Θεσσαλονίκη: Και πινακίδες θα αφαιρεί η δημοτική αστυνομία

Και πινακίδες θα αφαιρεί η Δημοτική Αστυνομία από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Το μέτρο πρόκειται, σύμφωνα με το σχεδιασμό, να αρχίσει να εφαρμόζεται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στις αρμοδιότητες του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε από την επανασύσταση της και μετά, λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Δεν το είχαμε αρχίσει μέχρι τώρα γιατί είχαμε πολλά εσωτερικά προβλήματα καθώς είναι λίγα τα άτομα που απασχολούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά στο typosthes.gr ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα δημόσιας τάξης του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Λευτέρης Κιοσέογλου.

Όπως τονίζει, για την εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει 3-4 άτομα να υπάρχουν καθημερινά μέσα στα γραφεία γιατί τις πινακίδες μόνο τις δίνουν ένστολοι. «Δεν μπορείς να βάλεις διοικητικό προσωπικό να τις επιστρέφει όταν περάσει το όριο της ποινής», όπως λέει.

Σημειώνει ακόμη ότι υπάρχει πρόβλημα με παράνομα σταθμευμένα οχήματα σε κεντρικούς δρόμους, όπως δείχνουν και τα μηνιαία στατιστικά της υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία οι κλήσεις δεν πέφτουν κάτω από τις 10.000 το μήνα.

Το μέτρο της αφαίρεσης πινακίδων αναμένεται να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις όπου τα οχήματα διπλοπαρκάρουν ή παρκάρουν σε ράμπες ΑμεΑ.

Οι έλεγχοι

«Πιάσαμε και άλλα κομμάτια της πόλης πέρα από τον αρχικό μας σχεδιασμό. Τώρα είμαστε στην Αγίου Δημητρίου, Δωδεκανήσου και θα ξεκινήσουμε πολύ σταθερά και τη Βενιζέλου γιατί υπάρχει πρόβλημα. Πάντα το μυαλό μας το έχουμε στο κυκλοφοριακό και γι αυτό κυρίως μας ενδιαφέρουν οι λεωφορειολωρίδες, να κινούνται τουλάχιστον τα λεωφορεία όσο γίνεται πιο γρήγορα», σημειώνει ακόμη ο κ. Κιοσέογλου αναφορικά με τους ελέγχους, επαναλαμβάνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού. «Με τα λίγα τα άτομα αυτά μπορούμε να κάνουμε, δεν υποσχεθήκαμε θαύματα», όπως αναφέρει.

Έλλειψη προσωπικού

Ειδικότερα, σήμερα στη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Θεσσαλονίκης απασχολούνται 67 άτομα από 180 προ κατάργησης και τη στιγμή που ο Οργανισμός εσωτερικής λειτουργίας προβλέπει 340 θέσεις περίπου.

Όπως αναφέρει ο κ. Κιοσέογλου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει στείλει έγγραφο προς το αρμόδιο υπουργείο ζητώντας κατ’ εξαίρεση προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία. Ωστόσο σημειώνει ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση.

Επίσης, αναφέρει ότι, σε ένα δεύτερο βαθμό κινητικότητας, περίπου 15 άτομα, πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, προβλέπεται να έρθουν στη δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης από άλλους δήμους, οι οποίοι δεν προχώρησαν σε δημιουργία δημοτικής αστυνομίας.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμη ότι τα έσοδα από τις κλήσεις θα ανακυκλώνονται στην Δημοτική Αστυνομία. «Κατηγορηθήκαμε ότι ο μηχανισμός της Δημοτικής Αστυνομίας και οι ελεγκτές είναι εισπρακτικός. Ο δήμαρχος έχει δηλώσει ότι τα έσοδα από τις κλήσεις του ΚΟΚ θα ανακυκλώνονται στη δημοτική αστυνομία. Σε πρώτη φάση θα πάνε στα αυτοκίνητα και τις μηχανές που χρειαζόμαστε, σε στολές κλπ.», δηλώνει χαρακτηριστικά.  

Πάντως ο κ. Κιοσέογλου τονίζει ότι η δημοτική αστυνομία είναι ένας θεσμός που «δεν μπορεί να μην τον έχει η πόλη», ευχόμενος παράλληλα να μπορέσει να ενδυναμωθεί στο μέλλον. 

Μ. Κουζούφη 

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: