Θεσσαλονίκη: Πρόγραμμα άθλησης για όλους – Από γιόγκα και πιλάτες μέχρι χορό!

Ο Δήμος Παύλου Μελά προσφέρει στους πολίτες για την περίοδο 2016 – 2017, τη δυνατότητα  να γυμναστούν σε 23 διαφορετικά Προγράμματα Άθλησης για Όλους, ανήλικους, ενήλικες, αθλούμενους της Γ΄ ηλικίας, Α.με.Α., αλλά και για τις ειδικές κατηγορίες, εξασφαλίζοντας συνολικά 28 αθλητικούς χώρους σε όλες τις δημοτικές κοινότητες (10 σε Σταυρούπολη, 12 στην Πολίχνη και 5 στην Ευκαρπία) καθώς και τμήμα για υποψηφίους Στρατιωτικών Σχολών και Τ.Ε.Φ.Α.Α. στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων.

Η Διεύθυνση Υποστήριξης & Ανάπτυξης της Καθημερινότητας των Κοινωνικών Ομάδων και το Τμήμα Αθλητισμού – Πολιτισμού, ανακοίνωσαν την ελκυστική οικονομική πολιτική, που περιλαμβάνει εγγραφή με 5 ευρώ, δίμηνη συνδρομή 20 ευρώ πλην του τένις που τιμάται στα 30 ευρώ και των υποψηφίων για τις Σχολές στα 50 ευρώ.

Για τις ειδικές κατηγορίες αποφασίστηκαν εκπτώσεις 50 %, ενώ δωρεάν είναι η συμμετοχή για τη Γ΄ ηλικία, τα ΑμεΑ, τα προστατευόμενα μέλη (εισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ) και τις ειδικές κατηγορίες ασθενών με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω.

Οι αθλούμενοι καλούνται να μάθουν τις βασικές δεξιότητες και να εκπαιδευτούν στο άθλημα που θα επιλέξουν, τους χορούς ή τη Μουσικοκινητική Αγωγή, να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και με τη θεραπευτική γυμναστική να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών.

Στη φετινή περίοδο λειτουργούν τα εξής τμήματα:


Μουσικοκινητική, Παιδαγωγικό παιχνίδι, Ρυθμική, Μπαλέτο, Μοντέρνος χορός, Παραδοσιακοί χοροί , Ενόργανη, Ping – Pong, Tennis, Tae Kwon Do, Zumba, Kids Aerobic, Pilates, Aerobic, Yoga , Ορθοσωμική, Θεραπευτική Γυμναστική, ποδόσφαιρο σάλας, Μπάσκετ, Μυϊκή ενδυνάμωση, Τμήματα για την τρίτη ηλικία, Τμήμα ΑμεΑ και πρόγραμμα για υποψηφίους στρατιωτικών σχολών & ΤΕΦΑΑ

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης ενημερώθηκε για την οικονομική πολιτική των προγραμμάτων και τους χώρους άθλησης από τον Εντεταλμένο σε θέματα αθλητισμού Δημήτρη Λαλέ, τον Διευθυντή Υποστήριξης και Ανάπτυξης της Καθημερινότητας των Κοινωνικών Ομάδων Στάθη Αναστασιάδη και τον Προϊστάμενο Αθλητισμού Τριαντάφυλλο Κουρούκλα και επανέλαβε ότι ο μαζικός αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα για τους πολίτες.

Τι είναι τα Προγράμματα Άθλησης για όλους

(Πηγές: Αθανάσιος Κουστέλιος, Καθηγητής Οργάνωσης – Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)

Εισαγωγή

Η άσκηση με τη συστηματική καθοδήγηση της αποτελεί ουσιαστική κοινωνική επένδυση καθώς βελτιώνει την ποιότητα ζωής, τα επίπεδα υγείας και παραγωγικότητας των πολιτών, συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων, ενισχύει την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και βοηθά θετικά σε μία καλύτερη επαφή των ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον μέσα από δραστηριότητες αναψυχής.

H ελληνική πολιτεία στοχεύοντας στη «βελτίωση του βιολογικού επιπέδου των αθλουμένων, την καλλιέργεια αθλητικού χαρακτήρα και αθλητικής συνείδησης, την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, αλλά και την αναψυχή των αθλουμένων» υλοποιεί στους Δήμους τα προγράμματα «Άθληση για Όλους».

Τα προγράμματα Άθλησης για Όλους αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο χιλιάδων πολιτών και διαμορφώνουν αθλητική συνείδηση, καλώντας όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και ικανότητας να συμμετέχουν ελεύθερα σε ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες.

Ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η καθοδήγηση και ο έλεγχος αθλητικών προγραμμάτων αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες λειτουργίες των αθλητικών υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. Για να είναι αποτελεσματικά, τα προγράμματα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες των δημοτών, να ανανεώνονται και να εμπλουτίζονται συνεχώς.

Φιλοσοφία των Π.Α.γ.Ο.

Η δια βίου άθληση αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες για την ποιοτική διαχείριση και ουσιαστική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των δημοτών, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ερευνών για τη θετική επίδραση της άσκησης στην υγεία, στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Για την ικανοποίηση των αναγκών άθλησης όλων των πολιτών, σχεδιάστηκαν τα προγράμματα άθλησης για όλους, που αποτελούν τον προνομιακό χώρο σύνδεσης και συνέχειας των άλλων δύο πυλώνων ανάπτυξης του αθλητισμού, της σχολικής φυσικής αγωγής και του αγωνιστικού αθλητισμού.

 

Στόχοι των Π.Α.γ.Ο.

Όταν ένας Δήμος ξεκινά την υλοποίηση Π.Α.γ.Ο. αλλά και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων πρέπει να θέτει στόχους. Αυτοί πρέπει να είναι ποσοτικοί, ποιοτικοί, πάντα μετρήσιμοι και με κάποιο τρόπο, να σχετίζονται με τον αριθμό των δημοτών που πρόκειται να συμμετέχουν στα εν λόγω προγράμματα. Τέτοιοι στόχοι μπορεί να είναι:

• Η αύξηση του συνολικού αριθμού των δημοτών που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

• Η αύξηση του αριθμού των δημοτών που συμμετέχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής.

• Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής αθλουμένων με διάφορα κριτήρια όπως, η ηλικιακή κατηγορία, οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες κ.λπ.

• Η ισόρροπη ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων στις δημοτικές κοινότητες.

• Η ανάπτυξη ποικίλων αθλητικών δραστηριοτήτων και η διεύρυνση του πεδίου επιλογών αθλητικών δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

 

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: