται να γίνει ένας διάλογος γύρω από τις θρησκείες, καθώς πρέπει να καταπολεμήσουμε την προκατάληψη που υπάρχει στην Ελλάδα για το Ισλάμ, αφού πολλοί θεωρούν ότι είναι κάτι πολύ κακό». Πρόσθεσε δε: «Είμαι ανοιχτός άνθρωπος, δε χρειάζεται να μπούμε σε κάποιο κουτί, ούτε του χριστιανισμού, ούτε κάποιας άλλης θρησκείας», πρόσθεσε.
Στην διεπιστημονικότητα του νέου προγράμματος σπουδών στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. Σκαλτσής, επισημαίνοντας ότι «αυτά τα 30 παιδιά που εισήχθησαν φέτος, θα πάρουν πάρα πολλά πράγματα [...] Κάποιοι από αυτούς θα διδάξουν στα δημόσια σχολεία της Θράκης το Ισλάμ και κάποιοι άλλοι θα αποτελέσουν δεξαμενή για τη στελέχωση κάποιων φορέων και οργανισμών», σημείωσε.
«Περιμένουμε να βγάλουμε τους πρώτους ειδήμονες στη μελέτη του Ισλάμ και θα συνεχίσουμε, προσβλέποντας σε ένα διάλογο μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών του κόσμου», δήλωσε η επίκουρος καθηγήτρια του τμήματος Θεολογίας, Αγγελική Ζιάκα, επισημαίνοντας ότι η λειτουργία της νέας κατεύθυνσης σπουδών συνιστά ένα επιστημονικό εγχείρημα που δεν υπήρξε ξανά στην Ελλάδα, εκφράζοντας την άποψη ότι υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα «δηλώσεις συκοφαντικές, που φόβισαν τον κόσμο και τον αποπροσανατόλισαν».
Το πρώτο εξάμηνο, για τους 30 φοιτητές και φοιτήτριες, ξεκινά με μαθήματα για την Ισλαµική Ιστορία και Θεολογία, το Κοράνιο και Ερµηνείες του, την Εισαγωγή στις Αβρααµικές Θρησκείες και Κοινωνίες στη Μέση Ανατολή, καθώς και γλωσσικά μαθήματα (αραβικά, ελληνικά, αγγλικά).
typosthes.gr-topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ