Φωτογραφία αρχείου
Περίπου 5.000 άτομα έχουν εκπαιδευτεί τους τελευταίους 18 μήνες στη Βόρεια Ελλάδα από τους διασώστες του ΕΚΑΒ στην επανεκκίνηση καρδιάς κάποιου που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή και έχουν λάβει πιστοποιημένη βεβαίωση, όπως τονίστηκε στη διάρκεια εκδηλώσεων που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το σημερινό εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς».
Στην πλατεία Αριστοτέλους συγκεντρώθηκαν, από τις 11 το πρωί, μαθητές δημοτικών σχολείων προκειμένου να εκπαιδευτούν σχετικά με την εξέχουσα σημασία της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και της χρήσης του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας και την επιβίωση των θυμάτων καρδιακής ανακοπής.
«Μαθαίνουμε στα παιδιά πώς μπορούν με απλές κινήσεις να σώσουν έναν άνθρωπο που έπαθε ανακοπή. Ο εγκέφαλος ζει μόνο από τρία έως πέντε λεπτά. Εμείς μπορούμε να τον διατηρήσουμε μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο και να πάρει μπρος η καρδιά» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διασώστρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Πατουκά.
Σύμφωνα με την κ. Πατουκά, η εκπαίδευση για την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση θα πρέπει να ξεκινάει από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και στη συνέχεια να επαναλαμβάνεται στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία στη διάρκεια της εκπαίδευσης να εξασκηθούν πάνω σε κούκλες και να μάθουν αναλυτικά όλα τα «βήματα» της ΚΑΡΠΑ, αλλά και να δουν από κοντά το εσωτερικό ενός ασθενοφόρου.
Σύμφωνα με στοιχεία, κάθε χρόνο περίπου 35.000 Ευρωπαίοι υφίστανται καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου και μπορεί να συμβεί οπουδήποτε: στο δρόμο, στη δουλειά, κατά τη διάρκεια άθλησης ή άλλης επίπονης δραστηριότητας.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των καρδιακών ανακοπών συμβαίνει στο σπίτι, όπου τα μέλη της οικογένειας που παρευρίσκονται έχουν την ευκαιρία να σώσουν τη ζωή του δικού τους ανθρώπου αρκεί να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.
Η εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους απλούς πολίτες αυξάνει την επιβίωση δύο έως τρεις φορές.
typosthes.gr-topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ