Την ανάγκη συστηματικής και αποτελεσματικής συνεργασίας ανάμεσα στους ανθρώπους που είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τα προβλήματα που περιλαμβάνει η εκπαίδευση και αγωγή των Ατόμων με Αναπηρία και τους ανθρώπους της ακαδημαϊκής έρευνας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Τεχνών του πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Ιωάννης Αγαλιώτης.
Στόχος της ημερίδας, η οποία θα διεξαχθεί από τις 9.30-14.30, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, είναι να φέρει σε άμεση επαφή τους ανθρώπους που διαχειρίζονται τα ποικίλα προβλήματα της εκπαίδευσης και αποκατάστασης των Ατόμων με Αναπηρία και/ή Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στην καθημερινή πράξη, με τους ανθρώπους που διεξάγουν εφαρμοσμένη ακαδημαϊκή έρευνα για τη διαλεύκανση σχετικών επιστημονικών ζητημάτων.
«Οι μορφές των δυσκολιών αυξάνονται, πολλαπλασιάζονται, διαφοροποιούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Επομένως, όλοι εμείς που είμαστε ταγμένοι στην παροχή υπηρεσιών προς τα Άτομα με Αναπηρίες ή Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, πρέπει να δουλεύουμε με πολύ συστηματικό τρόπο και έχοντας στο μυαλό μας ότι πρέπει να βρίσκουμε τρόπους για να υπάρχει πολύ οργανωμένη και συστηματική και αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους της πράξης και τους ανθρώπους της ακαδημαϊκής έρευνας.
Δυστυχώς, για πολλούς και διάφορους λόγους, οι μαθητές που δυσκολεύονται πολύ να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις του σχολείου, αυξάνονται, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς, με γεωμετρική πρόοδο. Οι μορφές των δυσκολιών αυξάνονται, πολλαπλασιάζονται, διαφοροποιούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Επομένως είναι να αναγκαία πολύ οργανωμένη συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους της πράξης και τους ανθρώπους της ακαδημαϊκής έρευνας» τόνισε ο κ. Αγαλιώτης, σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9».
«Οι άνθρωποι της εκπαιδευτικής πράξης ρωτούν, οι άνθρωποι της ακαδημαϊκής έρευνας απαντούν», είναι ο τίτλος ημερίδας που διοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αύριο, Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και/ή Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.
«Το Τμήμα οργανώνει τα τελευταία χρόνια εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Σκεφτόμαστε πάντα διάφορους τρόπους για να φέρουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά τους ανθρώπους που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τα προβλήματα που περιλαμβάνει η εκπαίδευση, αγωγή και αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία από τη μία πλευρά και από την άλλη τους πανεπιστημιακούς ερευνητές» σημείωσε.
Τι θα περιλαμβάνει η ημερίδα
Φέτος, όπως διευκρίνισε, ζητήθηκε από το προσωπικό των μονάδων ειδικής αγωγής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και από γονείς, να στείλουν διάφορα ερωτήματα που πηγάζουν από τις εμπειρίες τους στην καθημερινή προσπάθεια να στηρίξουν τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρίες και ανάλογα με τη φύση του ερωτήματος, το ερευνητικό προσωπικό, οι καθηγητές, οι ειδικοί ερευνητές του τμήματός μας, αναλαμβάνουν να δώσουν κάποιες τεκμηριωμένες απαντήσεις που προκύπτουν μέσα από τη σύγχρονη ελληνική έρευνα και τις διεθνείς θέσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Η πρώτη συνεδρία της ημερίδας είναι αφιερωμένη στις απαντήσεις των ερωτημάτων, που ενδιαφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους κοινωνικούς λειτουργούς, γονείς και τα ίδια τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η δεύτερη συνεδρία περιλαμβάνει δραστηριότητες προσομοίωσης στην αναπηρία, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Σωματείο Φίλων ΑμΕΑ «Δράση για το Κάτι Άλλο», ώστε να βοηθηθούν άνθρωποι να καταλάβουν τι σημαίνει να είσαι ανάπηρος, πώς νιώθει κάποιος που έχει αναπηρία στην καθημερινή του ζωή. Θα υπάρξουν επίσης κάποιες δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για AμΕΑ, σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής ΜΟΥΣΕΣ και Zumba για ΑμΕΑ στο γυμναστήριο του πανεπιστημίου Μακεδονίας.
«Στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και στα δύο μεταπτυχιακά προγράμματα που έχει το Τμήμα και επικεντρώνονται στην ειδική αγωγή, περιλαμβάνεται πρακτική άσκηση των φοιτητών. Οι φοιτητές περνούν αρκετές ώρες στις μονάδες ειδικής αγωγής και υλοποιούν διάφορα προγράμματα που επιβλέπονται από το Τμήμα. Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό των μονάδων ειδικής αγωγής, οι οποίοι είναι πολύτιμοι συμπαραστάτες και αρωγοί μας, διευκολύνουν τις προσπάθειες του Τμήματος», ανέφερε ο κ. Αγαλιώτης.
typosthes.gr-topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ