Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν τον περασμένο Αύγουστο, μετά τον «σάλο» που προκλήθηκε με βίντεο από τελετές εξορκισμού, οι οποίες είδαν το «φως» της δημοσιότητας και ύστερα από αστυνομικό έλεγχο κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σε εξέλιξη θρησκευτική τελετή, με παρουσία περίπου 25 ατόμων, σε πρώην νυχτερινό κέντρο της ανατολικής Θεσσαλονίκης που είχε νοικιάσει ο “Άνθρωπος του Θεού”.
Ο 38χρονος επικεφαλής της «Εκκλησίας των Εθνών», Χαράλαμπος Τσακωνίδης και ο 25χρονος, Δημήτρης Παναπακίδης, ο οποίος παρουσιάστηκε ως προσωρινά υπεύθυνος, κρίθηκαν ένοχοι για τη λειτουργία ευκτηρίου οίκου, χωρίς την απαραίτητη εκ του νόμου άδεια λειτουργίας. Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών και πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ στον δεύτερο, ποινή φυλάκισης δύο μηνών και 15 ημερών, με το δικαστήριο να του αναγνωρίζει το ελαφρυντικό μετεφηβηκης ηλικίας. Οι ποινές και τον δύο κατηγορουμένων είναι με τριετή αναστολή και κατέθεσαν έφεση.
«Δεν κάναμε θρησκευτική τελετή αλλά… εργασίες με εθελοντές»
Οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν στις απολογίες τους πως στον χώρο δεν πραγματοποιούσαν κάποια θρησκευτική τελετή, αλλά τεχνικές εργασίες με εθελοντές που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν και για τις οποίες διέθεταν την απαιτούμενη άδεια. Παράλληλα, ισχυρίστηκαν ότι αφενός ο χώρος προορίζονταν για θρησκευτικές τελετές, αφετέρου δεν ήταν ακόμη έτοιμος για να λειτουργήσει.
«Πρόκειται περί παρεξηγήσεως και παρανόησης, γιατί οι αστυνομικοί θα μπέρδεψαν τα γραφεία της αστικής εταιρείας με τον χώρο θρησκευτικής μας λατρείας», ανέφερε στην αρχή της απολογία του ο Χάρης Τσακωνίδης.
Ο «Εξορκιστής» και επικεφαλής της “Συναγωγής Εκκλησίας Όλων των Εθνών Θεσσαλονίκης”, υποστήριξε ότι ήθελαν ανοίξουν έναν νόμιμο χώρο λατρείας και περίμεναν την σχετική άδεια του Υπουργείου, όμως από το 2019, λόγω της πανδημίας, απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις, οπότε ο χώρος δεν λειτουργούσε και γίνονταν μόνο τεχνικές εργασίες.
«Ήμουν στο σπίτι με τη σύζυγο και το δύο μηνών παιδί μου, όταν μου τηλεφώνησαν από την αστυνομία και μου είπαν ότι έγινε κάποιος έλεγχος στα γραφεία της εκκλησίας και, δήθεν, διαπιστώθηκε ότι κάναμε λειτουργία εκείνη την ημέρα. Δεν είναι αλήθεια. Ο χώρος είναι «εργοτάξιο» και τα παιδιά εθελοντές που βοηθούσαν στις εργασίες», είπε.
Ο 38χρονος υποστήριξε ότι οι εθελοντές πήγαιναν συχνά για να βοηθήσουν στις εργασίες, όμως τις πιο “βαριές” δουλειές τις αναλάμβαναν επαγγελματίες, επί πληρωμή. «Τα κορίτσια συνήθως δεν έπιαναν εργαλεία και τροχούς, τις τεχνικές δουλειές τις αναλαμβάναν τα αγόρια, τα κορίτσια ετοίμαζαν καφέ, βοηθούσαν στην καθαριότητα, απαντούσαν σε email. Υπήρχαν οικονομικά προβλήματα, επειδή για δύο χρόνια δε λειτουργούσε η εκκλησία μας, οπότε οι εργασίες γίνονταν σιγά σιγά», ανέφερε.
.
Πηγή: Protothema.gr