Θεσσαλονίκη: Μειωμένος ο προϋπολογισμός του δήμου – Σταθερά τα δημοτικά τέλη

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2016, ο οποίος διαμορφώνεται στο ύψος των 389,5 εκατ. ευρώ και εμφανίζεται μειωμένος κατά 15,99% σε σχέση με τον τρέχοντα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, παραδέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε «κάτω από πιεστικές και συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες«, ωστόσο υποστήριξε πως έχει μια κοινωνική διάσταση για την οποία «προσπαθήσαμε να μην επιβαρύνουμε τους πολίτες διατηρώντας σταθερά τα δημοτικά τέλη, ενώ συγχρόνως διαθέτουμε κονδύλια για να ανακουφίσουμε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

Ο κ.Μπουτάρης είπε πως για την καινούρια χρονιά ο προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε «να έχει αναπτυξιακή διάσταση, ωστόσο ελπίζουμε πως αυτή η διάσταση θα ανακτηθεί εν μέρει όταν θα ανοίξει το καινούριο ΕΣΠΑ».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιούλης Ρανέλλα, η οποία παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό υποστήριξε πως «δεν αυξάνουμε τα τέλη παρά τους μειωμένους πόρους γιατί αντιλαμβανόμαστε το οικονομικό αδιέξοδο των πολιτών. Διατηρούμε ταυτόχρονα τις διαδοχικές μειώσεις που εμείς επιφέραμε και συνολικά ανέρχονται στο ποσοστό του 20%. Στηρίζουμε τους πολίτες και ιδιαίτερα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, καταψήφισε τον προϋπολογισμό αναφέροντας πως «έχουμε καυτηριάσει την έλλειψη πλάνου της διοίκησης, ενώ στο ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων καυτηριάζουμε την απώλεια εσόδων λόγω αδυναμίας«. Παράλληλα, πρόσθεσε πως «ο Δήμος βαδίζει χωρίς μαξιλαράκι ασφαλείας, χωρίς ευελιξία και προσαρμοστικότητα».

Από την παράταξη «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη» ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Αβαρλής, κατηγόρησε την αντιδήμαρχο Οικονομικών για κοροϊδία και ψέμα «διότι προϋπολογίζουν για το 2016 ότι θα εισπράξουν από παρελθόντα έτη 123 εκατ. ευρώ, όταν οι ίδιοι παραδέχονται ότι κατά την τρέχουσα περίοδο εισέπραξαν μόνο 3,5 εκατ. ευρώ».

Ο δημοτικός σύμβουλος, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» υποστήριξε πως «σε ποσοστό 60% – 65% τα τακτικά έσοδα του Δήμου προέρχονται από τις τσέπες των δημοτών«, ενώ η Ελεάννα Ιωαννίδου από τις «Γειτονιές σε Δράση» δήλωσε πως «ανάμεσα από τις γραμμές του προϋπολογισμού βλέπουμε πολιτικές επιλογές».

Ο Γιώργος Ρακκάς από το «Μένουμε Θεσσαλονίκη» είπε ότι «η διοίκηση μέχρι σήμερα υλοποιούσε έργα βιτρίνας και τώρα είναι αναγκασμένη να καταρτίσει προϋπολογισμό αμηχανίας«, ενώ τον προϋπολογισμό καταψήφισε και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος από την παράταξη «Ελληνική Αυγή».

Ενδεικτικά, το Τεχνικό Πρόγραμμα περιορίζεται σε 13,2 εκατ. ευρώ από 26,6 εκατ. ευρώ που ήταν φέτος, ενώ αντίθετα οι δείκτες του προϋπολογισμού που αφορούν την κοινωνική πολιτική εμφανίζονται ενισχυμένοι κατά 10,4 εκατ. ευρώ. Περικοπές και στις δαπάνες που προβλέπονται για την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων σε ποσοστό 15,22%.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: