Θεσσαλονίκη: «Η ΔΕΘ αποτυπώνει τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία»

Τον χάρτη των βασικών τάσεων κι εξελίξεων στην ελληνική οικονομία κι επιχειρηματικότητα αποτυπώνει η φετινή 81η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), με τις συμμετοχές των περισσότερων εκ των άνω των 1000 εκθετών να αναδεικνύουν τους κλάδους με ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική, αλλά και να μαρτυρούν εκείνους που έχουν δεχτεί πλήγμα από την κρίση της τελευταίας επταετίας.

Με capital controls και κλειστές τράπεζες πέρυσι, η ΔΕΘ αντιστάθηκε. Φέτος που η οικονομία δείχνει να ισορροπεί, αυτό αποτυπώνεται στην 81η διοργάνωση, σημειώνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, υπενθυμίζοντας ότι στην 80ή ΔΕΘ παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους περίπου 800 εκθέτες (έναντι άνω των 1000 φέτος).

Gazprom και Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι στη ΔΕΘ

Η φετινή επετειακή ΔΕΘ, που αναπτύσσεται σε εμβαδόν άνω των 50.000 τετραγωνικών (στεγασμένοι χώροι) κι εκτιμάται ότι θα προσελκύσει πάνω από 200.000 επισκέπτες αντανακλά και την ελληνική επιδίωξη για τη σύναψη διεθνών οικονομικών και επιχειρηματικών συμμαχιών: ως τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης, η Ρωσία θα φέρει στη Θεσσαλονίκη και στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ πάνω από 100 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και κολοσσοί όπως ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom και οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, που έχουν εκφράσει ισχυρό ενδιαφέρον για υπό εξέλιξη ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της ρωσικής συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί συνέδριο για θέματα επιχειρείν και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και βιομηχανικά και τουριστικά fora και workshop για τις μεταφορές και συγκοινωνίες.

Επιστροφή του Ιράν και της Κομισιόν

Ολόκληρο περίπτερο, το υπ΄ αριθμόν 4, καταλαμβάνει η εκθεσιακή συμμετοχή της Τουρκίας, ενώ μετά από πολλά χρόνια στη ΔΕΘ συμμετέχει το Ιράν, μια χώρα με τεράστια ενεργειακά αποθέματα, που εκτιμάται ότι μπορεί να παράγει 365 δισ. κυβικά αερίου ετησίως, γεγονός που μετά την άρση του εμπάργκο σε βάρος της αυξάνει κατακόρυφα τη σημασία της στη γεωπολιτική σκακιέρα, δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες και για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, μετά από απουσία ετών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστρέφει στην 81η ΔΕΘ, προκειμένου να παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμά της για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Μόνο το 10% των εκθετών προέρχονται από τον δημόσιο τομέα

Οι φετινές συμμετοχές στη ΔΕΘ εμφανίζουν δυναμικά χαρακτηριστικά, με τον ιδιωτικό τομέα να υπερισχύει σαφώς έναντι του δημόσιου, όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Ποζρικίδης. «Στην 81η ΔΕΘ συμμετέχουν 46 επιμελητήρια με ποικιλία εκθεμάτων και εκθετών, τα οποία καλύπτουν γεωγραφικά σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Η συμμετοχή του δημοσίου δεν ξεπερνά το 20% σε επίπεδο τετραγωνικών μέτρων και το 10% από άποψη αριθμού εκθετών» σημειώνει ο κ.Ποζρικίδης.

Μάλιστα, οι συμμετοχές των επιμελητηρίων Επαγγελματικό (ΕΕΘ) και Εμποροβιομηχανικό Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) καλύπτουν ολόκληρα περίπτερα: το μεν πρώτο στεγάζεται στο περίπτερο 8, φέρνοντας στη ΔΕΘ 80-90 επιχειρήσεις-μέλη του, το δε δεύτερο παρουσιάζει περίπου 60 συμμετοχές επιχειρήσεων στο περίπτερο 10, το οποίο μετονομάστηκε προσωρινά σε «100» για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΕΒΕΘ.

Τι δείχνουν για την πορεία επιμέρους κλάδων οι φετινές συμμετοχές

Ποιές τάσεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας αποτυπώνονται στη σύνθεση των επιχειρήσεων που εκθέτουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στους χώρους της φετινής ΔΕΘ; Απαντώντας στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Ποζρικίδης εξηγεί ότι η πολύ μικρή συμμετοχή επιχειρήσεων του κατασκευαστικού τομέα και των δομικών υλικών στην 81η ΔΕΘ αποτυπώνει την καθίζηση που υπέστη ο κλάδος στα χρόνια της κρίσης, η οποία γίνεται άλλωστε εμφανής και από τον πολύ χαμηλότερο αριθμό συμμετοχών στις κλαδικές εκθέσεις για τις κατασκευές, το μέγεθος των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά.

Αντίθετα, θετικές προοπτικές φαίνεται ότι διανοίγονται για τους κλάδους των τροφίμων-ποτών και τον πρωτογενή τομέα, για τα έπιπλα, την ενέργεια και την τεχνολογία, η συμμετοχή των οποίων στη ΔΕΘ είναι δυναμική, γεγονός που αποδεικνύει ότι παρά την κρίση οι συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες εξακολουθούν να «κινούνται», με ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση στη σύναψη συμφωνιών για εξαγωγές.

Το παράδοξο της ΔΕΘ

Πάντως, η ΔΕΘ-Ηelexpo εξακολουθεί κατά τον κ.Ποζρικίδη να παρουσιάζει και ένα σημαντικό παράδοξο. Ότι δηλαδή, ενώ παγκοσμίως η εκθεσιακή αγορά ακολουθεί κατά πόδας την πορεία του ΑΕΠ, η ΔΕΘ-Helexpo, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια «αντέγραφε» αυτή την τάση, φαίνεται ότι τα τελευταία έτη παρουσιάζει ανάπτυξη μεγαλύτερη αυτής του ελληνικού ΑΕΠ.
Η συνεισφορά της τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία είναι σημαντική. «Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αν η ΔΕΘ-Helexpo σταματούσε τη δραστηριότητά της, η πόλη της Θεσσαλονίκης συνολικά θα έχανε πάνω από μισό δισ. ευρώ (547,36 εκατ. ευρώ), περίπου το 2,8% του ΑΕΠ της» σημείωσε ο κ. Ποζρικίδης (σ.σ. με βάση την ίδια έρευνα, για κάθε αύξηση της ζήτησης για εκθεσιακό προϊόν κατά 1 ευρώ, το ΑΕΠ της τοπικής οικονομίας «ανεβαίνει» κατά 1,86 ευρώ). Κατά τον ίδιο, πέρα από το όφελος για την τοπική οικονομία, η λειτουργία της ΔΕΘ είναι σημαντική και για την εθνική, καθώς αν συνυπολογιστούν μόνο οι φόροι (πχ, ΦΠΑ) που εισρέουν στα δημόσια ταμεία τόσο από την ίδια την εκθεσιακή δραστηριότητα, όσο και από τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που εξυπηρετούν τους επισκέπτες των εκθέσεών της, γίνεται εμφανές το μέγεθος της οικονομικής συνεισφοράς της.

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: