Και το Ταξίδι στο χρόνο μόλις ξεκίνησε στα Μετέωρα Πολίχνης του Δήμου Παύλου Μελά, με τα εγκαίνια της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο Μετεώρων, παρουσία πολιτών, Δημάρχου Παύλου Μελά και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το μεράκι, ο σεβασμός στο παρελθόν, ο πόνος για τον τόπο, η αγωνία για το άγνωστο αύριο, μετουσιώθηκε σε μια άρτια Έκθεση φωτογραφίας και σημαντική συλλογή από αυθεντικά αντικείμενα και κειμήλια λαϊκού βίου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΄΄ ΄Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος΄΄ και η Ένωση Πολιτών ΄΄Μετέωρα΄΄, με την υποστήριξη του Δήμου Παύλου Μελά, επιβεβαίωσαν μόλις λίγες ημέρες μετά το εξαιρετικό χριστουγεννιάτικο χωριό της Σύμπραξης των Μετεώρων, ότι σε κάποιες γειτονιές της πατρίδας, οι άνθρωποι δεν έχουν ξεχάσει να συνεργάζονται.
Κάθε κοινωνία θα πρέπει χωρίς φόβο να κοιτάξει μέσα της, να κοιτάξει πίσω και μέσα από τα λάθη, τις παραλείψεις αλλά και τις κατακτήσεις της, να κάνει πιο σίγουρα βήματα προς τα εμπρός. Αυτή όμως είναι η αξία τέτοιων εκθέσεων. Να λειτουργήσουν όχι ως απαρχαιωμένη αποθήκη ενός παρελθόντος που συγκινεί μόνο λίγους, αλλά να εκπαιδεύει και να οπλίζει τους πολίτες καλύτερα για το μέλλον.
Σε αυτό αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαδόπουλος Αντιπρόεδρος της Ένωσης και εμπνευστής της πρωτοβουλίας, στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα αυτής της προσπάθειας.
‘’Γιατί τίποτα δεν κατακτήθηκε εύκολα σε όσους πρωτοεγκαταστάθηκαν στο λόφο. Δόθηκε ένας μεγάλος, διαρκής αγώνας για τα βασικά αγαθά, για το νερό, το φαγητό, τη στέγη, το φως, για τους δρόμους’’.
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης συνεχάρη τους δύο συλλόγους και ανέφερε μεταξύ άλλων:
‘’Η γειτονιά των Μετεώρων αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της πόλης. Οι άνθρωποι της, παρά τις κακουχίες, μέσα από το πείσμα τους και το μεράκι τους, κατάφεραν να αναδείξουν τις γειτονιές ως πνεύμονες πολιτισμού, δύναμης συλλογικότητας, και δημιουργικότητας.
Η σημερινή έκθεση αποτελεί άλλη μια ζωντανή απόδειξη των παραπάνω ισχυρισμών. Παράλληλα φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που με το μεράκι τους, την προσωπική τους εργασία και το χρόνο τους, όχι μόνο μας ζωντανεύουν μνήμες, αλλά προβάλλουν συνεχώς τις αρετές της ανιδιοτέλειας και της αέναης προσφορά στο σύνολο. Συγχρόνως, αναμοχλεύει την κληρονομιά μας, και αναδεικνύει τη σημασία του λεγόμενου λαϊκού πολιτισμού. Μέσα από τις φωτογραφίες, τα καθημερινά αντικείμενα και τα κειμήλια, έχουμε μια σπάνια ευκαιρία να ρίξουμε μια πραγματική ματιά στην καθημερινότητα της εποχής και να ταξιδέψουμε λίγο πίσω στο χρόνο. Να δούμε το λόφο των Μετεώρων που απετέλεσε ιστορικό κόμβο: από πεδίο βολής του στρατού, σημείο αναφοράς στη διασκέδαση, αλλά και καταφύγιο χιλιάδων συμπολιτών μας που έβαλαν κάτω από ένα κεραμίδι τις ζωές τους και τα όνειρά τους.
Ως Δήμαρχος Παύλου Μελά αισθάνομαι σεβασμό και ιδιαίτερη τιμή για το έργο σας, που αποτελεί μια σπάνια κατάθεση αγάπης προς τον τόπο. Ως Διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά, θα παρέχουμε συνεχώς την αμέριστη στήριξη μας στις κοινωνίες των ανθρώπων που έχουν τη μαγική ικανότητα να παράγουν πολιτισμό σε καθημερινή βάση.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές, που παράγοντας λαϊκό πολιτισμό, συμβάλλουν στο να δημιουργείται μια ζώσα ιστορική μνήμη, που θα μπολιάζεται στην καθημερινότητά μας, αλλά και θα αποτελεί σκαλοπάτι δημιουργικής αναπαραγωγής και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές’’.
Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΄΄ ΄Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος΄΄ Μαρία Φραγκιαδάκη κάλεσε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τη σχολική κοινότητα της περιοχής, να επισκεφθούν την Έκθεση, καθώς οι διοργανωτές λειτούργησαν ως σκαπανείς της Ιστορίας και εξέφρασε την ευχή να επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια δρώμενα.
Το χώρο ευλόγησαν ο Εφημέριος Μποτίνης Δημήτριος από τον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Θεολόγου μαζί με τον ο Εφημέριο Ζόγκα Δημήτριο του Ι.Ν. Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Άνω Μετεώρων.
Ο πατέρας Μποτίνης συγκίνησε με τις αναφορές του στην πρώτη εκκλησία της περιοχής και τον πατέρα Σοφοκλή από την Πολίχνη καθώς και τις ανάγκες που οδήγησαν στο να δημιουργηθεί και δεύτερη Ενορία στα Μετέωρα.
Παρουσιαστής στην εκδήλωση ήταν ο Γαβριήλ Χατζηνόπουλος.
Τα εδέσματα ήταν προσφορά των Ζαχαροπλαστείων Βασίλης στην Πολίχνη και στη Νικόπολη.
Περιήγηση στην Έκθεση
Από την είσοδο στο χώρο της Έκθεσης και μέχρι το τέλος της περιήγησης ξυπνούν μνήμες…
Ο λόφος ανάμεσα στην Πολίχνη και στη Νεάπολη που ο στρατός χρησιμοποιούσε για ασκήσεις και βολές και έγινε προορισμός για όσους αναζητούσαν ένα κομμάτι γης, οι χτίστες, τα λαθραία, ο Νόμος της διανομής, η εσωτερική μετανάστευση από Σέρρες, Δράμα, Χαλκιδική και Κατερίνη, οι πρώτες οικογένειες από το Αδραμέρι, ο χάρτης του Στρατού που ορίζει την περιοχή των Μετεώρων ως Karatzin Lofos, το όνομα Μετέωρα από το εξοχικό κέντρο του Κυριάκου Καζαντζίδη, τα απαγορευμένα μαγαζιά, ο Γιαννίκος και ο σημαντικός δεσμός του τόπου με τη βιομηχανία της διασκέδασης, η επίσκεψη σε αυτά των μεγαλύτερων ονομάτων της μουσικής, του κινηματογράφου, της πολιτικής, της επιστήμης, του αθλητισμού, η Λαμπέτη, ο Ζαμπέτας, ο Πάνος Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη, ο Διονυσίου, η Μοσχολιού, η Καρέζη και ο Καζάκος, ο Πουλόπουλος, ο Πάριος, η Μαίρη Λίντα, η Σακελαρίου, ο Βοσκόπουλος, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ο Νταλάρας.
Το πόσιμο νερό από τις πηγές, τα ντεπόζιτα, το μικρό πηγάδι μέσα στον γκρίζο βράχο, ο δρόμος που χτίστηκε για να φτάνει και να οριστεί η έννοια της πλατείας, η μεριά της πλαγιάς με τα 13 περίπου σπίτια, του Ιωαννίδη, του Σίμου, του Ποτολιά, του Παπαδόπουλου, του Κουγιούλη, του Χασάπη, η πηγή που κάνανε μπάνιο τα πιτσιρίκια, το ασβεστοποιείο, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αναγέννηση, η ομάδα ποδοσφαίρου Αναγέννηση Μετεώρων και τα πολιτικά φρονήματα των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου, ο Εθνικός Μετεώρων, οι Πρόσκοποι, το πρώτο Δημοτικό σχολείο, ο πρώτος Ιερός Ναός της περιοχής, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που χτίστηκε με τη βοήθεια της Μητρόπολης, των εθελοντών κατοίκων και του συλλόγου Αναγέννηση, ο Ναός του Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Άνω Μετεώρων…
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 24 Ιανουαρίου τις παρακάτω ώρες:
09.00 – 13.00 (για όλες τις ημέρες) & 17.30 – 20.30 (πλην Τρίτης και Τετάρτης)
Επισκέψεις σχολείων, φορέων και συλλόγων θα γίνονται δεκτές κατόπιν επικοινωνίας.
typosthes.gr-topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ