Θεσσαλονίκη: Οι Γιατροί του Κόσμου εμβολιάζουν προσφυγόπουλα στα Διαβατά

Ο Άχμεντ περιμένει υπομονετικά μαζί με τη μητέρα του και τον αδελφό του στο τέλος μιας μεγάλης ουράς, στην απόληξη της οποίας μία παιδίατρος υποδέχεται με χαμόγελο τα μικρά προσφυγόπουλα που προσέρχονται προκειμένου να εμβολιαστούν.

Ο μικρός Σύρος είναι ένα από τα συνολικά 380 παιδιά στη δομή φιλοξενίας των Διαβατών που αναμένεται να προσέλθουν -καθ” όλη τη διάρκεια της δράσης- στη μεγάλη αίθουσα απέναντι από το ιατρείο των «Γιατρών του Κόσμου», όπου τα υποδέχονται το ιατρικό προσωπικό και μέλη της οργάνωσης προκειμένου να τα εμβολιάσουν για την ηπατίτιδα Α’.

Όταν φτάνει η σειρά του Άχμεντ να εμβολιαστεί, η μητέρα του τον κρατά τρυφερά από το χέρι και τού λέει να είναι γενναίος. «Ξέρει ότι μετά το εμβόλιο τον περιμένει η ανταμοιβή του και παρόλο που φοβάται, σφίγγει τα δόντια» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεαρή Ιχσάν, η οποία ξεκίνησε πριν από οχτώ και πλέον μήνες το μακρύ ταξίδι από το Χαλέπι της Συρίας για «όποια χώρα της Ευρώπης μας δεχθεί», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Η ανταμοιβή για τον μικρό Άχμεντ και τα υπόλοιπα προσφυγόπουλα είναι ένα αυτοκόλλητο με κάποιον από τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών κι ένα γλειφιτζούρι, που τους κάνει να ξεχνούν μεμιάς την πικρή «γεύση» του τσιμπήματος από τη βελόνα.

«Κάναμε έναν εμβολιασμό τον Ιούλιο για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά και σήμερα εμβολιάζουμε τα παιδιά, ηλικίας 1-13 ετών, για ηπατίτιδα Α’» εξηγεί η συντονίστρια των «Γιατρών του Κόσμου» στα Διαβατά, το Ωραιόκαστρο και την «Ελπίδα», Κορίνα Κάνιστρα, ενώ η παιδίατρος Αγγελική Κοσματοπούλου επισημαίνει πως όχι απλώς δεν υπάρχει διστακτικότητα από την πλευρά των γονιών, αλλά «σπρώχνονται»- όπως περιπαικτικά λέει- για το ποιος θα πρωτοεμβολιαστεί!

«Οι γονείς των προσφυγόπουλων θέλουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν, όπως όλοι οι γονείς. Τα παιδιά αυτά έχουν πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη. Οι γονείς ήταν ιδιαίτερα συνεπείς με τους εμβολιασμούς στη χώρα τους, κάποια ωστόσο έχουν σίγουρα χάσει κάποια εμβόλια λόγω της μετακίνησης και του πολέμου και είμαστε σίγουροι ότι θα καλυφθούν τα όποια κενά» τονίζει η κ. Κάνιστρα κι εξηγεί πως μετά τον εμβολιασμό παρέχεται στους γονείς ένα διεθνές βιβλιάριο εμβολιασμών, προκειμένου να το πάρουν μαζί τους, όποιος κι αν είναι ο τελικός τους προορισμός.

Η δράση αυτή των «Γιατρών του Κόσμου» θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί και σε άλλα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων ανά την ελληνική επικράτεια. «Αυτό είναι μόνο η αρχή και το πλάνο μας είναι να προσφέρουμε ό,τι είναι καλύτερο για την υγεία των παιδιών ενόψει και της ένταξής τους στο εκπαιδευτικό σύστημα» επισημαίνει η κ. Κάνιστρα.

Ταυτόχρονα με την εμβολιαστική δράση στα Διαβατά, σε εξέλιξη βρίσκεται ανάλογη δράση (με το εξαδύναμο εμβόλιο) στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: