Θεσσαλονίκη: Ευρωμεσογειακό συνέδριο δικαστικών επιμελητών στην πόλη

Συνέδριο δικαστικών επιμελητών Ευρωμεσογειακών χωρών πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή δικαστικών επιμελητών από όλη την Ελλάδα αλλά και από Αλγερία, Κύπρο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Αλβανία Βουλγαρία και Τυνησία.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου -που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη- συζητήθηκαν τρία κύρια θέματα και ειδικότερα οι διαπιστωτικές πράξεις, η είσπραξη απαιτήσεων αλλά και η κοινωνική υπόσταση του δικαστικού επιμελητή, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα δικαιακά συστήματα των χωρών.

«Είναι τιμή και χαρά για την πόλη μας που διοργανώνεται εδώ το Ευρωμεσογειακό Συνέδριο», δήλωσε στον Τ.Θ. ο πρόεδρος του Σωματείου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Γιάννης, ευχαριστώντας όλους τους συνέδρους για την παρουσία τους.  

Ο πρόεδρος του Σωματείου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Γιάννης, η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δικαστικών Επιμελητών κ. Francoise Andrieux και ο πρόεδρος Δικαστικών Επιμελητών Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κ.  Γεώργιος Μήτσης

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δικαστικών Επιμελητών

H πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δικαστικών Επιμελητών, με έδρα το Παρίσι, κ. Francoise Andrieux, σημείωσε, μιλώντας στον Τ.Θ. , ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου γίνεται μια προσπάθεια μελέτης των διαφορετικών συστημάτων λειτουργίας της δικαιοσύνης στο κομμάτι που αφορά τον δικαστικό επιμελητή και την εκτέλεση. «Προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα διαφορετικά σημεία για να αμβλύνουμε τις διαφορές ώστε να αποδώσουμε μια δικαιοσύνη κοινή, ευρωπαϊκή», σημείωσε.

Η ίδια εντόπισε δυο βασικά σημεία: Το ένα αφορά την εκπαίδευση και το γενικότερο εκπαιδευτικό σύστημα για να γίνει κάποιος Δικαστικός Επιμελητής. Πλέον, και στην Ελλάδα, δικαστικός Επιμελητής μπορεί να γίνεται μόνο πτυχιούχος νομικής. Αυτό είναι μια αλλαγή που προσεγγίζει το κοινό σύστημα, τονίζει η κ. Andrieux. Η συζήτηση αφορούσε επίσης την ύλη με την οποία ασχολείται ένας δικαστικός επιμελητής και τις διαφορές που υπάρχουν από χώρα σε χώρα.

Ο ρόλος του δικαστικού επιμελητή

Ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης και εκπρόσωπος του Μαρόκου κ. Αziz Fοukani, από την πλευρά του, ερωτηθείς από τον Τ.Θ. για την εικόνα που αποκόμισε από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν τόσο στο πλαίσιο του συνεδρίου όσο και κατά την προχθεσινή ημέρα, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε γραφεία Ελλήνων δικαστικών επιμελητών, σημείωσε ότι η εντύπωση ήταν «εξαιρετική».

«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και ευχαριστώ τους δικαστικούς επιμελητές, το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου δικαστικών επιμελητών στη Θεσσαλονίκη για την πρόσκλησή τους αλλά και για την μεγάλη ευγένεια στην υποδοχή και στη φιλοξενία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, έχοντας πλήρη συνείδηση της σημερινής πραγματικότητας, λόγω και της οικονομικής κρίσης, αυτό που διαπίστωσε είναι ότι έχουν κατανοήσει οι Έλληνες συνάδελφοι τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και προσπαθούν να φέρουν μια ισορροπία στις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ οφειλετών και δανειστών.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι και στην Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες χώρες, ο δικαστικός επιμελητής παίζει σημαντικό ρόλο, όχι σαν μέσο εκτέλεσης, αλλά σαν ένα μέλος του νομικού κόσμου και προσπαθεί να ισορροπήσει τις κοινωνικές συγκρούσεις. 

«Βασική συνταγματική επιταγή, έτσι κι αλλιώς, όσον αφορά το κομμάτι της εκτέλεσης είναι ο σεβασμός των μερών και βέβαια σε όλα τα δικαιακά συστήματα προσπαθεί πάντα ο νόμος να δώσει το δικαίωμα να αποκτήσει την ισχύ, την εξουσία ο δικαστικός επιμελητής ώστε να μπορέσει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του δανειστή, αλλά ισορροπώντας τις κοινωνικές σχέσεις και σεβόμενος τον οφειλέτη. Και αυτό είναι μια κατάσταση που και το σημερινό συνέδριο προσπαθεί να ενδυναμώσει, ώστε να αμβλυνθούν οι κοινωνικές αντιθέσεις και συγκρούσεις», τόνισε ο κ. Fοukani.

Σχετικά με τις διαπιστωτικές πράξεις

Σε ότι αφορά τις διαπιστωτικές πράξεις, είναι κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου.

«Ενώ σε όλες σχεδόν τις άλλες χώρες της Μεσογείου μπορούν να γίνονται, στην Ελλάδα ακόμη δεν γίνονται και είναι απορίας άξιον», επισημαίνει ο πρόεδρος Δικαστικών Επιμελητών Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κ.  Γεώργιος Μήτσης.

«Συγκρίνουμε δραστηριότητες δικαστικών επιμελητών που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Παρατηρούμε ότι πολλές από τις αρμοδιότητες που έχουν οι δικαστικοί επιμελητές των άλλων χωρών δεν τις έχουμε στην Ελλάδα. […] Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτές οι δραστηριότητες, όπως οι διαπιστωτικές πράξεις ή η εξωδικαστική είσπραξη απαιτήσεων θα είναι γεγονός και εδώ, αν όχι αύριο, μεθαύριο», σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, κ. Ευθύμιος Πρεκετές.

«Οι διαπιστωτικές πράξεις είναι ένα πάγιο αίτημα του κλάδου προς διεκδίκηση σαν νέα εργασιακή ύλη και πιστεύουμε ότι θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα που θα τα χρησιμοποιήσουμε για να διεκδικήσουμε αυτές τις νέες πηγές δουλειάς», σημείωσε ο κ. Δημήτρης Τσιτσώνης, πρόεδρος Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείου Λάρισας και Δυτικής Μακεδονίας και Ταμίας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα σταλούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ να σημειωθεί ότι παρών στο συνέδριο ήταν ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου, ο κ. Παπαγεωργίου. «Ελπίζουμε ότι ως δικαστής θα αντιληφθεί αυτό που λέμε και θα βοηθήσει και ο ίδιος προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Μήτσης. 

Όπως εξηγεί ο κ. Χρήστος Μιχαλόπουλος, πρόεδρος των Δικαστικών Επιμελητών του Εφετείου Θράκης, διαπιστωτικές πράξεις είναι μια λειτουργία με την οποία ένα όργανο θεσμοθετημένο της πολιτείας, έχοντας αρχές και αξία μπορεί να αποδώσει μια πράξη, ένα γεγονός, εγγράφως, το οποίο μπορεί να πιστοποιηθεί επισήμως και να χρησιμοποιηθεί  σε ένα δικαστήριο. Να βοηθήσει στην επίλυση –μέσω δικαστηρίου-  μιας διαφοράς κάποιων διαδίκων.

Ο ίδιος μιλώντας στον Τ.Θ. στάθηκε ιδιαίτερα στην κοινωνική ανάγκη της ύπαρξης του δικαστικού Επιμελητή.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο έγινε στη μνήμη του Αβραάμ Πάσσογλου, του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, ύστερα από πρόταση του προέδρου του Σωματείου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείου Θεσσαλονίκης κ. Ν. Γιάννη.

Στο πλαίσιο της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη, οι σύνεδροι από τις χώρες της Μεσογείου ξεναγήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Θεσσαλονίκης αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ο κλάδος ενάντια στο ασφαλιστικό

Οι δικαστικοί επιμελητές, που μαζί με δικηγόρους και συμβολαιογράφους, πραγματοποιούν εδώ και τέσσερις περίπου μήνες αποχή, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό, τονίζουν ότι εάν εφαρμοστούν αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα φέρουν σε αδιέξοδο τον κλάδο.

«Περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να υπάρξει, όχι μόνο για τους δικαστικούς επιμελητές, αλλά για δικηγόρους, συμβολαιογράφους και για όλους τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες», δήλωσε ο πρόεδρος Δικαστικών Επιμελητών Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κ.  Γεώργιος Μήτσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Τ.Θ. , στο περιθώριο του συνεδρίου.

«Βλέπουμε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φορολογικές εισφορές εάν κάποιος τις συναθροίσει, ενδέχεται να υπερβούν και το 70% του συνόλου της αμοιβής του ελεύθερου επαγγελματία. Που σημαίνει- αν συνυπολογίσουμε και σχετικά έξοδα- ότι ο δικαστικός επιμελητής και κάθε ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να επιβιώσει», εξηγεί ο ίδιος.  

«Είμαστε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις όπως και οι όμοροι κλάδοι των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων ενάντια σε αυτό το Ασφαλιστικό, το οποίο αν ψηφιστεί έτσι όπως έχει διαρρεύσει στη δημοσιότητα θα είναι η ταφόπλακα όχι μόνο των δικαστικών Επιμελητών αλλά και όλων των νομικών επαγγελμάτων και κατ΄ επέκταση όλων των ελευθέρων επαγγελματιών», αναφέρει ο Δημήτρης Τσιτσώνης, πρόεδρος Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείου Λάρισας και Δυτικής Μακεδονίας και Ταμίας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος.

Για μεγάλη κρίση στον κλάδο μίλησε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Γιάννης αναφέροντας ότι κάποιοι θέλουν να παραιτηθούν γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ασφαλιστικές εισφορές και στο φορολογικό. 

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: