Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Ένα άγαλμα της Βασίλισσας Όλγας, συζύγου του βασιλιά Γεώργιου του Α’, θα στηθεί τις επόμενες μέρες στην πόλη μας επί της ομώνυμης οδού . Πρόκειται για μια δωρεά της Πανρωσικής Στρατιωτικής-Ιστορικής Ένωσης με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για το έτος Ελλάδας – Ρωσίας που έχει ανακηρυχθεί το 2016 και στο πλαίσιο της φετινής Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στις 10 Σεπτέμβρη.
Προηγουμένως όμως το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 29 Αυγούστου και ώρα 16.00 στο Δημαρχιακό Μέγαρο (αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου). Συγκεκριμένα θα συζητηθεί η έγκριση χωροθέτησης μνημείου Βασιλίσσης Όλγας σε κοινόχρηστο χώρο επί της οδού Βασ. Όλγας 20 και συγκρότηση Επιτροπής Κρίσης και Παραλαβής του μνημείου.
Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση «η Πανρωσική Στρατιωτική-Ιστορική Ένωση χρηματοδότησε τη φιλοτέχνηση του αγάλματος της Βασιλίσσης Όλγας Κωνσταντίνοβνα και με το α) σχετικό αίτημά της γνωστοποίησε την πρόθεσή της να δωρίσει στο Δήμο μας το άγαλμα στο Δήμο μας, ώστε να τοποθετηθεί στην οδό Β. Όλγας».
Η αποδοχή της δωρεάς του αγάλματος εγκρίθηκε με τη σχετική Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και για την ολοκλήρωσή της θα συνυπογραφεί Σύμφωνο μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του δωρητή.
Η αρμόδια υπηρεσία του δήμου προτείνει ως χώρο υποδοχής τον κοινόχρηστο χώρο που βρίσκεται στην οδό Βασ. Όλγας, αριθμός 20, και είναι κοντινός με τον περιβάλλοντα χώρο του διατηρητέου κτιρίου του πρώην Ιταλικού Προξενείου.
Εκεί υπάρχει κοινόχρηστος χώρος που αποτελεί διεύρυνση του πεζοδρομίου στο μέγεθος μικρής πλατείας στην οποία σήμερα βρίσκονται παγκάκια και ψηλά δένδρα. Και επειδή ο χώρος συνορεύει με το διατηρητέο μνημείο του πρώην Ιταλικού Προξενείου έχει ζητηθεί και η άποψη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας.
Να αναφέρουμε ότι για την παραλαβή του μνημείου απαιτείται η σύσταση Επιτροπής Κρίσης και Παραλαβής Καλλιτεχνικού Έργου, στην οποία θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι του Δήμου και δύο εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος.
Για την Βασίλισσα Όλγα
Η Όλγα Κονσταντίνοβνα της Ρωσίας (στα Ρώσικα: Ольга Константиновна Романова και στα Ελληνικά: Όλγα της Ελλάδας), Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας κι έπειτα, μέσω του γάμου της, Βασίλισσα των Ελλήνων και Πριγκίπισσα της Δανίας, γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1851 (22 Αυγούστου, σύμφωνα με το Ιουλιανό Ημερολόγιο) στο Παλάτι του Παβλόφσκ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Πέθανε στις 18 Ιουνίου 1926 στην Ρώμη της Ιταλίας. Ήταν μέλος της Δυναστείας των Ρομανόφ, Βασίλισσα της Ελλάδας (μεταξύ του 1867 και του 1913) και Αντιβασίλισσα της χώρας αυτής (από τις 18 Νοεμβρίου ως τις 11 Δεκεμβρίου 1920).
Γνώρισε τον βασιλιά Γεώργιο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Ρωσία. Τότε η Όλγα είχε μόλις μπει στην εφηβεία (σε άλλες πηγές λέγεται πως ήταν 12 και σε άλλες 14 ετών). Ο βασιλιάς Γεώργιος τη νυμφεύθηκε δύο χρόνια αργότερα στην Αγία Πετρούπολη. Έτσι η Όλγα έγινε βασίλισσα των Ελλήνων.
Όταν δολοφονήθηκε ο βασιλιάς Γεώργιος επέστρεψε στη Ρωσία. Λίγα χρόνια μετά μετέβη στην Ελβετία και το 1920 ξαναγύρισε στην Ελλάδα για να ξαναφύγει οριστικά πια το 1924, στην εξορία.
Η Βασίλισσα Όλγα ασχολήθηκε αρκετά με φιλανθρωπικά έργα. Σε πρωτοβουλία της οφείλεται η δημιουργία του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός στο κέντρο της Αθήνας, όπως και του Ρωσικού Νοσοκομείου στον Πειραιά.
Η ελληνική βασιλική οικογένεια στη διάρκεια ταξιδιού του Μέγα Δούκα Παύλου Αλεξάντροβιτς της Ρωσίας στην Αθήνα, στα τέλη της δεκαετίας του 1880. Στην φωτογραφία, είναι ορατοί, από αριστερά προς τα δεξιά, ο πρίγκιπας Νικόλαος, η πριγκίπισσα Μαρία (καθισμένη στο έδαφος), η βασίλισσα Όλγα, ο διάδοχος Κωνσταντίνος (όρθιος στο μέσον), ο Μέγας Δούκας Παύλος Αλεξάντροβιτς (με έναν μικρό σκύλο στα γόνατά του), η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ και ο πρίγκιπας Γεώργιος.
typosthes.gr-topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ