Θεσσαλονίκη: Μαθητές φτιάχνουν καινοτόμα ρομπότ!

   Δεν έχουν ακόμη τελειώσει το σχολείο κι όμως δημιουργούν ρομπότ, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν άτομα με τύφλωση να διαβάσουν ένα γραφικό ή μια εικόνα, να μετρήσουν τους παλμούς της καρδιάς ή να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού. Ο λόγος για τους μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από την Ελλάδα και τέσσερις χώρες του εξωτερικού, που χτες και σήμερα συμμετείχαν στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής στη Θεσσαλονίκη. Το Φεστιβάλ διοργάνωσε το Πειραματικό Γυμνάσιο στον δήμο Νεάπολης-Συκεών.

         Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Δρ Ελένη Μούζουρα, επισήμανε ότι στο αγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ συμμετείχαν 34 ομάδες παιδιών, με τουλάχιστον τρία μέλη έκαστη, από κάθε γωνιά της Ελλάδας: από διάφορες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη, Ραιδεστός, Λαγηνά, Χαλάστρα) μέχρι την Πελοπόννησο, από τη Λάρισα μέχρι τον Πειραιά, από την Ξάνθη, την Καβάλα, τις Σέρρες και την Ημαθία μέχρι την Κέρκυρα.

   Και ομάδες από το εξωτερικό στο πλαίσιο του Erasmus+

         Στο δε εκθεσιακό κομμάτι παρουσιάστηκαν 15 συμμετοχές από την Ελλάδα, αλλά και -μέσω τηλεδιάσκεψης- από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ρουμανία, Πολωνία και Τουρκία), στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. To Πειραματικό Γυμνάσιο Νεάπολης υλοποιεί, ως συντονιστής φορέας, πρόγραμμα με τίτλο «Our School, My Future- ESL Project», δηλαδή ένα δυναμικό πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής (σ.σ. της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου), μέσα από την προώθηση καλών πρακτικών όπως η ενασχόληση των μαθητών με τη ρομποτική.

         Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Νοέμβριο ιδρύθηκε από το Πειραματικό Γυμνάσιο του ΠΑΜΑΚ, σε συνεργασία με τις τέσσερις προαναφερθείσες χώρες, ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Ρομποτικής. Έτσι έλαβαν μέρος -μέσω τηλεδιάσκεψης- στο Φεστιβάλ και μαθητές από τις χώρες αυτές.

         «Δεν θέλαμε η διοργάνωσή μας να έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Έτσι, οι μαθητές δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τη συμμετοχή τους, ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα ό,τι υλικό θέλουν για να δημιουργήσουν το ρομπότ τους, από κολλητική ταινία μέχρι ροδάκια από παιδικά παιχνίδια. Επίσης, η διοργάνωση προσφέρει τρία επίπεδα δυσκολίας, ανεξαρτήτως της ηλικίας των συμμετεχόντων, γιατί π.χ., οι μαθητές ενός δημοτικού σχολείου μπορεί να είναι πιο προχωρημένοι από εκείνους ενός γυμνασίου. Έτσι, οι μαθητές εκπαιδεύονται και στη λήψη αποφάσεων, γιατί αν υπερεκτιμήσουν τον εαυτό τους, π.χ. ενδέχεται να χάσουν στο διαγωνιστικό κομμάτι της κατηγορίας που διάλεξαν, ενώ θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει την πρώτη θέση σε χαμηλότερη κατηγορία» εξηγεί η κα Μούζουρη.

         Κατά την ίδια, την ημέρα του διαγωνισμού τα παιδιά προετοιμάζονται χωρίς προπονητή, στον χώρο όπου γίνεται ο διαγωνισμός, ενώ τα ρομπότ τους καλούνται να εκτελέσουν εργασίες που δεν γνωρίζουν από πριν. Όλα έχουν ίσες ευκαιρίες -αφού κρίνονται, όπως λέει, τα ίδια και όχι η καθοδήγηση του προπονητή τους- και αξιολογούνται η επινοητικότητα και οι δεξιότητές τους.

   Μεγάλες ιδέες από μικρούς μαθητές

         Οι ιδέες που υποβλήθηκαν στο φετινό εκθεσιακό σκέλος του Φεστιβάλ από Έλληνες μαθητές ήταν ιδιαίτερα καινοτόμες. Δημιουργήθηκαν:

   -Ρομπότ που αναγνωρίζουν με αισθητήρα τους χρωματισμούς μιας εικόνας και στη συνέχεια τυπώνουν την πληροφορία σε σύστημα μπράιγ, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα ή απώλεια όρασης να διαβάσουν ένα γραφικό ή μία εικόνα.

   -Ρομπότ που βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, καθώς έχουν τη δυνατότητα λήψης φωνητικών εντολών για το συμμάζεμα αντικειμένων μέσα στο σπίτι.

   -«Έξυπνα» παλμόμετρα που μετρούν τους σφυγμούς μας.

   -Ρομπότ αυτόματοι πωλητές.

   -Ρομποτικοί plotters.

   -Ρομποτικοί βραχίονες που ακολουθούν τις κινήσεις του χεριού μας μέσω γαντιού με κατάλληλους αισθητήρες.

   -Ρομποτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια.

   -Ρομποτικά μηχανήματα διαχωρισμού αντικειμένων προς ανακύκλωση.

   -Ρομποτικές εφαρμογές οδικής ασφάλειας και αγροτικών καλλιεργειών.

   «Ξεκινήσαμε με δανεικά ρομπότ»

         «Όταν ξεκινήσαμε πριν από πέντε χρόνια δεν είχαμε χρήματα και αρχίσαμε με δανεικά ρομπότ. Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Αυτό να το έχουν υπόψη τους όσοι διστάζουν. Μπορείς να κάνεις σημαντικά πράγματα με λίγα μέσα» κατέληξε η κα Μούζουρη, σύμφωνα με την οποία σήμερα απονεμήθηκαν τα βραβεία στους μαθητές, τα οποία όμως δεν ήταν ένα, αλλά πολλά, αφού στόχος του φεστιβάλ δεν είναι ο ανταγωνισμός αλλά η δημιουργία και η ενθάρρυνση των μαθητών να ασχοληθούν με τη ρομποτική.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: