Πολύ λιγότερες σε σύγκριση με το 2009 είναι οι ημέρες που «χτυπούν κόκκινο» τα αιωρούμενα σωματίδια στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Έτσι, ενώ το 2009 είχαμε μέσα στο έτος 204 υπερβάσεις του ορίου (50mgr/m3), αυτές έπεσαν πέρσι στις 112.
Όλα αυτά συμβαίνουν σ” έναν από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, στον σταθμό Εγνατίας, ενώ το ίδιο καθοδικό διάγραμμα είχαν και οι μετρήσεις στον σταθμό Λαγκαδά, που βρίσκεται επίσης στο κέντρο της πόλης. Αντίθετα στον σταθμό Μαρτίου, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, υπήρξαν πέρσι μόλις 32 υπερβάσεις. Μείωση στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπήρξε και στις μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις του ορίου των PM2,5.
Κύριος λόγος της μείωσης των αιωρουμένων σωματιδίων αποτέλεσε η ελαχιστοποίηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, η ολοκλήρωση της τεχνολογίας των σύγχρονων αυτοκινήτων που εκπέμπουν λιγότερους ρύπους, αλλά και η κυκλοφοριακή παιδεία των οδηγών που πλέον αρκετοί, τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούν καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Όσον αφορά το όζον (Ο3) και έχοντας όριο συναγερμού στην ώρα τα 240μg/m3, υπήρξε πέρσι υπέρβαση του ορίου και στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες στον σταθμό Επταπυργίου (27,30 και 31 φορές αντίστοιχα), ενώ στον σταθμό της Τούμπας ξεπεράστηκε το όριο συναγερμού μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (28 και 29 φορές αντίστοιχα). Στο δε κέντρο της πόλης τα συγκεκριμένα όρια δεν ξεπεράστηκαν ούτε μία φορά!
Βάσει μελετών θα υπάρξει μεγάλη διαφορά μεταξύ της παρούσης φάσης με αυτήν της περιόδου 2041-2070, όπου αναμένονται μεγάλες συγκεντρώσεις όζοντος, λόγω της μεγάλης κλιματικής αλλαγής που θα συντελεστεί και αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στο χάρτη του περιβάλλοντος.
typosthes.gr-topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ